Medová torta (fotorecept)
Autor receptu: saakoo
Veľmi jednoduchá, rýchla a chutná medová torta bez vaľkania cesta, len z troch medových plátov. Túto tortu zvládne doma každý s úsmevom :)
Postup
- CESTO:
Nad parou si rozpustíme jedno celé maslo.
Pridáme med, vajcia, práškový cukor, sódu bikarbónu a múku.
Všetko spolu dobre premiešame.
Ak je cesto príliš husté pridáme trocha mlieka a znova rozmiešame.
Nakoniec si cesto odvážime, a rozdelíme si ho na tri rovnaké časti.
- Na tenký plech mi dáme papier na pečenie,
na ktorý rovnomerne rozotrieme jednu časť cesta.
Cesto roztierame až tesne po okraj!!!
Pečieme v rúre na 175 stupňov približne 12 minút.
Cesto je hotové keď zhnedne a okraje nám začnú tmavnúť akoby sa už pomaličky pripekali.
- (s cestom narábame veľmi opatrne je krehké a mohlo by sa zlomiť!!!)
Upečený plát cesta necháme na pečiacom papieri vychladnúť,
otočíme ho a okraje orežeme.
(spodná strana cesta má väčšie množstvo bubliniek, preto neskôr ľahšie do seba vpije plnku a cesto nám rýchlejšie zmäkne).
Orezávame z každej strany cca 2cm.
Zvyšné kúsky cesta vložíme do misky a prstami podrvíme na jemnú posýpku,
ktorú neskôr použijeme na zdobenie koláča.
- PLNKA:
V miske si vyšľaháme zmäknuté maslo do ktorého postupne primiešame sladené salko.
Plnku si odvážime a rozdelíme ju na tri rovnaké časti.
Niekto salko pred použitím varí aby skaramelizovalo, ja nie. Mám to odskúšané a neuvarené salko chutí v torte omnoho lepšie ako to uvarené a tak isto aj lepšie vyzerá pretože hnedá plnka v koláči zaniká...
- Prvý plát cesta si položíme na dosku a roztrieme naň prvú časť plnky.
Postup opakujeme aj s ostatnými plátmi cesta.
(s cestom narábame veľmi opatrne je krehké a mohlo by sa zlomiť!!!)
Na posledný plát rozotrieme len tri štvrtiny plnky a zvyšok použijeme na potretie okrajov.
- NA OZDOBU:
Vlašské orechy si nasekáme na drobné kúsky. Keď máme čas, môžeme nasekané orechy na sucho troška opražiť. Orechom to dodá výraznejšiu chuť a aj krajšiu farbu.
V malom poháriku si rozmiešame Pikao s trošičkou studenej vody aby nebolo také husté.
Môžte použiť aj čokoládu ale tá sa po stuhnutí zle krája a praská, no pikao sa len vpyje do posýpky a zostane mäkké.
- Vrch a boky koláča si posypeme posýpkou ktorú sme si pripravili zo zvyškov cesta.
Posýpku môžeme rukou veľmi jemne popritláčať aby sa nám spojila s plnkou a vytvorila nám tak ďalšiu vrstvu koláča.
Na vrch vysypeme nasekané vlašské orechy a na úplný koniec už len vrch cik-cak pokvapkáme Pikaom.
- Tortu necháme aspoň hodinu mimo chladničky aby sa nám do cesta dobre vpila plnka a koláč nebol suchý. Keď tortu príliš skoro vložíte do chladničky, maslo v plnke stuhne a tá sa nevpije do cesta. Na druhý deň je vždy torta už krásne mäkučká.
- Videla som už mnoho receptov na domáce medové torty, všetky mali 7 plátov, cesto sa vaľkalo a postup bol vždy veľmi zložitý. Od kedy mi moja kamarátka Veronika ukázala tento recept proste som si ho zamilovala. Dúfam, že sa vám recept zapáči tak ako mne a napíšete mi ako sa podaril vám. Vaši známi a rodina určite povedia "wow" keď im na stôl dáte takúto domácu dobrotu upečenú s láskou.
Prajem pevné nervy a dobrú chuť :) Saakoo
- Tu máte na ukážku aj moju úplne prvú medovú tortu. Kedže som pred mesiacom nevedela upiecť ani piškótové cesto, tu je dôkaz že tento recept je naozaj veľmi jednoduchý a vždy sa podarí :)