Mäsové guľky s kyslou kapustou varené v tlakovom hrnci (fotorecept)

Autor receptu: janikbj

Skvelý recept od Gupky z MMB, s urýchlenou prípravou v tlakovom hrnci.

5
porcií
30 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Mleté mäso, predvarenú ryžu (stačí povariť 5-7min., dovarí sa s mäsom, 1,5dl pohár je mierka surovej ryže), troška nasekanej cibule, soľ, čierne korenie a 1 vajíčko spolu ručne dobre premiešame. Podľa potreby pridáme strúhanku, aby sa z hmoty dali formovať guličky (cca 4-5 PL). Guľky obalíme v hladkej múke.
  2. Na troche oleja osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu (1/2 strednej alebo 1 malú). Pridáme vyžmýkanú kyslú kapustu, trochu opražíme, pridáme mletú červenú papriku, mletú rascu, mleté čierne korenie. Podlejeme vodou (podľa kyslosti pridáme aj vodu z kapusty) a necháme zovrieť. Podľa potreby osolíme.
  3. V múke obalené guličky poukladáme na kapustu, keď treba, dolejeme ešte horúcu vodu, aby boli guličky ponorené takmer celé (alebo celé). Môžeme pridať bobkový list, hlavne,keď používame kupovanú kapustu. Tlakový hrniec zatvoríme a necháme na najväčšom ohni natlakovať. Od momentu, kedy je hrniec natlakovaný, stiahneme oheň na minimum a stopneme si 10 min.
  4. Po 10 min. hrniec odstavíme a necháme ho zatvorený, kým nespadne ventil, teda kým sa sám neodtlakuje. Trvá to cca 5 min. Za ten čas jedlo ešte dojde. Potom hrniec otvoríme a skontrolujeme, či sú guličky uvarené aj v strede. Ja som robila guľky s priemerom asi 4 cm a ten čas bol presne akurát.
  5. Guličky vyberieme a kapustu môžeme zahustiť hladkou múkou rozmiešanou v troške vody. Niekto pridáva do kapusty paradajkový pretlak, ja som mala chuť na takú – „čistú“.
  6. Podávame s čerstým chlebom, zemiakmi, knedľou alebo len tak, samotné. Je to lacné a sýte jedlo a pri varení v tlakovom hrnci sa ušetrí aj dosť času z jeho prípravy. Klasicky sa varí asi 45 min.