Rožky
Maslové rožky
Autor receptu: archaa
Upečte si skvelé raňajky plné voňavého masla.
4-6 porcie |
100 minút príprava |
25-30 minút na 180 °C |
Postup
- Mlieko, cukor a maslo rozpustíme v kastróliku pri veľmi nízkej teplote (asi okolo 30 stupňovej) a rozmrvíme doň polovicu droždia. Miešame, kým sa droždie nerozpustí a odložíme chvíľu stranou.
- Pripravíme si ostatné suroviny. Zmiešame múky, pridáme vajce a žĺtok so štipkou soli. Prilejeme pripravenú maslovú zmes a vypracujeme cesto. Cesto miesime aspoň 10 minút alebo ho na túto dobu necháme vymiesiť v pekárničke.
- Necháme prikryté odpočívať hodinu. Cesto bude mať tukovú konzistenciu, netreba sa toho zľaknúť.
- Po hodine cesto rozdelíme na 4-6 kúskov (podľa toho, či chceme väčšie alebo menšie rožky). Každý kúsok pozdĺžne vyváľame na podložke a túto placku stočíme natesno do tvaru rožka, ktorý ešte zahneme a uložíme na papierom vystlaný plech na pečenie.
- Keď máme stočené všetky rožky, vyšľaháme si vajce so štipkou soli a trochou kryštálového cukru a touto zmesou rožky potrieme.
- Vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečieme dozlata asi 25 až 30 minút. Doba pečenia závisí aj od vašej rúry, tak odporúčam pečenie odsledovať.
- Necháme trocha vychladnúť a podávame najlepšie ešte vlažné s maslom a džemom.
- Vo vnútri majú pripomínať štruktúru croissantu, kde je viditeľné stočenie cesta. Dobrú chuť.