Mäsové gule v kyslej kapuste fotorecept

zabiatko66 - fotkazabiatko66, 4. októbra 2010

Kapustu máme radi a preto bola v sobotu na obed kyslá kapusta.

6
porcií
45 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g
500 g
1 sáčok
1 malá konzerva
4-5 stručky
2 ks väčšia
1-2 ks




Postup

  1. 1

    Mäso pomelieme na mäsovom mlynci spolu s 1 cibuľou a s cesnakom. Ryžu v sáčku uvaríme a vychladnutú pridáme k mäsu. Pridáme koreniny a 1 alebo 2 vajcia. Všetko spolu zmiešame.

    Mäsové gule v kyslej kapuste (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vytvarujeme si gule.

    Mäsové gule v kyslej kapuste (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potom ich opražíme na oleji s každej strany.

    Mäsové gule v kyslej kapuste (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Druhú cibuľku nakrájame na kocky a dusíme na oleji do sklovita. Potom pridáme kyslú kapustu a dusíme asi 10-15 min. do polomäkka.

    Mäsové gule v kyslej kapuste (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Keď je kapusta polomäkká, pridáme paradajkový pretlak a necháme len trošku prevrieť, potom pridáme 3-4 deci vody a premiešame. Na miernom ohni neháme dusiť ďalej.

    Mäsové gule v kyslej kapuste (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Potom pridáme opečené guľky a dusíme až kým sú guľky mäkké.

    Mäsové gule v kyslej kapuste (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ako prílohu podávame varené zemiaky. (voda, soľ, rasca celá)

    Mäsové gule v kyslej kapuste (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

duschko
Kysla kapusta s maskom na akykolvek sposob, hlavne v tomto obdobi sa mi velmi pozdava. Pekne fotky a chutny pokrm. Dobry typ na obed. Dakujem, uz aj idem na to.
cinkla
Preco musis tie gulky najskör prazit na oleji ? Ved ked tam mas vajicka, tak sa isto daju rovno zavarat do tej kyslej kapusty, ci nie ? Inac sa mi recept paci. A este k tej prilohe : ja sice mam zemiaky rada, ale ak je v mäsovych gulkach ryza, na co to jedlo kombinovat este aj zamiakmi ? Prepac, to nie je kritika, to su len otazky. D.
zabiatko66
Cinkla, dobré otázky. Máš pravdu, tie gule sa dajú jesť aj bez zemiakov, tak isto ako koložvárska kapusta. To je všetko podľa chuti a akých máš doma hladošov. Či sa potrebujú napráskať, alebo len napapať. A tie zemiačiky v tomto prípade hrajú aj estetickú roľu.(farebnosť). Aby recept zaujal. A gule sa nemusia pražiť, to je tiež na gazdinke. Či sa veľmi ponáhľa alebo sa chce s jedlom trošku vyhrať. Ako komu chutí. M.
zitar
Tie gule majú celkom inú chuť/ zdá sa mi, že lepšiu/, keď sú opečené, ako keď sa varia surové. / Ale zase, chutné je to aj tak, aj tak./
helca103
ešte som neopražila takéto guľky pred dusenim ale je to dobrý nápad skúsit to a súhlasím zo zitar určite maju inú chuť
evanaaa
No, včera som pri čítaní tohto receptu dostala na kapustu chuť, tak som urobila podobnú ako na Vianoce - mäso, hríby, klobása. Len údené som nemala,a le dobrá je aj tak, bude aj na tri dni a ešte aj zmrazím niečo do rezervy.
andy54
dnes som spravila tento recept a je to mňamka. Kedysi som toto jedlo papala u jednej tety a recept som stratila. Vďaka Vám ho mám znova a je super. Zemiaky mi tam vôbec nevadia, lebo mám veľmi rada zemiaky. A podľa mňa to ocení aj priateľ. Aspoň nebude musieť k tomu pečivo. Uvidím, čo povie..
andy54
teraz prišiel priateľ zo služobky a naložila som mu tieto guľky. A tak rýchlo sa vypráznil tanier (on vždy papá pomaly), že som neverila vlastným očiam....gratulujem.....
olet
Citujem:
"2 Vytvarujeme si gule."
Ak varí žena, čo má robiť?
Nemyslíte, ze je to nezmysel?
A čo tak:
"Vytvarujeme gule?"
Nezdá sa Vám to logickejšie?
Alebo Internet po slovensky znesie každú hlúposť ?!
ancicka
@olet ,aký mudrlant,Pri varení je to jedno!
Na takých by si každý pochutnal.
frezia68
@olet :pridaj recept,až potom "slovenčina na slovíčko" bude aktuálna.@zabiatko :tento recept poznám tiež bez opekania,asi ho vylepším podľa Teba :-)))
kimika
Robila som dnes guľky podľa tohto receptu, nič som nemenila na postupe aj prílohu som dala varené zemiaky a je to vééľmi chutné!!!!
tiginko
akurát hľadám, čo by som tak varila zajtra a narazila som vo svojej KK na tento recept. Asi mám vybrané... Pri čítaní komentárov som narazila na ten od @oleta a musím poznamenať: keď varí chlap, má už hádam vytvarované, nie? Žena nemá, tak musí... :-)