Marokánky

Marokánky (fotorecept)

Autor receptu: tatranka

Už ako mladá slečna som si rada pochutila na chutných Marokánkach. Obdivovala som na nich spústu dobrôt, ktoré som ani nevedela definovať. Vychutnala som si chutný chrumkavý koláčik. Po rokoch som získala recept a tento kúsok dobroty sem-tam urobím. Je to koláčik, ktorý keď je zabalený a v chlade, naozaj vydrží dlho. Rozhodla som sa ho dnes ponúknuť, hoci tohto typu recepty tu sú. No vy skúste práve ten môj! naozaj sa oplatí.

35 minút
príprava
2x15-20 minút
na 170-180 °C

Postup

  1. Začínam tak, že si rozdrvím všetky druhy orechov,ktoré mám doma aby ich bolo 250 g. Dám si ich do igelitového sáčku, položím na ne utierku a tĺčikom na mäso ich pobúcham. Je to rýchlo a veľkosť kúskov je taká, akú potrebujem na tento účel. Pridám si pokrájané sušené ovocie a kandizované ovocie.Môžete kapnúť aj trochu rumu. Rukou všetko premiešam.
  2. Potom pokračujem varením masy, ktorá bude tieto dobroty spájať. Do malej rajničky si dávam smotanu na šľahanie. Ja jej dávam 250 g a 50 g pridávam mlieko. Nekupujem ďaľšiu smotanu, pokiaľ by nemala upotrebenie. Pridám cukor a múku. Zmes premiešam, aby nemala hrčky a zohrievam na miernom ohni. Keď začína vrie (mala by to byť hustota ako kaša),stiahnem z plameňa a nechám vychladnúť.
  3. Medzitým si nechám v mikrovlnnej trúbe rozpustiť čokoládu aj s Herou. Nakoniec pridám lyžicu mlieka, aby čokoláda bola pekná a lesklá.
  4. Vychladenú zmes šľahačkovej smotany cukru, vanilkového cukru a múky spojím spolu so zmesou orechov a sušeného a kand. ovocia. Premiešam.
  5. Mokrými rukami odoberám kôpky a ukladám na plech s medzerami, pretože cesto má tendenciu sa trochu zväčšiť. Pečiem vo vyhriatej trúbe na 170 - 180 °C asi 15 - 20 minút. Ak začnú boky Marokánky hnednúť, koláčik je upečený.
  6. Upečené Marokánky, ukladám na mriežku, aby vychladli a aby som ich mohla poliať čokoládou. Robím to vlastne na opak. Marokánka by sa mala namočiť do čokolády zospodu. No ja to robím na opak. Čokoláda, ktorá z mriežky odkvapáva, padá do plechu pod mriežkou. Tú potom pozbieram stierkou a používam ďalej.
  7. Polievam lyžičkou vrch koláčika, hustejšou čokoládou. Dá sa pekne držať a chutí mi to takto viac. / Veď je to hádam aj jedno./
  8. Potom nechám, aby čokoláda na koláčiku zatuhla.
  9. Takto ich potom ukladám do krabičky a sú pripravené na konzumovanie. Je to ohromný koláčik. Prevoňaný všetkými, dobrými, sladkými chuťami, orieškami. Koláčik nie je veľmi vzhľadný, no chuťou môže súťažiť aj s tými na oko najkrajšími zákuskami. Je bez krémov a rôznych prísad. Mne sa zdá veľmi fajnový.No jednoducho výborný!