Marlenka fotorecept

saakoo - fotkasaakoo, 1. augusta 2014
Marlenka (fotorecept)
Foto: saakoo

Veľmi jednoduchá, rýchla a chutná domáca Marlenka bez valkania cesta, len z troch medových plátov. Túto Marlenku zvládne doma každý s úsmevom :)

120 minút
príprava

Suroviny

Cesto:
300 g
400 g
250 g (1 ks)
1 PL
3 ks
3 PL
podľa potreby
Plnka:
375 g (1,5 ks)
600 g (1,5 ks)
Na ozdobenie:
1 hrsť
1 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    CESTO: Nad parou si rozpustíme jedno celé maslo. Pridáme med, vajcia, práškový cukor, sódu bikarbónu a múku. Všetko spolu dobre premiešame. Ak je cesto príliš husté pridáme trocha mlieka a znova rozmiešame. Nakoniec si cesto odvážime, a rozdelíme si ho na tri rovnaké časti.

    Marlenka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na tenký plech mi dáme papier na pečenie, na ktorý rovnomerne rozotrieme jednu časť cesta. Cesto roztierame až tesne po okraj!!! Pečieme v rúre na 175 stupňov približne 12 minút. Cesto je hotové keď zhnedne a okraje nám začnú tmavnúť akoby sa už pomaličky pripekali.

    Marlenka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    (s cestom narábame veľmi opatrne je krehké a mohlo by sa zlomiť!!!) Upečený plát cesta necháme na pečiacom papieri vychladnúť, otočíme ho a okraje orežeme. (spodná strana cesta má väčšie množstvo bubliniek, preto neskôr ľahšie do seba vpije plnku a cesto nám rýchlejšie zmäkne). Orezávame z každej strany cca 2cm. Zvyšné kúsky cesta vložíme do misky a prstami podrvíme na jemnú posýpku, ktorú neskôr použijeme na zdobenie koláča.

    Marlenka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    PLNKA: V miske si vyšľaháme zmäknuté maslo do ktorého postupne primiešame sladené salko. Plnku si odvážime a rozdelíme ju na tri rovnaké časti. Niekto salko pred použitím varí aby skaramelizovalo, ja nie. Mám to odskúšané a neuvarené salko chutí v Marlenke omnoho lepšie ako to uvarené a tak isto aj lepšie vyzerá pretože hnedá plnka v koláči zaniká...

    Marlenka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Prvý plát cesta si položíme na dosku a roztrieme naň prvú časť plnky. Postup opakujeme aj s ostatnými plátmi cesta. (s cestom narábame veľmi opatrne je krehké a mohlo by sa zlomiť!!!) Na posledný plát rozotrieme len tri štvrtiny plnky a zvyšok použijeme na potretie okrajov.

    Marlenka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    NA OZDOBU: Vlašské orechy si nasekáme na drobné kúsky. Keď máme čas, môžeme nasekané orechy na sucho troška opražiť. Orechom to dodá výraznejšiu chuť a aj krajšiu farbu. V malom poháriku si rozmiešame Pikao s trošičkou studenej vody aby nebolo také husté. Môžte použiť aj čokoládu ale tá sa po stuhnutí zle krája a praská, no pikao sa len vpyje do posýpky a zostane mäkké.

    Marlenka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vrch a boky koláča si posypeme posýpkou ktorú sme si pripravili zo zvyškov cesta. Posýpku môžeme rukou veľmi jemne popritláčať aby sa nám spojila s plnkou a vytvorila nám tak ďalšiu vrstvu koláča. Na vrch vysypeme nasekané vlašské orechy a na úplný koniec už len vrch cik-cak pokvapkáme Pikaom.

    Marlenka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Marlenku necháme aspoň hodinu mimo chladničky aby sa nám do cesta dobre vpyla plnka a koláč nebol suchý. Keď Marlenku príliš skoro vložíte do chladničky, maslo v plnke stuhne a tá sa nevpije do cesta. Na druhý deň je vždy Marlenka už krásne mäkučká.

    Marlenka (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Videla som už mnoho receptov na domáce medové Marlenky, všetky mali 7 plátov, cesto sa valkalo a postup bol vždy veľmi zložitý. Od kedy mi moja kamarátka Veronika ukázala tento recept proste som si ho zamilovala. Dúfam, že sa vám recept zapáči tak ako mne a napíšete mi ako sa podaril vám. Vaši známi a rodina určite povedia "wow" keď im na stôl dáte takúto domácu dobrotu upečenú s láskou. Prajem pevné nervy a dobrú chuť :) Saakoo

    Marlenka (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Tu máte na ukážku aj moju úplne prvú Marlenku. Kedže som pred mesiacom nevedela upiecť ani piškótové cesto, tu je dôkaz že tento recept je naozaj veľmi jednoduchý a vždy sa podarí :)

    Marlenka (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

81 komentárov k receptu
nuž..chuť na 1 kúsok by bola..no celý plech..to nejde..to je smola..
300 cukor,ešte med..2 a pol masla..1a pol Salko..pre mňa by to bol jed..
ale ten jeden..môže byť aj hned..:-)
ja som si raz dala marlenku v cukrarni, a nic moc,, a tu taka nadhera! neviem, ci sa odvazim, teda odhodlam, cela je moc, mozno sa s @radostou podelim :) skvele pecenie aj citanie, doslova blbuvzdorny navod, Pikaom si zabila :)
aj u nás je v obľube... len skúsiť tieto pláty...robievam vaľkané, ale toto stojí za pokus, krém maslo+ salko poznám, je dobrý, recept si uložím a vyskúšam...
hneď ako som ho videla sa mi zapáčil, samozrejme ako stále, hneď som ho vyskúšala, no bohužiaľ, vôbec mi nevyšiel ako ho máte vy na obrázku,išla som presne podľa receptu,ale cesto som mala nízke, pri pečení zo začiatku vyšlo hore,no potom mi hneď spľaslo, neviem, čo som spravila zle.... a pri plnke som tiež mala niečo zle, lebo sa mi zrazila :-( ..... mrzí ma to o to viac, lebo som napiekla nejeden koláč a skoro všetky mi vyšli ;-)
@marikahr dakujem za radu, robila som ho večer,aby mi do rana zmäkol, tak v tej chvili ma to nenapadlo......chutovo je vyborny, vyzor tiez nie je zly, len ma to trapi, ze preco mi nevyšiel tak ako je na obrazku :-(
Nádherne spracovaný recept aj koláčik je krásny a určite aj chutný. Mám tento týždeň návštevu, tak ho určite zajtra upečiem. Ďakujem za (podľa mňa) super recept. Určite napíšem, ako sa vydaril. Čítala som všetky komentáre a zhodla som sa s každým.... Videla som aj opravenú "misku". Nechcem kritizovať, ale ešte jedna chybička ruší taký úžasný recept. V bode 6 v poslednej vete by malo byť "vpila". Ale to je len na okraj. Dala by som aj 10 bodov, keby sa dalo..... :-)
Tak dnes som aj ja urobila Marlenku. Ozaj rýchlo bola hotová, len ešte sa musí odležať, tak neviem ako chutí. Ja som urobila plnku iba z 1 masla a 1 salka. Myslím, že to stačilo. Už sa teším, keď to ochutnáme
Aj ja som si recept uložila, isto vyskúšam, nakoľko mám recept len na vaľkané cesto.....:)......rozmýšľam, že toto cesto sa môže použiť aj na medový krémeš /dávku rozdeliť na 2 pláty, alebo ak by sa nám zdalo, že by bolo potom cesto vysoké, tak na 4 pláty a budeme mať 2 koláče.....:)....resp. na medové rezy....:)....či?..., dnes moje deti cestujú do Prahy na návštevu, doma bude pohoda, klídek a ticho....:)... a meniny má Mária, tak dobrá príležitosť upiecť tento koláčik a myslím, že by to bol aj celkom milý darček namiesto bonboniéry.......:)..., len škoda, že moja švagriná pečie fajnové medové rezy, takže toho medového by tam bolo až - až....:)....ale isto sa zúžitkuje - časť dám do mraziaka a budú mať deti, keď sa vrátia, pár kúskov zjem s manželom...:)..., aby som aj ja vedela, že čo som napiekla....:)....nadelím susedke a niečo ostane aj pre neohlásenú návštevu...:)
Aj ja sa chystám robiť marlenku a hľadala som dobrý recept a na stránke Dobruchuť.sk som našla presne toto isté ale pod menom Ericka. Aj foto bolo rovnaké. No to je jedno hlavne, že je dobrá možno si vyberiem práve túto je to naozaj rýchlovka.
Robila som len krem mi vobec nezhustol a ani cesto som nemala ako na obrazku neviem kde som urobila chybu ale v ladnicke stuhol a po vybrati a na chladnom mieste na druhy den bol krasne makky a ozaj vyborny ...
v sobotu som ju robila, ale naozaj by som poprosila tie rozmery plechu, pretože je to dosť potrebné pre tých, čo nevedia...ďalej plnka mi takisto nestuhla, neviem, kde bola chyba, všetko som robila podľa postupu, nakoniec som tam pridala pár kvapiek citrónovej šťavy, aby mi to ako tak stuhlo, a ešte by som poprosila presné množstvo mlieka, ktoré ste do cesta pridali, pretože na fotke to vyzerá, akoby ste to tam cesto v pohode naliali a nemusela rozotierať, vyzerá dosť tekuto. Marlenka bola chuťovo dobrá, aj keď mi nie všetko vyšlo, preto by som bola rada, keby sa autorka receptu ozvala a doplnila info, ďakujem
Prosím o radu alebo o usmernenie ak by ste mi ktokoľvek odpovedali:) Už hneď na začiatku, keď som dala rozpustiť maslo a potom som postupne pridávala ingrediencie, nastal môj problém, keď som pridala vajíčka a začala sa mi v tom masle robiť postupne akoby praženica:( neviem, kde som spravila chybu alebo ako mám postupovať pri pridávaní vajíčok... Prosím vás kto ktokoľvek viete budem rada ak mi poradíte:)
@nicci je potrebné, aby si si všetky ingrediencie pripravila dopredu (vajíčka prípadne aj trochu rozšľahala vidličkou) a hneď, keď je maslo rozpustené pridala med, vajcia a spolu zmiešaný cukor, múku aj sódu bikarbónu a aj keď sa bielka, ako keby varili, cesto bude vydarené. Práve som ten koláč dokončila a dodržala som tento postup, ako píšem a cesto vyšlo super. Daj len pozor, cesto sa musí upiecť dosť do tmava, aby bolo hotové.
@leja môj plech má rozmery 30x40 cm. Je to klasický veľký tenký plech ktorý je pri každej rúre na pečenie. V podstate záleží len na vás aký plech si zvolíte, na toto množstvo surovín je vačší plech lepší, pretože cesto je na ňom tenšie. Čím menší plech použijete, tým budú pláty cesta hrubšie. Už som to robila aj na polovičnom plechu, len s dvoch plátov a tie som jednoducho prekrojila v strede tak, že s jedného hrubého plátu som mala dva tenké. Nakoniec z toho bola Marlenka ktorá vyzerala ako zákusok... a mlieka stačí pridať len jedno, maximálne dva deci. Ťažko povedať, niekedy mlieko ani nepridávam. Cesto sa má liať no zároveň je lepkavé a ťahá sa, čiže vždy!!! sa musí roztrieť na papier pomocou lízatka, nikdy sa samo neusadí na celom plechu. A prečo vám plnka nestuhla to naozaj neviem, možno ste pridala málo masla, alebo maslo ktoré nebolo kvalitné, pretože plnka tuhne vždy práve vďaka maslu, salko sa z väčšej časti vpije do cesta... dúfam, že vám tieto informácie pomohli, ak nie kludne sa pýtajte ďalej rada vám pomôžem ak budem môcť. Pekný deň :)
@nicci keď sa vám maslo rozpustí, necháte ho položené nad horúcou vodou ale tú odstavíte zo sporáka. To znamená, že maslo vám znova nestuhne ale ani sa nebude ďalej variť, takže sa vám v ňom vajíčka "neuvaria", ja vždy prvý pridávam med, potom cukor, sódu bikaronu a až nakoniec vajíčka a múku.
Čím dlhšie cesto pečiete, tým je tmavšie a tvrdšie. Myslite na to, pretože tvrdšie cesto neskôr ťažšie mäkne... Môžete vyskúšať plnku spraviť napríklad aj so zlatým klasom. (zlatý klas+salko+maslo) Raz som to vyskúšala a koláču to dodalo veľmi dobrú chuť. Plnka nebola príliš sladká a cesto viacej zmäklo. Keď budem tento iný postup robiť, nabudúce pridám aj ten, aby ste videli rozdiel.
@saakoo ďakujem za tento recept. Marlenku som pripravila podľa tvojho návodu, bolo to príjemné doobedie prípravy a potom večer, keď som ponúkla návštevu, bolo sľúbené WOW :) ešte raz ďakujem
Recept asi písaný z brucha...plnka sa roztiekala, chut ani zdaleka podobna marlenke. Neviem, neviem ci je recept zhodný s fotkou ;)
na obrázku vyzerá marlenka nádherne a chutne, no neviem sa vyjadriť k plnke, nakoľko som sa k nej ani nedostala, pretože už len cesto sa mi nepodarilo tak ako to je napisané v postupe. Cesto pri vložení do rúry sa krásne nafuklo, no vzápätí po pár minútach spľasklo na hrúbku papiera... vnutri surové a navrchu zhorené... všetky pláty išli do koša... :(
nerobila som z jeden a pol, ale rovno z dvoch davok a cesto som natierala tak tenko, ako sa dalo, takze nakoniec bolo osem platov
pieklo sa to divotvorne, mala som obavy, co z toho bude, ale chutovo boli ok, tak som pokracovala dalej
dala som dve masla a tri salka, nemame radi maslove plnky :-)
ale po chvili sa mi tiez zdrcol :-(
nevadi, omrvinky to zakryju :-)
tak sme to s marlenkou dobojovali do zdarneho konca, na oko vypada velmi efektne, je makucka a chutovo - ak ste na sladke, tak fantasticka :-)
@randa Naozaj ma mrzí, že sa vám koláč nepodaril. Neviem v čom bude chyba pretože suroviny sú naozaj písané na gram presne a ja vždy používam rovnaké množstvo. A taktiež môžem potvrdiť, že fotka je skutočná a zhoduje sa s recept do posledného bodu, nedovolila by som si pridať falošnú fotku, to by bolo predsa nefér voči všetkým varecháčom!!! Je mi ľúto, že máte na mňa takýto názor...
@zuzka87 a aký veľký plech ste použila? Možno bol priveľký a tak bolo na ňom jednoducho málo cesta. Ja pláty pečiem klasicky na 180 až 200 stupňov a naozaj len pár minút. Odhadujem že maximálne tak 7. Čím dlhšie totiž pláty pečiete, tým sú tvrdšie a tmavšie. Po upečení by mali mať hrúbku asi jeden centimeter, vždy sú naozaj tenučké. A okraje by vám prihorieť trošku mali, to je normálne, musia byť "chrumkavé" aby sa dobre drobili na posýpku, je to aj v recepte. Mrzí ma, že ste mala s mojím receptom problémy.
skusala som a bolo to perfektne ale ja som dala do plnky 2masla a 1karamelove a 1obycajne salko :) ... Ale chcela som sa len opytat ci sa z tychto platov da spravit aj medovy rez :D lebo valkania klasickeho cesta mam uz dost! :D
@lenkahavran Ja si myslím, že určite dal, pretože ja som to už raz tak robila. Upiekla som si na troška menšom plechu tri pláty a tie som po vychladnutí opatrne prerezala na polovice a cez stred v polovici aby boli tenšie. Takže z jednej dávky cesta som mala nakoniec tri hrubé veľké pláty a z tých nakoniec dvanásť malých tenkých obdĺžnikov.
naozaj skvely kolacik, pritom celkom jednoduchy. platy sa podarili aj v plynovej rure, z ktorej ja mam respekt. kolac bol akurat nizsi, zrejme sme mali vacsie plechy. @saakoo , mozem poprosit velkost plechov, na ktorych bol kolacik robeny? vdaka
@saakoo Marlenka sa podarila tak výborne, že mám obavy, či z nej ostane do 25-teho na ochutnávku aj pre svokrovcov :D Piekla som síce na menšom plechu, takže moja je vyššia, ale napriek tomu nie je suchá. Som nadmieru spokojná! Ďakujem a prajem pekné sviatky! :)
marlenka hotová, chuťovo je dobrá, ale mohla som ubrať z cukru, cesto je veľmi sladké, potom zaniká jeho medová chuť. Pláty vôbec nestvrdli, ostali mäkkučké. Do plnky som dala 1 maslo+1 salko a stačilo to. Pre mňa je to celé príliš sladké, ale dcéra chcela na párty, tak ju má :)


je super,lahko sa pripravuje a lahko aj kraja a je naozaj vynikajuca.Od rodiny som dostala pochvalu vraj najlepši kolac aky cez tieto sviatky jedli..urcite ju budem pripravovat castejsie.
Milé varecháčky, minule som znova robila moju Marlenku a rozhodla som sa rozhodla rozdeliť ju na ti časti aby som si ušetrila robotu. Použila som rovnaké množstvo surovín aké je uvedené v tomto recepte. Jediné čo som zmenila bol postup pri nanášaní plnky. Kedže som použila menší plech tri upečené pláty boli vyššie a mohla som teda každý ešte prerezať na dva tenšie. Na konci som teda mala 6 plátov. Marlenku som najprv celú naplnila a až potom som ju rozdelila na tri rovnaké časti aby som mohla ozdobiť všetky okraje. Použila som plech veľký cca 20 na 30cm. Každá časť teda bola veľká asi 10 na 20cm a vážila okolo 850 gramov. Každá časť vystačila pre 10 až 13osôb. Je to naozaj fajn spôsob ako sa podeliť. Jeden kúsok pre mňa, jeden pre susedku a jeden napríklad na návštevu k rodine :) ako sa vraví tri muchy jednou ranou. Ušetrí to kopu času a aj roboty. Určite budem tento spôsob praktikovať častejšie. Aj výzorovo tieto malé Marlenky vyzerajú lepšie, sú vyššie a podobajú sa viac na zákusok ako na obyčajný koláč.

 scontent-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xfp1/v/t1.0-9/10990814_10202493...
Dnes som piekla tento recept v mojej malej cukrarnicke a bola som nadsena, jednoduche, chutne a nadherne. Akurat som namala pikao, tak som do salka dala kakao o dobre zamiesla a to som puzila navrch. Krem sa krasne vymiesal a ta chut, no nema chybu.
Obrovská vďaka za tento recept. Marlenka sa vydarila hneď na prvý krát a celej rodinke chutil. Vraveli že je oveľa lepšia ako ta z obchodu! Ďakujem
Doma zožala obrovský úspech. A keď som ho aj pisala mamine do kucharskej knižky to je ako veľmi dobre hodnotenie a pre mna česť ze som ju mohla tvojou pomocou niečo naučiť. Ďakujem ☺☺☺
Mnaaaaam,dnes vyskusana a vrelo odporucam. Jednoduchy receptik, zvladnu aj zaciatocnicky a stoji za to. Piekla som sice 10 min, teda nie az do chrumkavych krajov, aj tak sa pekne rozmrvili a polevu som kupila coko polevu toping.


Dnes som skúšala upiecť Marlenka presne podľa tohto receptu. Cesto fajn ale problém prišiel keď som ho dala na plech (33*40) presne ako v recepte som rozdelila na tri časti. A z jednej sa mi upiekol korpus asi centimeter hrubý. Takže škoda toho. No zajtra odznova a z dvojitej dávky.
Kamaratka Gika mi poslala tento vas recept. Uz sme ho viackrat robili a kolacik ma vzdy uspech. Pridavam recept na moju stranku www.slovakmama.com
DAKUJEM

Pridaj komentár k receptu: