Marlenka fotorecept

saakoo - fotkasaakoo, 1. augusta 2014
Marlenka (fotorecept)
Foto: saakoo

Veľmi jednoduchá, rýchla a chutná domáca Marlenka bez valkania cesta, len z troch medových plátov. Túto Marlenku zvládne doma každý s úsmevom :)

120 minút
príprava

Suroviny

Cesto:
300 g
400 g
250 g (1 ks)
1 PL
3 ks
3 PL
podľa potreby
Plnka:
375 g (1,5 ks)
600 g (1,5 ks)
Na ozdobenie:
1 hrsť
1 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    CESTO: Nad parou si rozpustíme jedno celé maslo. Pridáme med, vajcia, práškový cukor, sódu bikarbónu a múku. Všetko spolu dobre premiešame. Ak je cesto príliš husté pridáme trocha mlieka a znova rozmiešame. Nakoniec si cesto odvážime, a rozdelíme si ho na tri rovnaké časti.

    Marlenka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na tenký plech mi dáme papier na pečenie, na ktorý rovnomerne rozotrieme jednu časť cesta. Cesto roztierame až tesne po okraj!!! Pečieme v rúre na 175 stupňov približne 12 minút. Cesto je hotové keď zhnedne a okraje nám začnú tmavnúť akoby sa už pomaličky pripekali.

    Marlenka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    (s cestom narábame veľmi opatrne je krehké a mohlo by sa zlomiť!!!) Upečený plát cesta necháme na pečiacom papieri vychladnúť, otočíme ho a okraje orežeme. (spodná strana cesta má väčšie množstvo bubliniek, preto neskôr ľahšie do seba vpije plnku a cesto nám rýchlejšie zmäkne). Orezávame z každej strany cca 2cm. Zvyšné kúsky cesta vložíme do misky a prstami podrvíme na jemnú posýpku, ktorú neskôr použijeme na zdobenie koláča.

    Marlenka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    PLNKA: V miske si vyšľaháme zmäknuté maslo do ktorého postupne primiešame sladené salko. Plnku si odvážime a rozdelíme ju na tri rovnaké časti. Niekto salko pred použitím varí aby skaramelizovalo, ja nie. Mám to odskúšané a neuvarené salko chutí v Marlenke omnoho lepšie ako to uvarené a tak isto aj lepšie vyzerá pretože hnedá plnka v koláči zaniká...

    Marlenka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Prvý plát cesta si položíme na dosku a roztrieme naň prvú časť plnky. Postup opakujeme aj s ostatnými plátmi cesta. (s cestom narábame veľmi opatrne je krehké a mohlo by sa zlomiť!!!) Na posledný plát rozotrieme len tri štvrtiny plnky a zvyšok použijeme na potretie okrajov.

    Marlenka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    NA OZDOBU: Vlašské orechy si nasekáme na drobné kúsky. Keď máme čas, môžeme nasekané orechy na sucho troška opražiť. Orechom to dodá výraznejšiu chuť a aj krajšiu farbu. V malom poháriku si rozmiešame Pikao s trošičkou studenej vody aby nebolo také husté. Môžte použiť aj čokoládu ale tá sa po stuhnutí zle krája a praská, no pikao sa len vpyje do posýpky a zostane mäkké.

    Marlenka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vrch a boky koláča si posypeme posýpkou ktorú sme si pripravili zo zvyškov cesta. Posýpku môžeme rukou veľmi jemne popritláčať aby sa nám spojila s plnkou a vytvorila nám tak ďalšiu vrstvu koláča. Na vrch vysypeme nasekané vlašské orechy a na úplný koniec už len vrch cik-cak pokvapkáme Pikaom.

    Marlenka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Marlenku necháme aspoň hodinu mimo chladničky aby sa nám do cesta dobre vpyla plnka a koláč nebol suchý. Keď Marlenku príliš skoro vložíte do chladničky, maslo v plnke stuhne a tá sa nevpije do cesta. Na druhý deň je vždy Marlenka už krásne mäkučká.

    Marlenka (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Videla som už mnoho receptov na domáce medové Marlenky, všetky mali 7 plátov, cesto sa valkalo a postup bol vždy veľmi zložitý. Od kedy mi moja kamarátka Veronika ukázala tento recept proste som si ho zamilovala. Dúfam, že sa vám recept zapáči tak ako mne a napíšete mi ako sa podaril vám. Vaši známi a rodina určite povedia "wow" keď im na stôl dáte takúto domácu dobrotu upečenú s láskou. Prajem pevné nervy a dobrú chuť :) Saakoo

    Marlenka (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Tu máte na ukážku aj moju úplne prvú Marlenku. Kedže som pred mesiacom nevedela upiecť ani piškótové cesto, tu je dôkaz že tento recept je naozaj veľmi jednoduchý a vždy sa podarí :)

    Marlenka (fotorecept) - obrázok 10
Recept je zaradený do kategórií:
Dezerty, Koláče, Torty, Zákusky, Pečené

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
@saakoo , ja som sa tiež okamžite zamilovala do úvodnej fotky aj do tvojho receptu!! Urobila si dokonalú prácu, nemám slov! popis postupu výborný, všetko na 5* u mňa a čoskoro vyskúšam. Mňa tiež vždy odrádzalo vaľkanie cesta:-) Ďakujem pekne.
@leja môj plech má rozmery 30x40 cm. Je to klasický veľký tenký plech ktorý je pri každej rúre na pečenie. V podstate záleží len na vás aký plech si zvolíte, na toto množstvo surovín je vačší plech lepší, pretože cesto je na ňom tenšie. Čím menší plech použijete, tým budú pláty cesta hrubšie. Už som to robila aj na polovičnom plechu, len s dvoch plátov a tie som jednoducho prekrojila v strede tak, že s jedného hrubého plátu som mala dva tenké. Nakoniec z toho bola Marlenka ktorá vyzerala ako zákusok... a mlieka stačí pridať len jedno, maximálne dva deci. Ťažko povedať, niekedy mlieko ani nepridávam. Cesto sa má liať no zároveň je lepkavé a ťahá sa, čiže vždy!!! sa musí roztrieť na papier pomocou lízatka, nikdy sa samo neusadí na celom plechu. A prečo vám plnka nestuhla to naozaj neviem, možno ste pridala málo masla, alebo maslo ktoré nebolo kvalitné, pretože plnka tuhne vždy práve vďaka maslu, salko sa z väčšej časti vpije do cesta... dúfam, že vám tieto informácie pomohli, ak nie kludne sa pýtajte ďalej rada vám pomôžem ak budem môcť. Pekný deň :)
@randa Naozaj ma mrzí, že sa vám koláč nepodaril. Neviem v čom bude chyba pretože suroviny sú naozaj písané na gram presne a ja vždy používam rovnaké množstvo. A taktiež môžem potvrdiť, že fotka je skutočná a zhoduje sa s recept do posledného bodu, nedovolila by som si pridať falošnú fotku, to by bolo predsa nefér voči všetkým varecháčom!!! Je mi ľúto, že máte na mňa takýto názor...