Foto: yogicek
Tieto mäsové guličky sa môžu robiť z rôznych druhov mäsa, aj miešaných. Akurát k hydinovým, by som namiesto omáčky z lesných hríbov doporučil Zobraziť celý popisTieto mäsové guličky sa môžu robiť z rôznych druhov mäsa, aj miešaných. Akurát k hydinovým, by som namiesto omáčky z lesných hríbov doporučil omáčku zo šampiňónov.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
Mäsové guľky: | |
1000 g |
|
3 PL |
|
2 ČL |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
na obalenie |
|
125 g |
|
Omáčka: | |
50 g (zmes lesných) |
|
1 ks |
|
250 ml |
|
2 PL |
|
2 PL |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
Príloha: | |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Na vyprážanie: | |
(alebo masť) |
|
Postup
-
1
Pliecko zbavíme mastných častí a pomelieme cez dosku s otvormi o priemere 2mm. Pridáme sušené mlieko, provensálske korenie, čierne mleté korenie, posolíme a pridáme zmäknuté maslo. Dôkladne premiešame, aby sa nám suroviny spojili. Necháme v chlade trochu odpočinúť.
-
2
Na cca 3min. zalejeme sušené hríby horúcou vodou.
-
3
Na olivovom oleji osmažíme na kocky nakrájanú cibuľu do sklovita. Počas smaženia mierne osolíme.
-
4
K osmaženej cibuľke pridáme namočené hríby a prisypeme biele mleté korenie. Krátko zarestujeme.
-
5
Zalejeme vývarom alebo vodou a dusíme cca 30min.
-
6
Udusené hríby rozmixujeme ponorným mixérom. Pridáme dionskú horčicu a sladkú smotanu.
-
7
Zamiešame a necháme zredukovať na krémovitú omáčku. Na záver dochutíme soľou a strúhaným muškátovým orieškom.
-
8
Ako prílohu si urobíme zemiaky. Milovníci zemiakov si ich môžu dať v akejkoľvek podobe. Ja som zvolil pečené. Očistené zemiaky nakrájame na štvrtinky, mierne osolíme, posypeme zmesou korenia na pečené zemiaky. Zmes korenia na zemiaky si namiešajte doma podľa vlastnej chuti. Ja ako mierku používam 1ČL. Miešam tieto koreniny: sušená bazalka, tymián, drvená rasca, mleté čierne korenie, majoránka, mletá štipľavá paprika, mletá sladká paprika, soľ. Kto nemá rád rascu môže dať 2ČL tymiánu. Polejeme troškou olivového oleja, premiešame, na zemiaky dáme vetvičky čerstvého rozmarínu a pečieme v rúre.
-
9
Pokiaľ sa nám pečú zemiaky, z mäsa tvoríme guličky o priemere cca 3cm. Obalíme ich v strúhanke a vyprážame v dobre rozohriatom oleji.
-
10
Hotové guličky vyberieme na kuchynskú papierovú utierku a necháme odsať prebytočný tuk.
-
11
Guličky prelejeme hríbovou omáčkou a podávame s pečenými zemiakmi. Dobrú chuť.
guľôčky t mäska len jednoducho ochutené, ale doplnené vynikajúcou voňavou hubovou omáčkou, výrazne a vhodne korenenou (y)
*****
Tentokrát som to vymyslel pre Teba. Malé šikovné guličky, ako stvorené pre krehkú dámu. Nemusíš sa trápiť s veľkým rezňom, guliek si dáš koľko chceš. Ďakujem za pochvalu. Si milá. Pekný deň.
Celkovo je receptík jednoduchý. Mäsko sa síce tvári ako jednoducho ochutené, ale zmes korenia schovaná pod jeden názov je ako stvorená do mletého mäsa. A omáčka sa naozaj podarila. Je v nej 24 druhov rôznych hríbov. Pochvalu si cením. Aj Tebe prajem pekný deň.
Milá moja chcelo by to lepší mixér. Ja som ju mal hlaďučkú ja detská prdelka. No vidíš, mne zas nesedia tie zemiaky. Ale ja ich všeobecne nemusím. Inak, dík že si mi to požehnala. Pekný deň Ti prajem.
prezradíš mi? :-) prosííím...
dakujem ti.
Milá @mariamka
Aj keď som po nočnej, nedá mi, aby som neodpovedal na na Vaše otázky.
Zloženie húb v tejto omáčke.
Z rodu Boletus: aestivalis, aereus, appendiculatus, luridus, erythropus, pinophilus, edulis, badius, subtomentosus, granulatus, pulverulentus, chrysenteron, cavipes
Z rodu Leccinum: crocipodius, scaber, carpini, aurantiacus, versipellis,
Z rodu Russula: vesca, cyanoxantha, virescens, decolorans,
Z rodu Cantharellus: cibarius
Z rodu Armillaria: mellea
Pretože ľudové názvy jednotlivých húb sa na Slovensku krajovo líšia, zámerne uvádzam latinské názvy, aby ste to vedeli presne. Dúfam, že som uspokojil Vašu zvedavosť milé dámy. Vám prajem pekný deň a sebe dobrú noc.
veľmi pekne dakujem a hurráááá hor sa na Hubársky atlas teraz :DDD
Priateľu vyskúšaj a daj vedieť. Ja už som sa pustil do lustrovania Tvojich receptov. Ešte som sa ďaleko nedostal, ale rcp. z rýb sa mi pozdávajú. Čo sa týka komentárov, len odpovedám na to, čo sa kto pýta. Prípadne poradím ak viem. :):) Pekný deň Ti prajem.
Milá moja pre Teba, pre Teba! Môj kúsočky nenecháva.:-)
Mne sa na rozdiel od kukulienky veľmi páči, že si omáčku rozmixoval, ona tak aj výraznejšiu chuť po hubách dostane (je to ako s cesnakom, nie je jedno či ho necháme v celku, nakrájame na plátky, alebo nastrúhame) - robievam podobne krémovú dubákovú polievku: varecha.pravda.sk/recepty/lahodna-kremova-dubakova-poliev...
Navaril si opäť podľa mojej chute... 5* jasných :) KK
Teda, riadne si sa rozpísala. Milá moja u mňa mäso hraje vždy prvé husle. Tie bandurky kľudne venujem tomu kto ich má rád. Ale cením si, že sa Ti recept pozdáva. Tú polievku určite vyskúšam. Pekný deň.