Maslové sušienky fotorecept

marienka44 - fotkamarienka44, 30. januára 2021

Sušienky pripravené pomocou tvorítka a razítka (zásobník obsahuje 5 rôznych vzorov). Túto pomôcku som si už dávno objednala a dnes som keksíky upiekla pre Zobraziť celý popisSušienky pripravené pomocou tvorítka a razítka (zásobník obsahuje 5 rôznych vzorov). Túto pomôcku som si už dávno objednala a dnes som keksíky upiekla pre 2-ročného vnuka. Na Vianoce mu veľmi chutili, vtedy boli vanilkové a kakaové. Pre neho špeciálne upravujem recept, redukujem dávku cukru o jednu tretinu. V rozpise uvádzam množstvá surovín, ktoré sú uvedené v originálnom recepte z pribaleného návodu.

40 ks
porcií
20 minút
príprava
11 minút
na 160 °C

Suroviny

350 g
150 g
130 g
2 ks
štipka
 (kakao, kokos, škorica...)




Postup

  1. 1

    Všetky ingrediencie zmiešame s rukou a pridáme ľubovoľnú príchuť. Ja som teraz zvolila kokosovú prídavkom 70 g strúhaného kokosu a kakaovú pridaním 10 g kakaa. Ďalšie varianty príchute sú: vanilková, škoricová, oriešková, mandľová, citrónová, zázvorová ap. Ako do každého múčnika, aj do tohto som pridala štipku soli.

  2. 2

    Vypracované hladké cesto necháme aspoň 2 hodiny odpočívať v chlade. Následne cesto rozvaľkáme na doske na hrúbku cca 3-4 mm a vykrojíme koliesko s priloženým tvorítkom. Tvorítko nedvihneme a doň zasunieme razítko so zvoleným dekorom. Teraz to boli smajlíky. Jemným tlačením na rukoväť sa otlačí vzor. Takto vyzerá tvorítko s razítkom:

    Maslové sušienky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vykrojené kolieska poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pokračujeme vo vykrajovaní, až kým neminieme cesto. Plech s vykrojenými kolieskami som dala na balkón (do chladu), kým sa rozohriala rúra. Pečieme asi 11 minút pri 160-170 stupňov. Piekla som s ventilátorom, takže teplotu som nastavila na 150 stupňov. Na obrázku sú sušienky z polovičnej dávky. Keksíky vydržia dlhšie skladovanie a sú príjemne chrumkavé.

    Maslové sušienky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    A ešte jeden pohľad zblízka:

    Maslové sušienky (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

garanco
V našej domácnosti sú recept a mašinka staré aspoň 40 rokov. Keksíky som kedysi piekla pre naše deti, teraz tradíciu už prevzala dcéra a pečie ich na Vianoce pre celú rodinu. Niekedy pridá do cesta jemne mleté orechy, končeky, alebo celé keksiky, namočí do čokolády :-))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia