Maslové rožky

archaa - fotkaarchaa, 12. marca 2021
Maslové rožky
Foto: archaa

Upečte si skvelé raňajky plné voňavého masla.

4-6
porcie
100 minút
príprava
25-30 minút
na 180 °C

Suroviny

130 g
50 ml
1/2 kocky
35 g
250 g
100 g
1 ks
1 ks
štipka
Na potretie:
1 ks
štipka
trocha

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Mlieko, cukor a maslo rozpustíme v kastróliku pri veľmi nízkej teplote (asi okolo 30 stupňovej) a rozmrvíme doň polovicu droždia. Miešame, kým sa droždie nerozpustí a odložíme chvíľu stranou.

  2. 2

    Pripravíme si ostatné suroviny. Zmiešame múky, pridáme vajce a žĺtok so štipkou soli. Prilejeme pripravenú maslovú zmes a vypracujeme cesto. Cesto miesime aspoň 10 minút alebo ho na túto dobu necháme vymiesiť v pekárničke.

  3. 3

    Necháme prikryté odpočívať hodinu. Cesto bude mať tukovú konzistenciu, netreba sa toho zľaknúť.

  4. 4

    Po hodine cesto rozdelíme na 4-6 kúskov (podľa toho, či chceme väčšie alebo menšie rožky). Každý kúsok pozdĺžne vyváľame na podložke a túto placku stočíme natesno do tvaru rožka, ktorý ešte zahneme a uložíme na papierom vystlaný plech na pečenie.

  5. 5

    Keď máme stočené všetky rožky, vyšľaháme si vajce so štipkou soli a trochou kryštálového cukru a touto zmesou rožky potrieme.

  6. 6

    Vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečieme dozlata asi 25 až 30 minút. Doba pečenia závisí aj od vašej rúry, tak odporúčam pečenie odsledovať.

  7. 7

    Necháme trocha vychladnúť a podávame najlepšie ešte vlažné s maslom a džemom.

    Maslové rožky - obrázok 7
  8. 8

    Vo vnútri majú pripomínať štruktúru croissantu, kde je viditeľné stočenie cesta. Dobrú chuť.

    Maslové rožky - obrázok 8
Recept je zaradený do kategórií:
Chlieb a pečivo, Lacné jedlá, Kysnuté cestá, Pečené

Diskusia k receptu

haji
Pěkný receptík, krásná práce a ještě krásnější rožky. Ke kafíčku, čajíku jako dělané. Jsi šikulka! Nadělala jsi mi chutě!
archaa
@haji (12.3.2021 20:14)
Ďakujem veľmi pekne... rožteky určite stoja za to...😉
1x haji
marienka44
Vyzerajú dobre. Ale to maslo má isť do cesta nakoniuec. Tuk a soľ sa s kvasnicami "nekamarátia". Ak dáme tuk prv, čiastočky múky sa obalia tukom a prísun kyslíka pre kvasnice (živý organizmus) je nedostatočný.
1x archaa