Marinovaný losos – Gravadlax s horčicovou omáčkou
Foto: Pravda: Ľuboš Pilc
Losos má výborné, krehké mäso, ktoré je nielen ľahko stráviteľné, ale aj veľmi zdravé a všestranne využiteľné v kuchyni. Tento recept pre vás pripravil Zobraziť celý popisLosos má výborné, krehké mäso, ktoré je nielen ľahko stráviteľné, ale aj veľmi zdravé a všestranne využiteľné v kuchyni. Tento recept pre vás pripravil šéfkuchár Vojtech Artz.
porcie
príprava
Suroviny
2 kg |
|
Zmes na naloženie: | |
75 g |
|
4 PL |
|
4 PL |
|
Horčicovo-kôprová omáčka: | |
3 PL |
|
2 PL |
|
2 PL |
|
1 ks |
|
150 g |
|
|
|
|
|
2 PL |
|
Postup
-
1
Najskôr si pripravíme zmes na naloženie: do misky nasypeme cukor, morskú soľ a nasekaný kôpor, dôkladne okoreníme a premiešame. Z lososa pripravíme rezy a každý potrieme zmesou. Rezy zabalíme do dvojitej fólie a vložíme do veľkej nádoby. Zaťažíme ich závažiami a dáme na 1 až 3 dni do chladničky. Každý deň lososa obrátime.
- 2
Gravadlax rozbalíme. Z mäsa sa vylúči množstvo lepkavej slanej tekutiny. Rybu dobre osušíme. Rezy od seba oddelíme. Každý rez nakrájame šikmo na plátky, ktorých okraj by mal byť obalený kôprom. Porcie ozdobíme stonkami kôpru a mesiačikmi citróna.
- 3
Horčicová omáčka: V stredne veľkej mise rozšľaháme horčicu s cukrom, octom a žĺtkom, potom po častiach zašľaháme olej. Omáčka má mať rovnakú konzistenciu ako majonéza. Posolíme a okoreníme a primiešame nasekaný kôpor.
- 4
Náš tip: Losos sa bude dať lepšie krájať na plátky, keď ho vopred asi na 4 hodiny zmrazíme.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu