Pečený losos

Marinovaný pečený losos s kôprom

Autor receptu: redakcia

6
porcií
30 (+ marinovanie) minút
príprava
30 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Pekáč alebo misu vystelieme potravinovou fóliou. Zmiešame cukor so soľou a primiešame v mažiari rozdrvený fenikel a mleté biele korenie. Z kôpru odrežeme hrubšie stonky a jemné lístky odložíme. Polovicou koreniacej zmesi nasypeme na fóliu, na ňu rozložíme polovicu kôprových stoniek a na to položíme filetu lososa kožou dolu. Povrch lososa potrieme 1 PL oleja, posypeme druhou polovicou koreniacej zmesi a rozložíme zvyšok kôprových stoniek. Dôkladne prekryjeme potravinovou fóliou a vložíme do chladničky cez noc marinovať.
  2. Omáčka: Na druhý deň zmiešame horčicu, citrónovú šťavu, cukor a štipku soli, vmiešame smotanu a nasekaný kôpor. Omáčku odložíme do chladničky.
  3. Namarinovaného lososa rozbalíme z potravinovej fólie, marinádu vysušíme kuchynskými utierkami a potrieme ho 1 PL oleja. Kožou nadol ho preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
  4. Rúru vyhrejeme na 190 °C, v režime horného grilu pečieme asi 15 minút prikryté alobalom a potom bez alobalu dopekáme asi 15 minút.
  5. Upečeného lososa ozdobíme kôprom, pridáme kúsok citróna a podávame s pripravenou omáčkou.