Foto: saakoo
Veľmi jednoduchá, rýchla a chutná domáca Marlenka bez valkania cesta, len z troch medových plátov. Túto Marlenku zvládne doma každý s úsmevom :)
príprava
Suroviny
Cesto: | |
300 g |
|
400 g |
|
250 g (1 ks) |
|
1 PL |
|
3 ks |
|
3 PL |
|
podľa potreby |
|
Plnka: | |
375 g (1,5 ks) |
|
600 g (1,5 ks) |
|
Na ozdobenie: | |
1 hrsť |
|
1 ks |
|
Postup
-
1
CESTO: Nad parou si rozpustíme jedno celé maslo. Pridáme med, vajcia, práškový cukor, sódu bikarbónu a múku. Všetko spolu dobre premiešame. Ak je cesto príliš husté pridáme trocha mlieka a znova rozmiešame. Nakoniec si cesto odvážime, a rozdelíme si ho na tri rovnaké časti.
-
2
Na tenký plech mi dáme papier na pečenie, na ktorý rovnomerne rozotrieme jednu časť cesta. Cesto roztierame až tesne po okraj!!! Pečieme v rúre na 175 stupňov približne 12 minút. Cesto je hotové keď zhnedne a okraje nám začnú tmavnúť akoby sa už pomaličky pripekali.
-
3
(s cestom narábame veľmi opatrne je krehké a mohlo by sa zlomiť!!!) Upečený plát cesta necháme na pečiacom papieri vychladnúť, otočíme ho a okraje orežeme. (spodná strana cesta má väčšie množstvo bubliniek, preto neskôr ľahšie do seba vpije plnku a cesto nám rýchlejšie zmäkne). Orezávame z každej strany cca 2cm. Zvyšné kúsky cesta vložíme do misky a prstami podrvíme na jemnú posýpku, ktorú neskôr použijeme na zdobenie koláča.
-
4
PLNKA: V miske si vyšľaháme zmäknuté maslo do ktorého postupne primiešame sladené salko. Plnku si odvážime a rozdelíme ju na tri rovnaké časti. Niekto salko pred použitím varí aby skaramelizovalo, ja nie. Mám to odskúšané a neuvarené salko chutí v Marlenke omnoho lepšie ako to uvarené a tak isto aj lepšie vyzerá pretože hnedá plnka v koláči zaniká...
-
5
Prvý plát cesta si položíme na dosku a roztrieme naň prvú časť plnky. Postup opakujeme aj s ostatnými plátmi cesta. (s cestom narábame veľmi opatrne je krehké a mohlo by sa zlomiť!!!) Na posledný plát rozotrieme len tri štvrtiny plnky a zvyšok použijeme na potretie okrajov.
-
6
NA OZDOBU: Vlašské orechy si nasekáme na drobné kúsky. Keď máme čas, môžeme nasekané orechy na sucho troška opražiť. Orechom to dodá výraznejšiu chuť a aj krajšiu farbu. V malom poháriku si rozmiešame Pikao s trošičkou studenej vody aby nebolo také husté. Môžte použiť aj čokoládu ale tá sa po stuhnutí zle krája a praská, no pikao sa len vpyje do posýpky a zostane mäkké.
-
7
Vrch a boky koláča si posypeme posýpkou ktorú sme si pripravili zo zvyškov cesta. Posýpku môžeme rukou veľmi jemne popritláčať aby sa nám spojila s plnkou a vytvorila nám tak ďalšiu vrstvu koláča. Na vrch vysypeme nasekané vlašské orechy a na úplný koniec už len vrch cik-cak pokvapkáme Pikaom.
-
8
Marlenku necháme aspoň hodinu mimo chladničky aby sa nám do cesta dobre vpyla plnka a koláč nebol suchý. Keď Marlenku príliš skoro vložíte do chladničky, maslo v plnke stuhne a tá sa nevpije do cesta. Na druhý deň je vždy Marlenka už krásne mäkučká.
-
9
Videla som už mnoho receptov na domáce medové Marlenky, všetky mali 7 plátov, cesto sa valkalo a postup bol vždy veľmi zložitý. Od kedy mi moja kamarátka Veronika ukázala tento recept proste som si ho zamilovala. Dúfam, že sa vám recept zapáči tak ako mne a napíšete mi ako sa podaril vám. Vaši známi a rodina určite povedia "wow" keď im na stôl dáte takúto domácu dobrotu upečenú s láskou. Prajem pevné nervy a dobrú chuť :) Saakoo
-
10
Tu máte na ukážku aj moju úplne prvú Marlenku. Kedže som pred mesiacom nevedela upiecť ani piškótové cesto, tu je dôkaz že tento recept je naozaj veľmi jednoduchý a vždy sa podarí :)
300 cukor,ešte med..2 a pol masla..1a pol Salko..pre mňa by to bol jed..
ale ten jeden..môže byť aj hned..:-)
skús..vlastná skúsenosť sa nedá ničím zaplatiť..určite to bude jedlé..:-)
pieklo sa to divotvorne, mala som obavy, co z toho bude, ale chutovo boli ok, tak som pokracovala dalej
dala som dve masla a tri salka, nemame radi maslove plnky :-)
ale po chvili sa mi tiez zdrcol :-(
nevadi, omrvinky to zakryju :-)
tak sme to s marlenkou dobojovali do zdarneho konca, na oko vypada velmi efektne, je makucka a chutovo - ak ste na sladke, tak fantasticka :-)
v kazdej faze som mala pocit, ze uz som to definitivne zvrzala, ale stoji za to urcite :-)
scontent-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xfp1/v/t1.0-9/10990814_10202493...
DAKUJEM
Dobrý den, prosim Vas bolo upečenie platov náročné? Bojim sa toho...
Dost malo ingrediencií mi pride na rozdelenie cesta 3x.
Dávali ste ho tak tenko na papier??
Dakujem
Dakujem
Dobrý deň, aká je veľkosť plechu na ktorom ste piekli? Ďakujem :)
Je chuťovo ako originál Marlenka?
Cim ste potreli boky marlenky?