Rožky

Maslové rožky

Autor receptu: archaa

Upečte si skvelé raňajky plné voňavého masla.

4-6
porcie
100 minút
príprava
25-30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Mlieko, cukor a maslo rozpustíme v kastróliku pri veľmi nízkej teplote (asi okolo 30 stupňovej) a rozmrvíme doň polovicu droždia. Miešame, kým sa droždie nerozpustí a odložíme chvíľu stranou.
  2. Pripravíme si ostatné suroviny. Zmiešame múky, pridáme vajce a žĺtok so štipkou soli. Prilejeme pripravenú maslovú zmes a vypracujeme cesto. Cesto miesime aspoň 10 minút alebo ho na túto dobu necháme vymiesiť v pekárničke.
  3. Necháme prikryté odpočívať hodinu. Cesto bude mať tukovú konzistenciu, netreba sa toho zľaknúť.
  4. Po hodine cesto rozdelíme na 4-6 kúskov (podľa toho, či chceme väčšie alebo menšie rožky). Každý kúsok pozdĺžne vyváľame na podložke a túto placku stočíme natesno do tvaru rožka, ktorý ešte zahneme a uložíme na papierom vystlaný plech na pečenie.
  5. Keď máme stočené všetky rožky, vyšľaháme si vajce so štipkou soli a trochou kryštálového cukru a touto zmesou rožky potrieme.
  6. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečieme dozlata asi 25 až 30 minút. Doba pečenia závisí aj od vašej rúry, tak odporúčam pečenie odsledovať.
  7. Necháme trocha vychladnúť a podávame najlepšie ešte vlažné s maslom a džemom.
  8. Vo vnútri majú pripomínať štruktúru croissantu, kde je viditeľné stočenie cesta. Dobrú chuť.