Pečený losos
Pečený losos

Marinovaný pečený losos s kôprom

Jana Štrbková
mesačník Varecha, 25. apríla 2023
Marinovaný pečený losos s kôprom
Foto: Shutterstock
6
porcií
30 (+ marinovanie) minút
príprava
30 minút
na 190 °C

Suroviny

800 g
2 PL
2 PL
1 ČL
1 ČL
1 zväzok (čerstvý)
2 PL
Kôprová omáčka:
2 PL
1 PL
1 ČL
100 g
2 PL (čerstvý)




Postup

  1. 1

    Pekáč alebo misu vystelieme potravinovou fóliou. Zmiešame cukor so soľou a primiešame v mažiari rozdrvený fenikel a mleté biele korenie. Z kôpru odrežeme hrubšie stonky a jemné lístky odložíme. Polovicou koreniacej zmesi nasypeme na fóliu, na ňu rozložíme polovicu kôprových stoniek a na to položíme filetu lososa kožou dolu. Povrch lososa potrieme 1 PL oleja, posypeme druhou polovicou koreniacej zmesi a rozložíme zvyšok kôprových stoniek. Dôkladne prekryjeme potravinovou fóliou a vložíme do chladničky cez noc marinovať.

  2. 2

    Omáčka: Na druhý deň zmiešame horčicu, citrónovú šťavu, cukor a štipku soli, vmiešame smotanu a nasekaný kôpor. Omáčku odložíme do chladničky.

  3. 3

    Namarinovaného lososa rozbalíme z potravinovej fólie, marinádu vysušíme kuchynskými utierkami a potrieme ho 1 PL oleja. Kožou nadol ho preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.

  4. 4

    Rúru vyhrejeme na 190 °C, v režime horného grilu pečieme asi 15 minút prikryté alobalom a potom bez alobalu dopekáme asi 15 minút.

  5. 5

    Upečeného lososa ozdobíme kôprom, pridáme kúsok citróna a podávame s pripravenou omáčkou.

Diskusia k receptu

kucharka
Takéto jedlá sú naj …. Tento pekáč by sa u nás veru hneď zjedol :-)
Losos a kôpor pasuje ….




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia