Foto: tatranka
Už ako mladá slečna som si rada pochutila na chutných Marokánkach. Obdivovala som na nich spústu dobrôt, ktoré som ani nevedela definovať. Vychutnala som Zobraziť celý popisUž ako mladá slečna som si rada pochutila na chutných Marokánkach. Obdivovala som na nich spústu dobrôt, ktoré som ani nevedela definovať. Vychutnala som si chutný chrumkavý koláčik. Po rokoch som získala recept a tento kúsok dobroty sem-tam urobím. Je to koláčik, ktorý keď je zabalený a v chlade, naozaj vydrží dlho. Rozhodla som sa ho dnes ponúknuť, hoci tohto typu recepty tu sú. No vy skúste práve ten môj! naozaj sa oplatí.
príprava
na 170-180 °C
Postup
-
1
Začínam tak, že si rozdrvím všetky druhy orechov,ktoré mám doma aby ich bolo 250 g. Dám si ich do igelitového sáčku, položím na ne utierku a tĺčikom na mäso ich pobúcham. Je to rýchlo a veľkosť kúskov je taká, akú potrebujem na tento účel. Pridám si pokrájané sušené ovocie a kandizované ovocie.Môžete kapnúť aj trochu rumu. Rukou všetko premiešam.
-
2
Potom pokračujem varením masy, ktorá bude tieto dobroty spájať. Do malej rajničky si dávam smotanu na šľahanie. Ja jej dávam 250 g a 50 g pridávam mlieko. Nekupujem ďaľšiu smotanu, pokiaľ by nemala upotrebenie. Pridám cukor a múku. Zmes premiešam, aby nemala hrčky a zohrievam na miernom ohni. Keď začína vrie (mala by to byť hustota ako kaša),stiahnem z plameňa a nechám vychladnúť.
-
3
Medzitým si nechám v mikrovlnnej trúbe rozpustiť čokoládu aj s Herou. Nakoniec pridám lyžicu mlieka, aby čokoláda bola pekná a lesklá.
-
4
Vychladenú zmes šľahačkovej smotany cukru, vanilkového cukru a múky spojím spolu so zmesou orechov a sušeného a kand. ovocia. Premiešam.
-
5
Mokrými rukami odoberám kôpky a ukladám na plech s medzerami, pretože cesto má tendenciu sa trochu zväčšiť. Pečiem vo vyhriatej trúbe na 170 - 180 °C asi 15 - 20 minút. Ak začnú boky Marokánky hnednúť, koláčik je upečený.
-
6
Upečené Marokánky, ukladám na mriežku, aby vychladli a aby som ich mohla poliať čokoládou. Robím to vlastne na opak. Marokánka by sa mala namočiť do čokolády zospodu. No ja to robím na opak. Čokoláda, ktorá z mriežky odkvapáva, padá do plechu pod mriežkou. Tú potom pozbieram stierkou a používam ďalej.
-
7
Polievam lyžičkou vrch koláčika, hustejšou čokoládou. Dá sa pekne držať a chutí mi to takto viac. / Veď je to hádam aj jedno./
-
8
Potom nechám, aby čokoláda na koláčiku zatuhla.
-
9
Takto ich potom ukladám do krabičky a sú pripravené na konzumovanie. Je to ohromný koláčik. Prevoňaný všetkými, dobrými, sladkými chuťami, orieškami. Koláčik nie je veľmi vzhľadný, no chuťou môže súťažiť aj s tými na oko najkrajšími zákuskami. Je bez krémov a rôznych prísad. Mne sa zdá veľmi fajnový.No jednoducho výborný!
Áno.Veru už veľmi dávno som ho poznala aj ja.Potom sa z moderných a novodobých cukrárni vytratil,čo je naozaj škoda.
Vieš,že aj ja mám recept aj iný,ale páči sa mi tento./ Tam sa hovorí,že múku so smotanou a cukrom,treba variť nad parou./ A v tomto nie.No tak som volila jednoduchšiu cestu a zvolila som dobre.
Recept je dobrý a ak použiješ aj chutné ingrediencie,na mliečny bar už nebudeš musieť spomínať.Myslím,že ti budú chutiť tieto Marokánky.
Ja ich vlastne už upečené v krabičke strážim.Myslím,že by sa tratili jedno za druhým.
Oni aj sú dobré.Nie vždy len pekný obličaj sa snúbi aj s dobrotou.Ono to býva aj na opak.Hoci nie sú vzhľadom lákavé,ale sú veľmi chutné.
...veď vtedy je recept OK,ak je / prudko žravý,ako píšeš. /
Nech si tvoji papkáči pochutnajú.
Ďakujem.Každá pochvala teší a je inšpiratívna do ďaľšej práce.
Veľmi dobré si napiekla,šikovnica.
Ďakujem ti Martinka.Vedela som,že nás tu bude viac,ktorým tento recept ulahodí.
Ja ťa musím sklamať.Ja si kvôli receptom s kandizovanou pomarančovou kôrou sama a rada vyrábam túto dobrotu.Robila som ju aj tento rok a kde sa dalo,všade som ju použila.Vidíš,pre nás je to dobrota na pohľadanie,Niekedy som si ju kupovala máčanú v čokoláde.Dnes si ju takú robím.Pridávam aj foto.
Pomarančová drť.
Tak to ti naozaj verím,lebo aj ja sa musím brániť svojim chúťkam.
Ďakujem za pochvalu.Teší ma.
Človek je otrokom predsudkov - kandizovaná kôra nie, to mi pred 50 rokmi nechutilo. Preto som nemala rada ani biskupský chlebíček. Ale čokoláda s pomarančom mi veľmi chutí, aj horká, aj mliečna - a tam sú v dobrej čokoláde aj kúsky kandizu. Skúsim spraviť tie tyčinky v čokoláde, tie vyzerajú prudko jedlé. A rozmýšľam, že napečiem po polstoročí aj tie marokánky, máme všetci radi sušené ovocie a orechy, bude to všetko v jednom a také zdravé mlsanie. Ďakujem Ti za tip a prajem krásny advent.
Tak krásne si to napísala,že mi nedá ti za tvoje riadky poďakovať.
Pomarančovú kôru dobre a dlho luhuj,aby si mala istotu,že sa z nej vyplavili všetky nedúhy.Do mäkúčka si ju uvar v sladkom sirupe.Držím palec,aby sa ti práca vydarila a pomarančová kôra v čokoláde chutila.
Pochopila som,že sa jedná o marokánky.Ja tu nemám recept na makrónky.
Keď som si prečítala tvoje riadky,ver že som podrástla aj trochu spyšnela.Aj ja už robievam len tento recept.
Ďakujem za tvoju príma odozvu. Teší ma to.
Ani nevieš,ako sa teším.Akosi som dúfala a aj tušila,že tieto Marokánky,sa ujmu a budú sa páčiť viacerým. Je to zabudnutý,ale veľmi chutný koláčik-sladká a všetkými dobrotami obohatená placka.
Aj tá čokoládka urobí svoje.Teším sa,že si pridala fotografiu.
Ako vidím ani ty si ich nepolievala zo spodu ale tak ako ja z vrchu.
Koláčikom to takto / podľa mňa/ lepšie svedčí. Ďakujem.
A pozdravujem. Krasny adventny vecer
Ak ti poviem,že ja budem ešte asi zajtra robiť novú várku z týchto marokaniek,pretože sme neodolali a kto prišiel,pýtal marokánky.Je ich pár a keď vidím ten rýchly odbyt,tak mi nič iné nezostáva,len ich ešte urobiť.
Na šťastie,nie je to náročný recept na čas.
Teší ma,že aj tebe recept vyhovuje a chutí.A že si ho zaradila medzi vianočné stálice... no čo dodať.Teším sa.
Želám ti pekné sviatočné dni.
Veľmi ma teší,že takto ohromne reaguješ na recept.Ja som s receptom už roky spokojná.
Ak urobíš a budeš pracovať podľa receptu,som presvedčená,že s receptom budeš spokojná a bude aj chutiť.Prosím daj vedieť,ako sa recept vydaril.
Ďakujem za informáciu.Teší ma to .Nech len chutia.
Ja som ich upiekla na Vianoce, mali veľký úspech, ďakujem za recept! ( Ty si pridala k receptu nkekoľko praktických rád, ja pridám ďalšiu: lyžicu som trochu namočila do oleja a potom som rukami, hmota bola od lyžice mastná, tvarovala placky). Prajem Ti úspešný rok!
Aké ohromné je čítať riadky so spokojnosťou od teba.Ďakujem za blahoželanie k výhre.Nie veľmi som verila,ale dúfal,že možno aj ja vyhrám.
Tu bolo toľko krásnych koláčikov,zákuskov,že veru nebolo ľahké uveriť,že sa tá výhra podarila.
Za radu s tým olejom a lyžicou.Vidíš,človek sa celý život učí.
Prajem ti pekný a šťastný,Nový rok.
Ďakujem za blahoželanie.
Veď sú tam samé dobroty.Hádam ani nevadilo že si ich urobila guľaté.Ty si vlastne spravila nový recept.
Ďakujem za blahoželanie k výhre.
Veru, kdeže sú občerstvenia typu mliečnych barov...... nahradili ich párky v rožku, pizza, bagety, hamburgery. A pritom som presvedčená, že aj zahraničným turistom by sa československé mliečne bary páčili oveľa viac. Prečo sme si ich nechali vziať????
Už ich mám v KK Martuška, lebo ich milujem ja a som presvedčená že ich bude milovať celá moja rodina. Je to ďalší z tvojich krásnych receptov, oceňujem pekný, zrozumiteľný fotorecept a skromnosť s akou prijímaš chválu na svoje recepty.
Tak ty máš neuveriteľnú pamäť @Hubata ,klobúk dole.Keď si pamätáš na bývalu cenu koláčika.Ja si pamätám len ten tvar,že boli o veľa väčšie a tenšie,ako ich robím ja.A čokoládku mali áno počiaranú.
Tvoj komentárik sa mi páči a teší ma.Ďakujem za zhodnotenie môjho receptu.
Budem sa snažiť ak to pôjde pridať sem dobré a chutné recepty. Ďakujem ti.
Zdrave a pozehnane vianocne sviatky
Ti Tatranka