Maslová tekvica so šošovicou a špenátom fotorecept

safran - fotkasafran, 26. mája 2014
Maslová tekvica so šošovicou a špenátom (fotorecept)
Foto: safran

Jeden recept zo stránky chillichilli.sk... ktorý možno použiť na polievku, hlavné jedlo alebo originálnu prílohu. Komu sa ako páči a žiada...

2-3
porcie
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
1 hrsť
1 ks
1 strúčik veľký
1 ks
1-2 PL
 zopár
 zopár
2-10 dl alebo vývar
2 PL alebo dezert. víno

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Na olivovom oleji osmažte jednu pokrájanú cibuľu cca 100g do sklovita, jemne posoľte, zmiernite plameň, pridajte na plátky krájaný cesnak, po chvíli aj 1 čerstvú červenú čili papričku na kolieska, špičku si nechajte na ozdobu. Pikantnomilci v tejto fáze pridajú aj rozmrvenú suchú čili navyše. Kým sa všetko smaží, ošúpeme tekvicu a odstránime vnútornú časť so semenami.

    Maslová tekvica so šošovicou a špenátom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridajte ošúpanú, vydlabanú, na kocky nakrájanú tekvicu (cca 600g). Premiešajte a chvíľu restujte, kým nie je zlatohnedá. Tuku je tak málo, ide iba o to, aby cibuľa, cesnak a paprička neostali na spodku. Po chvíli prilejte vodu/zeleninový/kurací vývar iba slabú hladinku. (Ak pripravujete ako polievku, celý liter.) Polejeme 2PL sherry/dezertného vína/zriedleného octa s cukrom. Osoľte a posypte čerstvo mletým alebo drveným čiernym korením. Tekvica by tekutinu mala vsiaknuť do seba počas varenia (ak to bude suchá verzia). Prikryte pokrievkou a duste do polomäkka (alebo odparenia tekutiny).

  3. 3

    Pridajte takmer uvarenú šošovicu aj s tekutinou, v ktorej sa varila. Necháme spolu zmäknúť.

    Maslová tekvica so šošovicou a špenátom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Prisypeme umytý špenát, premiešame a necháme špenátové listy len chvíľu zavädnúť. Ochutnajte a podľa chuti dokoreňte.

    Maslová tekvica so šošovicou a špenátom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Podávajte iba tak, zdobené lístkami koriandru, ak nemáte, petržlenovou vňaťou. Alebo ako prílohu. Milovníci orientálnych chutí posypú ešte garam masala. Recept je aj na vareche http://varecha.pravda.sk/recepty/korenie-garam-masala/43911-recept.html

    Maslová tekvica so šošovicou a špenátom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Alebo s ryžou ako kompletné vegetariánske jedlo. Alebo vymixované na polievku. Chcela som skúsiť, ale neostalo na mixovanie nič. Dobrú chuť!

    Maslová tekvica so šošovicou a špenátom (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

28 komentárov k receptu
Najskôr pár citácií: "hanak, 14. apríla 2014 o 19:39 Toto je môj posledný komentár tu na vareche" takže pre @zombie "concord: Tu je absolútne mrhanie času, reagovať tu na "inteligentné" poznámky nejakých tupcov, ktorí si necenia to, že im tu niekto chce ponúknuť recept do kuchyne..."
a za seba? Znalec sa pozná - proti gustu, žiadny dišputát :-)
perfektné ľahké osviežujúce letné jedlo, ideálne do horúčav.
už som robila pikantný špenát a vynikajúce, maslovú tekvicu tiež, takže si viem živo tú úžasnú chuť predstaviť. pri mojom tagliatelle so špenátom mi milá mladá varecháčka @lucynkab však odporučila, aby som cesnak a chilli pridala a krátko orestovala až úplne na konci ako celkom posledné, potom som skúsila podľa jej rady a bolo ešte lepšie, môžem vrelo odporučiť, skús najbližšie aj ty a porovnaj.
ďakujem @Pusta , v tomto recepte je špenátu hodne málo :-) robievala som tak, ako radí lucynkab, ale som od toho upustila... má pravdu v tom, že chuť je výraznejšia, ale harmonickejšie a optimálne spojenie chutí je tak, ako uvádzam, ani to meniť nebudem, ale každý, čo by ho pripravoval, urobí si po svojom, čo kedy - podstatné pre výslednú chuť je dodržať pomer surovín a korenín
ďalšie neúprimné poďakovania ani komentáre pod svoje recepty si neprosím! @zombie 1 upozornenie: každý ďalší komentár bude "odmenený" po zásluhe mojím komentárom
ak si si urobil srnčie steaky z vykostených kuracích stehien, ani sa Ti nečudujem, že sa trasieš hrôzou :D nezabudni nafotiť a pridať
Bohužiaľ mal som Fettuccine so špenátom a údenou slaninkou od jednej amatérky, tak možno aj preto ma trasie hrôzou. Mal som si radšej fakt urobiť tie srnčie steaky. Tie vyzerajú výborne.
neverím :DDD jedlo pre chlapa sú predsa kuracie stehná plné stresových hormónov, nezabudni na hovädzí bujón z kocky, aby ilúzia bola dokonalá, že je to divina :-) a nebuď srab, daj si gin :-) na zdravie! profesionálov
Bujón rád prenechám tebe a tebe podobným. Zatiaľ páááá, musím končiť, ale o dva dni s tebou rád podebatujem, keď sa vrátim zo služobky. Zatiaľ sa nezabudni futrovať haluškami s vajcom. Čau!
Neblázni! čo si prehliadol? v mojom recepte NEBOL! tá kurosrnka by sa urazila .-)
Venuj svoju pozornosť ženám, čo o to stoja.
@safran protoze tahle jidla miluju, tak pro tebe i ostatni, misto tekvice je vyborny i batat ! Ja sice ignoruju ten koriandr, ale to neni pro to jidlo zasadni. Bylinku si kazdy muze dat podle sveho, není-liž? :-)
ďaskujem @svedka , vitaj späť :-) @mijaita od kedy som si pozrela zdravotné účinky batatov, hlavne vplyv na cholesterol a hladinu cukru v krvi, zaradím do jedálnička určite častejšie, okrem toho, že oboje má takú optimistickú farbu :-)... ak niekto niečo nemá radám, ani sa do toho nedá nútiť, bez koriandra to stratí príchuť exotiky a trocha pikantnosti, bežne sa nahrádza petržlenom, ale možno skôr mäta? ak môžeš

Pridaj komentár k receptu: