Mäsové guľky s hríbovou omáčkou (fotorecept)

Autor receptu: yogicek

Tieto mäsové guličky sa môžu robiť z rôznych druhov mäsa, aj miešaných. Akurát k hydinovým, by som namiesto omáčky z lesných hríbov doporučil omáčku zo šampiňónov.

6
porcií
30 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Pliecko zbavíme mastných častí a pomelieme cez dosku s otvormi o priemere 2mm. Pridáme sušené mlieko, provensálske korenie, čierne mleté korenie, posolíme a pridáme zmäknuté maslo. Dôkladne premiešame, aby sa nám suroviny spojili. Necháme v chlade trochu odpočinúť.
  2. Na cca 3min. zalejeme sušené hríby horúcou vodou.
  3. Na olivovom oleji osmažíme na kocky nakrájanú cibuľu do sklovita. Počas smaženia mierne osolíme.
  4. K osmaženej cibuľke pridáme namočené hríby a prisypeme biele mleté korenie. Krátko zarestujeme.
  5. Zalejeme vývarom alebo vodou a dusíme cca 30min.
  6. Udusené hríby rozmixujeme ponorným mixérom. Pridáme dionskú horčicu a sladkú smotanu.
  7. Zamiešame a necháme zredukovať na krémovitú omáčku. Na záver dochutíme soľou a strúhaným muškátovým orieškom.
  8. Ako prílohu si urobíme zemiaky. Milovníci zemiakov si ich môžu dať v akejkoľvek podobe. Ja som zvolil pečené. Očistené zemiaky nakrájame na štvrtinky, mierne osolíme, posypeme zmesou korenia na pečené zemiaky. Zmes korenia na zemiaky si namiešajte doma podľa vlastnej chuti. Ja ako mierku používam 1ČL. Miešam tieto koreniny: sušená bazalka, tymián, drvená rasca, mleté čierne korenie, majoránka, mletá štipľavá paprika, mletá sladká paprika, soľ. Kto nemá rád rascu môže dať 2ČL tymiánu. Polejeme troškou olivového oleja, premiešame, na zemiaky dáme vetvičky čerstvého rozmarínu a pečieme v rúre.
  9. Pokiaľ sa nám pečú zemiaky, z mäsa tvoríme guličky o priemere cca 3cm. Obalíme ich v strúhanke a vyprážame v dobre rozohriatom oleji.
  10. Hotové guličky vyberieme na kuchynskú papierovú utierku a necháme odsať prebytočný tuk.
  11. Guličky prelejeme hríbovou omáčkou a podávame s pečenými zemiakmi. Dobrú chuť.