Mäsové guľky s kyslou kapustou varené v tlakovom hrnci fotorecept

janikbj - fotkajanikbj, 15. apríla 2014
Mäsové guľky s kyslou kapustou varené v tlakovom hrnci (fotorecept)
Foto: janikbj

Skvelý recept od Gupky z MMB, s urýchlenou prípravou v tlakovom hrnci.

5
porcií
30 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
1,5 dcl surová
1 ks
podľa potreby
1 kg
 malá
 na zahustenie




Postup

  1. 1

    Mleté mäso, predvarenú ryžu (stačí povariť 5-7min., dovarí sa s mäsom, 1,5dl pohár je mierka surovej ryže), troška nasekanej cibule, soľ, čierne korenie a 1 vajíčko spolu ručne dobre premiešame. Podľa potreby pridáme strúhanku, aby sa z hmoty dali formovať guličky (cca 4-5 PL). Guľky obalíme v hladkej múke.

    Mäsové guľky s kyslou kapustou varené v tlakovom hrnci (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na troche oleja osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu (1/2 strednej alebo 1 malú). Pridáme vyžmýkanú kyslú kapustu, trochu opražíme, pridáme mletú červenú papriku, mletú rascu, mleté čierne korenie. Podlejeme vodou (podľa kyslosti pridáme aj vodu z kapusty) a necháme zovrieť. Podľa potreby osolíme.

    Mäsové guľky s kyslou kapustou varené v tlakovom hrnci (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    V múke obalené guličky poukladáme na kapustu, keď treba, dolejeme ešte horúcu vodu, aby boli guličky ponorené takmer celé (alebo celé). Môžeme pridať bobkový list, hlavne,keď používame kupovanú kapustu. Tlakový hrniec zatvoríme a necháme na najväčšom ohni natlakovať. Od momentu, kedy je hrniec natlakovaný, stiahneme oheň na minimum a stopneme si 10 min.

    Mäsové guľky s kyslou kapustou varené v tlakovom hrnci (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po 10 min. hrniec odstavíme a necháme ho zatvorený, kým nespadne ventil, teda kým sa sám neodtlakuje. Trvá to cca 5 min. Za ten čas jedlo ešte dojde. Potom hrniec otvoríme a skontrolujeme, či sú guličky uvarené aj v strede. Ja som robila guľky s priemerom asi 4 cm a ten čas bol presne akurát.

    Mäsové guľky s kyslou kapustou varené v tlakovom hrnci (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Guličky vyberieme a kapustu môžeme zahustiť hladkou múkou rozmiešanou v troške vody. Niekto pridáva do kapusty paradajkový pretlak, ja som mala chuť na takú – „čistú“.

    Mäsové guľky s kyslou kapustou varené v tlakovom hrnci (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Podávame s čerstým chlebom, zemiakmi, knedľou alebo len tak, samotné. Je to lacné a sýte jedlo a pri varení v tlakovom hrnci sa ušetrí aj dosť času z jeho prípravy. Klasicky sa varí asi 45 min.

    Mäsové guľky s kyslou kapustou varené v tlakovom hrnci (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

daguska
Vynikajuce,nenarocne.Robievam,pridavam aj paradajkovy pretlak.
braxi
dakujem za recept, už sa na to teším a tečie mi slina :))
pusta
super, prima nápad ten tlakový hrniec - ***** :-)
frona
fakt...ten tlakový hrniec som na toto jedlo ešte nevyužila....a to teda varievam aj zemiaky v ňom (okrem všetkého možného). Takéto guľky robím presne i ja....mňam
rea1
super nápad, variť to v tlakovom hrnci. u nás sa robievajú tieto guľky (zvané takarky) aj na hlávkovej kapuste, v tom prípade a paradajkovým pretlakom, aj na kyslej, vtedy ju len podusím kým sa guľky neuvaria, podlievam priebežne podľa potreby (guľky obraciam), aby neostalo veľa tekutiny. nezahusťujem, kapusta sa zahustí múkou z guliek.
yogicek
Milá @rea1
Aj keď je recept jednoduchý, máš moju poklonu. Takéto jedlá mám veľmi rád. Nemôžem inak, len chváliť. Rcp. je už v šuplíčku. Pekný deň.
yogicek
@janikbj
Samozrejme ten komentár vyššie patrí Tebe. Čítal som jej komentár, tak som automaticky napísal rea1.
pivonka
Výborný recept, už je v kk. Oceňujem, že si udala množstvo surovej ryže a že sa to varí v tlakáči.
sandraviglasova
hmm výborné, slinky sa mi zbiehajúúú, 5*, takéto milujem :-) aj mne sa páči tlakový hrniec, v budúcnosti si zadovážim ;-)
kukulienka71
Tiež jedno z našich obľúbených jedál:-) Ja guľky neobaľujem v múke,ale nechám kapustu zovrieť a do vriacej ich vkladám,nemiešam,aby sa nerozpadli,iba po pár minútach chytím obe uši hrnca a pootáčam ho horizontálne,tým sa obsah premieša sám. Až potom nasadím tlakovú pokrievku. Dávam o niečo menej vody a potom už nezahusťujem,je to dostatočne husté. Vydarilo sa ti pekne!!
rulik
nikdy by ma nenapadlo robiť guľky v tlakovom hrnci, mal by som strach, že sa rozpadnú, vyskúšam
jozka2
taketo gulicky aj ja robim a mam ich velmi rada,je to taka odlahcena verzia fasiriek,nasla som to raz na tureckom webe ako kofte,ked robim mensie na zelenine/ako leco/ plnim s nimi vacsie/sirsie/ rohliky a zel .salat k tomu,je to vynikajuci teply sendvic ak sa mi nechce vyvarat.
aroooo
vynikajúce jedlo, len musím nabrať odvahu variť v tlakovom hrnci /mám aj 2 s jednou pokrievkou / a varila som v nich asi 1 x===::::))))) 5*
mariamka
takto som fasirky este nerobila, na kyslej kapuste, co teda mozme /vratane vody :D/, a pretlak je v popise, asi by nam tam pasoval, nacase sa poobzerat po tlakaci, urcite sa vyuzije.. a su tu dobre rady, takto ma vyzerat konstruktivna diskusia :)
babkamt
Toto jedlo patrí medzi moje obľúbené. Len plnku robím trochu inač. Varím často v tlakovom hrnci , no túto kapustu som v ňom ešte nevarila. V najbližšej dobe ju uvarím. Už sa na ňu teším. Ďakujem za pripomenutie.
janikbj
ďakujem veľmi pekne za všetky milé komentáre a za vaše rady a tipy. naozaj som milo prekvapená, že taký obyčajný recept zaujal a som rada, že možno niekoho nakopne k používaniu tlak. hrncov :D ja ich môžem len a len odporúčať, u nás doma má nenahraditeľné miesto.
priznám sa, že som tiež mala trochu strach,aby sa guľky nerozpadli, preto som ich obalila v múke (aj som rátala, že tá múka trochu zahustí šťavu, no vody som dala dosť veľa ;) Zvykla som si v tlakáči jedlo zalievať úplne,lebo pár krát sa mi stalo, že napr. zemiaky, ktoré neboli úplne ponorené ostali tvrdšie. Každopádne, to sú už len detaily a každý si môže upraviť podľa seba, resp, ako podotkla @mariamka , nazbierali sa tu aj dobré rady a tipy od vás. ďakujem ešte raz, spríjemnili ste mi večer :-)
uhorka
Poznám tento recept je to výborné a hlavne príprava receptu nezaberie veľa času.
1x uhorka
mladapani
Prosím vás taka otázočka. Keď to chcem variť v klasickom hrnci,guľky dám do kapusty až keď bude aspoň taká polomäkka? A keď to už bude hotové,guľky sa vyberajú? Alebo nechávajú v polievke? Len kvôli tomu sa pýtam,či sa tam nerozpadnu. Ďakujem
haji
@mladapani (28.6.2022 17:55)
Ano, kapustu bych trochu povařila, vložila gulky, jak budou uvařené /testovací gulku rozkrojíš a uvidíš/, vydělat je - když budeš chtít zahušťovat - povařit /alespoň 20 minut aby mouka byla provařená a hlavně ztratila moukovou chuť, byla lépe stravitelná/, závěrem gulky vrátit a prohřát. Je to vlastně i v postupu vod 4 a 5, jen s jinými časy. Nic nepokazíš, a když ano, příště budeš v obraze. Ať se recept podaří!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia