Martinkine (ne)kysnuté koláčiky (fotopostup)

Autor receptu: medovnicek

Recept mám od svojej kamarátky Marienky a tá ich má od známej Martinky. Sú to také koláčové jedno-hubky, ktoré sa priam rozplývajú na jazyku.

110
porcií

Suroviny

Postup

  1. Do misy nasypeme múku, vyhĺbime jamku, pridáme cukor, rozdrobíme droždie a zalejeme časťou vlažnej smotany na šľahanie. Necháme vzísť kvások.
  2. Keď vzíde kvások, tak pridáme ostatné suroviny a vypracujeme hladké cesto. Pozor, nenechávame ho kysnúť, ihneď s ním pracujeme.
  3. Z cesta odoberieme cca polovicu - zvyšnú časť cesta dáme do chladničky, vždy máme na stole len cesto s ktorým pracujeme, zvyšné oddychuje v chladničke.
  4. Vyvaľkáme ho na pomúčenej doske. Nie príliš na tenko, na hrúbku cca 1 cm.
  5. A povykrajujeme kolieska o priemere 3 cm. Môžeme buď formičkou, pohárikom, ja som si pomáhala takouto drevenou formičkou na pagáčiky.
  6. Koncom hrubšej varešky vyhĺbime do každého koláčika jamku.
  7. Naplníme pripravenými plnkami. Tvarohová plnka: tvaroh si dáme do plátenka, vytlačíme prebytočnú vodu, pridáme žĺtok, cukor, solamyl a dobre vymiešame. Orechová plnka: cca 50 ml mlieka a prisypeme orechy, cukor a necháme zovrieť. Mlieko dávam od oka, radšej menej ako viac, aby plnka nebola riedka.
  8. Koláče naskladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Vyšli mi dva plechy - cca 110 koláčikov.
  9. Upečieme vo vyhriatej rúre. Rúru vyhrejeme na 200 C, keď vložíme plech, znížime na 180 C.
  10. Ihneď po upečení celé koláčiky máčame v rozpustenom masle s umom.
  11. A následne obalíme v práškovom cukre, do ktorého sme pridali vanilkový.
  12. Koláčiky necháme dobre vychladnúť, až neskôr ich odložíme do nejakej uzatvárateľnej nádoby, pretože by navlhli. Mali úspech aj u nás doma a chutili aj kolegyniam v práci.