Marináda na bravčovú pečienku pre švagra Laca fotorecept
Foto: sracz
Práca s mäsom všetkého druhu, od zabíjačky až po vlastnú tepelnú prípravu, sa u Blaškovcov dedí „po meči“. Samotné servírovanie je už problém „po Zobraziť celý popisPráca s mäsom všetkého druhu, od zabíjačky až po vlastnú tepelnú prípravu, sa u Blaškovcov dedí „po meči“. Samotné servírovanie je už problém „po praslici“. Takto sa k dielu pristupovalo „rukou spoločnou“ a chutilo naozaj všetkým! Švagor Laco je za morom od IX/1968, manželku má Taiwan_čanku a tak na naše domáce špeciality si chodí pochutnávať k našemu stolu do Des Moines Iowa. Každý dobrý „gazdiniak“ má svoj zaručene najlepší rcp na marinádu (pác, či lák). Ani ja nie som od macochy! Vyskúšajte!
porcií
príprava
Suroviny
250-333 ml |
|
75-100 ml |
|
3-4 PL |
|
75-100 ml dobrý |
|
1 PL (drvený) |
|
1 PL |
|
8-10 strúčikov prelisovaný |
|
1 ks stredná postrúhaná |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
|
Postup
-
1
tak som si to všetko postavil do „haptáku“, aby som to mal po ruke a nelietal po kuchyni ako „namydlený blex“
-
2
do pomocnej nádoby z jenského skla som nalial všetky tekuté ingrediencie, pridal sypké, okrem soli a MČK a kuchyňskou „metličkou“ vymiešal do „gustušnej“ jednoliatej podoby
-
3
plátky bravčového mäsa som obojstranne „vyklepal“ – vložené do plastového vrecúška aby som „nezašprickal“ okolité steny a stoly – a hneď, vzápätí opäť obojstranne, jemne posypal soľou a dobre čerstvo mletým čiernym korením (MČK); túto marinádu používam na bársaké mäso, žiaľ bravčová krkovička ostáva, tu v Des Moines, naďalej iba mojim snom, …
-
4
na dno plastovej nádoby som nalial ¼ objemu marinády, na ktorú som porozkladal vyklepané, osolené a oeMČeK_ované kotletky_rezníky
-
5
zalial som ich druhou ¼ objemu marinády a rozložil № 2 vrstvu plátkov mäsa
-
6
zalial zvyškom marinády (druhá ½ objemu)
-
7
dôkladne „zadekľoval“ príslušným vekom plastovej nádoby a
-
8
s dôverou uložil „hajať_búvať“ do chladničky; najlepšie na 3÷5 dní, „nedočkavci“ podľa dĺžky svojej „výdrže“, ale ani viac dní a nocí „kúpeľa“ v tejto mojej marináde mäsku neublíži; postupne odoberám počet odležaných plátkov podľa potreby (až som následne tepelne spracovával aj „12_dňové“ a boli naozaj výborné
-
9
tak, ako aj s chlebíkom bez miesenia à la naša Tánička @cistinka „kysnutého cez noc“
-
10
pečeného v menšej nádobe Tupperware
-
11
a uloženého aj na slovenskej „ošatke“ s ľanovou výstelkou! Tak čo!? Podaril sa mi? … keby ste len vedeli ako chutil!!! Čistinka_milá kamarátka z hĺbky duše a zo srdca Ti ďakujem! Robil som presne „na chlupity kund“ podľa Tvojeho rcp „Chlieb náš najobľúbenejší“! Nemám však farmárske „chlebové korenie“ tak som pridal 1 ML drvenej rasce, 100 g studených prelisovaných zemiakov, varených v šupke, a po 1 PL ľanových, slnečnicových a tekvicových semienok! Bol vynikajúci, „zbaštili“ sme ho na dva razy, ale chladnutie na mriežke sme vydržali. Do druhého chlebíka pridám aj čerstvé lístočky koriandra (cillantro)!
Recept som si vytlačila hlavne kvôli marináde.Sú to ingrediencie,ktoré sa určite postarajú o gastro-zážitok.
dnes je deň objatia..tak ti jedno priateľské posielam...nad receptom sa slastne usmievam...
mať ťa tak doma...snívam...škoda-že tak dalekoooo bývam...:-)