Marinovaný pečený losos s kôprom
mesačník Varecha, 25. apríla 2023

Foto: Shutterstock
porcií
príprava
na 190 °C
Suroviny
800 g |
|
2 PL |
|
2 PL |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
1 zväzok (čerstvý) |
|
2 PL |
|
Kôprová omáčka: | |
2 PL |
|
1 PL |
|
1 ČL |
|
100 g |
|
2 PL (čerstvý) |
|
|
Postup
-
1
Pekáč alebo misu vystelieme potravinovou fóliou. Zmiešame cukor so soľou a primiešame v mažiari rozdrvený fenikel a mleté biele korenie. Z kôpru odrežeme hrubšie stonky a jemné lístky odložíme. Polovicou koreniacej zmesi nasypeme na fóliu, na ňu rozložíme polovicu kôprových stoniek a na to položíme filetu lososa kožou dolu. Povrch lososa potrieme 1 PL oleja, posypeme druhou polovicou koreniacej zmesi a rozložíme zvyšok kôprových stoniek. Dôkladne prekryjeme potravinovou fóliou a vložíme do chladničky cez noc marinovať.
-
2
Omáčka: Na druhý deň zmiešame horčicu, citrónovú šťavu, cukor a štipku soli, vmiešame smotanu a nasekaný kôpor. Omáčku odložíme do chladničky.
-
3
Namarinovaného lososa rozbalíme z potravinovej fólie, marinádu vysušíme kuchynskými utierkami a potrieme ho 1 PL oleja. Kožou nadol ho preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
-
4
Rúru vyhrejeme na 190 °C, v režime horného grilu pečieme asi 15 minút prikryté alobalom a potom bez alobalu dopekáme asi 15 minút.
-
5
Upečeného lososa ozdobíme kôprom, pridáme kúsok citróna a podávame s pripravenou omáčkou.
Losos a kôpor pasuje ….