Martinkine (ne)kysnuté koláčiky (fotopostup)

medovnicek - fotkamedovnicek, 10. júna 2013

Recept mám od svojej kamarátky Marienky a tá ich má od známej Martinky. Sú to také koláčové jedno-hubky, ktoré sa priam rozplývajú na jazyku.

110
porcií

Suroviny

500 g
250 g
4 ks
cca 200 ml
1 PL
20 g
štipka
Tvarohová plnka:
1 ks
200 g
1 PL
0,5 PL
Orechová plnka:
100 g
1 PL
cca 50 ml
Okrem toho:
 na namáčanie
 na obaľovanie




Postup

  1. 1

    Do misy nasypeme múku, vyhĺbime jamku, pridáme cukor, rozdrobíme droždie a zalejeme časťou vlažnej smotany na šľahanie. Necháme vzísť kvások.

  2. 2

    Keď vzíde kvások, tak pridáme ostatné suroviny a vypracujeme hladké cesto. Pozor, nenechávame ho kysnúť, ihneď s ním pracujeme.

    Martinkine (ne)kysnuté koláčiky (fotopostup) - obrázok 2
  3. 3

    Z cesta odoberieme cca polovicu - zvyšnú časť cesta dáme do chladničky, vždy máme na stole len cesto s ktorým pracujeme, zvyšné oddychuje v chladničke.

  4. 4

    Vyvaľkáme ho na pomúčenej doske. Nie príliš na tenko, na hrúbku cca 1 cm.

    Martinkine (ne)kysnuté koláčiky (fotopostup) - obrázok 4
  5. 5

    A povykrajujeme kolieska o priemere 3 cm. Môžeme buď formičkou, pohárikom, ja som si pomáhala takouto drevenou formičkou na pagáčiky.

    Martinkine (ne)kysnuté koláčiky (fotopostup) - obrázok 5
  6. 6

    Koncom hrubšej varešky vyhĺbime do každého koláčika jamku.

    Martinkine (ne)kysnuté koláčiky (fotopostup) - obrázok 6
  7. 7

    Naplníme pripravenými plnkami. Tvarohová plnka: tvaroh si dáme do plátenka, vytlačíme prebytočnú vodu, pridáme žĺtok, cukor, solamyl a dobre vymiešame. Orechová plnka: cca 50 ml mlieka a prisypeme orechy, cukor a necháme zovrieť. Mlieko dávam od oka, radšej menej ako viac, aby plnka nebola riedka.

    Martinkine (ne)kysnuté koláčiky (fotopostup) - obrázok 7
  8. 8

    Koláče naskladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Vyšli mi dva plechy - cca 110 koláčikov.

    Martinkine (ne)kysnuté koláčiky (fotopostup) - obrázok 8
  9. 9

    Upečieme vo vyhriatej rúre. Rúru vyhrejeme na 200 C, keď vložíme plech, znížime na 180 C.

    Martinkine (ne)kysnuté koláčiky (fotopostup) - obrázok 9
  10. 10

    Ihneď po upečení celé koláčiky máčame v rozpustenom masle s umom.

    Martinkine (ne)kysnuté koláčiky (fotopostup) - obrázok 10
  11. 11

    A následne obalíme v práškovom cukre, do ktorého sme pridali vanilkový.

    Martinkine (ne)kysnuté koláčiky (fotopostup) - obrázok 11
  12. 12

    Koláčiky necháme dobre vychladnúť, až neskôr ich odložíme do nejakej uzatvárateľnej nádoby, pretože by navlhli. Mali úspech aj u nás doma a chutili aj kolegyniam v práci.

    Martinkine (ne)kysnuté koláčiky (fotopostup) - obrázok 12

Diskusia k receptu

afataga
bod 12 je nezmysel :-) to sa neda pockat, musia byt vyborne, ale akosi vela tuku ide do cesta, ziadna dieta veru :-)
luss44
chutné jednohubky, zaujalo ma to posledné namáčanie do masla s umom, to som ešte nepočula, vyskúšam
mracik9
tak takéto rozplývajuce sa na jazyku mám veľmi rada,určite vyskúšam :))
vlasatka
Ou, super. Ja tieto jednohubky milujem. Bývam blízko Moravy a keď sme tam boli na Mikulášskom jarmoku, tam ich ponúkali. Sú báječné, musím vyskúšať.
monda
@vlasatka , ako píše @Medovn íček , tak vyšli jej 2 plechy - 110 kusov koláčikov,tak to sa oplatí z 500 g múky, a sú naozaj vynikajúce už na pohľad.
havino
obdivujem, mať trpezlivosť také drobátka robiť, sama ich rada vyjedám, také mini, ale nemala by som asi nervy na to, krásne, ja uložím
sovka62
Tak takéto kysnuté sa pokojne dá napiecť o deň skôr, ako ich budeme potrebovať. Pripomína mi moravské svadobné koláčiky, záverečná úprava je rovnaká, ale tieto sú pestrejšie, keď majú viac plniek.
Áno, hodne tuku do cesta aj na namáčanie, hodne cukru, ale toto sa pekáva na výnimočné príležitosti a práve ten tuk zaručí, že ostanú mäkké.
sonulienka
Ako vždy @medovn ícek a jej zázračné výborné kysnuté koláčiky sú nádherné a o chuti ani nehovorím. Ukladám možno čoskoro aj vyskúšam veľmi ma lákajú.
valeri
Nepoznám tieto koláčiky, ale pri najbližšej návšteve detí ich určite vyskušame. Nechce sa mi piecť samej sebe :-). Zaujala ma záverečná fáza a Tvoja formička na pagáče. Dá sa ešte niekde zohnať, alebo je zdedená ?
oravka
A nedáva sa navrch už nič? Posýpka, lekvár a pod.. ?.
lusinkab
:-) tak toto teda vyzera neskutocne lakavo malicke,chutnucke a dobre na chrumkanie :-) nadherny receptik uz je ulozeny
medovnicek
@afataga veru je tam viacej tuku, ale dávala som poctivé maslo a raz za čas sa môže zhrešiť, či?:)
@margaretka28 @monnikka @elysa @daguska @lusinkab @monda @sonulienka @marianne @mracik9 @izabella929 @luss44 veľmi pekne ďakujem za milé komentáre
@vlasatka máš pravdu ten recept je z Moravy

@oravka na vrch ide plnka - hocijaká bez posýpky, len sa namočia v masle s umom a obalia v cukroch
@valeri tú formičku som dostala od kolegyne, tým piestikom sa vytláčajú maličké pagáčiky a je na nich vytlačený vzor - kúpila mi ju na malom trhovisku v Bratislave, chcela som takú aj pre kamarátku, ale odvtedy tam tí trhovníci neboli
@sovka62 s tým tukom máš pravdu a takéto koláčiky sa zvyknú piecť na svadby a iné príležitosti, kedy snáď každý troška zhreší:)
@havino ja nie som príliš trpezlivý človek, ale keď ma nejaký recept zaujme, tak som ako ten somár, ktorému ťahajú pred nosom mrkvu:)

vladkaku
...formička stojí "až" 1 €, mne ju ponúkli na jarmoku ako formu na maslo alebo domáci tvaroh (syr), no toto sa mi viac pozdáva, treba zbehnúť na jeseň na nejaký jarmok, určite to tam bude medzi vareškami (môj muž sa chytá za hlavu - zase ďalší carach a načo že Ti to bude, moja!, uuuuž viem drahýýýý!) :-)
frezia68
@medovn ícek:blahoželám! Nevšimla som si,že česká kuchyňa,užívaj si zaslúženú výhru :-)
margaretka28
mne to tiež hned nedocvaklo, že česko je tiež zahraničie, ja ich mám stále za našich :-) ešte raz gratulujem
medovnicek
@irenaw @frezia68 @margaretka28 dievčence veľmi pekne ďakujem za blahoželania, poviem úprimne, že ani vo sne by ma nenapadlo, že tento môj recept bol v nejakej súťaži, o to viac ma milo prekvapila výhra, z ktorej sa teším:)
palokuchki
@medovnicek , aj ja ti gratulujem. Vyhre sa isto velmi tesis. Viem aky je to pocit. Hlavne, ked si to ako pises neocakavala. Uzi si ten mixer. Mas tu vela vybornych kolacov, z ktorych mam aj ja niektore ulozene.
medovnicek
@palokuchki veľmi pekne ďakujem za milú gratuláciu, ozaj ma ani vo sne nenapadlo, že by sa tento môj recept zaradil do nejakej súťaže o to viac ma výhra milo prekvapila - už som písala kamarátke, od ktorej som recept získala, že aký mal úspech, teší ma, že sa ti moje koláče páčia:)
pusta
@medovnicek , veľmi zaslúžená výhra, navyše si aj neskutočne skromná :-) právom ti patrí, najmä preto, že ťa výhra ani nenapadla :-)
uži si ju a pridávaj krásne recepty i dalej!
úprimne blahoželám.
medovnicek
@pusta veľmi pekne ďakujem za milé prianie, mixéru sa samozrejme teším, u mňa je vítaný každý pomocník v kuchyni:)
salinka
@medovn íček, ja som už gratulovala všetkým výhercom, ale chcem ešte tebe zvlášť:-) Zaslúžiš si výhru, mne je jedno, v akej kategórii. Pre mňa si majster kysnutého pečiva!!!!
ywett
@Ivka , tiež sa pripájam a z celého srdca gratulujem k zaslúženej výhre! :-) ....mám rada tvoje nádherné recepty ;-)
janalad
recept odskusany, chystala som sa nan asi tyzden, ze ked nekysne budet o coby dup, ale zas az tak rychlo to nebolo :)))
Kolaciky sa rozplyvaju na jazyku, ale su prilis sladkeee, teda asi sa nam zdali, na to maslo co sa v nom namacali sa ho riadne prilepi, neda sa to nejak oklamat?
To maslo do cesta ide neroztopene? ja som mala dilemu, tak som ho polovicu rozpustila, inak naozaj mnam ale zjest sa ich naraz 10 veru neda.
medovnicek
@janalad maslo do cesta som dávala neroztopené, máš pravdu koláčiky sú sladšie - závisí to od toho ako ich v tom cukre obalíš, kolegyňa ich namočila do masla a potom len pocukrovala a vravela, že tak boli sladké presne tak, ako si to predstavovala:)
janalad
dik za radu, presne na to sme s kolegynou tiez pri diskusii prisl,i ze ich iba pocukrovat vrchom. Dakujem za neobvykly receptiik :)
laluska76
tieto kolacky som prvy krat jedla u cesky kamaratky tu v UK,vzdy sme sa isli zadrhnut ako nam chutili. Problem bol ,ze to bol tajny rodinny recept s ktorym sa nechcela podelit :)Dlho som hladala na nete podobny pod nazvom svatebni kolacky,ale ani jeden sa nepodobal az tento vas. Dokonca aj nazov,kedze kamaratka ceska sa vola Martina :) Takze velke dakujem,su ohromne :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia