Marhuľový páj fotorecept

havino - fotkahavino, 5. júla 2015
Marhuľový páj (fotorecept)
Foto: havino

Jablkové krehké koláče sú výborné, ale aj tento marhuľový ma dostal. Plnka je veľmi osviežujúca.

40 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
250 g
1 bal.
70 g
120 g
štipka
1 ČL
1 ks
Plnka:
1 kg
100 g
1 bal.
1 ČL
1 ČL
2 bal.




Postup

  1. 1

    Zo surovín vypracujeme cesto. Zabalíme do fólie a dáme do chladničky, aspoň na pol hod, pokiaľ nepripravíme náplň.

    Marhuľový páj (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Odkôstkované marhule zasypeme kryštalovým cukrom,podlejeme pol deci vody. Pridáme vanilkový cukor, citrónovú šťavu, citrónovú kôru a uvaríme na kašu. Cukor pridáme podľa sladkosti marhúľ. Ked sú marhule rozvarené, ja som ich ešte prebehla tyčovým mixérom, pridáme v deci vody rozmiešané 2 prášky Zlatý klas a vlejeme do rozvarenej kaše z marhúľ. Necháme zhustnúť a odložíme z plameňa trochu vychladnúť.

    Marhuľový páj (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pokiaľ marhuľová kaša chladne, nech nejde priamo z platne na cesto. Cesto si rozdelíme na dve tretiny a jednu tretinu. Väčšou časťou cesta vystelieme formu na koláč. Ja som mala priemer 26 cm. Na cesto preložíme mierne vychladnutú zmes.

    Marhuľový páj (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zo zvyšku cesta urobíme pásiky, tkz. mriežku na koláč. Posypeme lupienkami mandlí. Dáme do vyhriatej rúry na 180 C a pečieme cca 40 min. Pečenie si každý prispôsobí znalostiam svojej rúry.

    Marhuľový páj (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Koláč po vybratí z rúry, ešte horúci potrieme marhuľovým džemom, zriedeným lyžičkou vriacej vody. Koláč dostane marhuľový poter. :-)

    Marhuľový páj (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Priemer formy: 26 cm

Diskusia k receptu

terinka55
Parádne sa Ti vydaril. Určite rovnako skvelo aj chutí. U mňa za 5*.
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Pekný recept.
izabella929
@havino , nádherný zákusok si upiekla a vyzerá ozaj veľmi chutne.-)my sme dnes bez zákuskov, síce jesť sa dá, ale nevydaril sa mi..proste aj mne sa to občas stane..))
babkamt
koláč vyzerá lákavo. Dnes ráno som si doniesla zo záhrady prvé marhule. Celý deň som špekulovala, čo s nimi. Ale napriek veľkej chuti na sladké, som rúru nezapla. Žeby som ho upiekla v noci? Verím, že je výborný, preto ti dávam 5*, ukladám do kk.
havino
ďakujem vám veľmi pekne za pristavenie sa. S marhuľami som takýto mrežovník nikdy nepiekla, preto ma aj lákal upiecť, ale kto ochutnal povedal, že svieži, iná chuť, ako sme zvyklí s jablkami.
@babkamt , ved to tá chuť na sladké, viem o čom píšeš. ďakujem
babav
Krasny paj si upiekla .Ja peciem ovocne paje pravidelne , marhulovy som este doteraz nepiekla , ale vdaka tvojmu 5* receptu upeciem ,ked sa u nas ukazu marhule na trhu:-).
jarunka
Pekne a ucite dobre, ked je marhulove. Ja sa tesim na obycajny marhulovy kolac s posypkou s mandlami
1x babav
babkamt
moja milá pokušiteľka. Počkala som, kým manžel išiel spať. Nabehla som do kuchyne a pustila som sa do prípravy koláča.. Koláč je už v rúre. Marhuľový puding som chladila vo vode. Pridala som do pudingu aj hrozienka. Ešte 30 minút musím čakať, kým sa upečie:-) Zajtra poprosím redakciu o vloženie fotky do konemtárov.
annan
Tento koláčik je ako vyšitý do týchto horúcich dní.Nám marhule pomrzli, ale kúpim a idem piesť,určite bude chutiť.
palokuchki
Uvodna fotka je velmi pekna, lakava, len si odkrojit. Paje velmi casto pekavam, u nas su oblubene.
medulienka122
krásne si napiekla, keď pominú horúčavy, tak sa možno dám nahovoriť od môjho starkého - zatiaľ je v kk, lebo sa mi veľmi páči :-)
kukulienka71
robíš riadne chute, koláč vyzerá fantasticky! s marhuľami som takýto nepiekla, ale aký dobrý nápad to je s tým pudingom. Ukladám a teším sa naň:-), 5*
evanaaa
Tánička, ten koláč musí byť veľmi dobrý, marhule mám rada, viem si predstaviť chuť tej plnky, ihneď si ho aspoň uložím, počkám na lacnejšie marhule, formu mám tiež podobnú, keramickú, ešte nevyužitú.
havino
jej @babkamt , no ja neverím vlastným očiam, vieš ako si ma potešila, si dobrá, klobúk dole, ešte v noci ho piecť :-) dakujem za fotku, krásny ho máš
dakujem vám žienky zlaté za písmenká, dnes som ho vybrala z chladničky, plnka kyslastá, osviežujúci, málo cesta, veľa náplne, je iný ako jablčník, kto má rád marhule, pochutí si, ešte raz vám dakujem veľmi pekne
babkamt
@havino celý deň ma honila mlsna. No v tých horúčavách sa mi rúra nechcela zapínať. Ja som ho piekla vo väčšom pekáčiku - 28,5 cm. Páči sa mi tá tvoja vlnkovaná forma:-) Ešte v noci som ho chutnala, no horúci sa mi roztiekol. Ale po vychladnutí sa pekne krájal.Ďakujem za super koláčik. Použila som maslo, takže cesto je výborné. Plnka tiež:-)
1x havino
havino
@babkamt , som rada, to nevadí, že vo väčšej forme, je nižší, ja nabudúce nedámpráveže už tolko plnky, lebo dnes už je úplne stuhnutý, ale po upečení aj pol dna trvalo, aby plnka držala, no sú to marhule darmo, odkrojiť a na tanier hned po upečení, už vychladnutý aj do ruky sa dá :-) nech vám padne na úžitok, mám radosť
tiginko
mne sa tiež páči tvoj koláč Tánička, veľmi. Škoda že teraz ho nemám kedy piecť a keď budem mať kedy, nebudú marhule. Rozmýšľam, že si aspoň pripravím marhuľový základ bez pudingového prášku do mrazničky a potom už len dorobiť... v každom prípade vďaka za lákavú inšpiráciu, ja všetko marhuľové milujem. Aj za kalíšťok dobrej domácej marhuľovice :-)
1x havino
havino
Zuzi, díky, sme na tom rovnako, máme zo Štúrova tak voňavú marhulovicu,tam dozreté na slnku, rada by ťa ponúkla :-) marhule si len zamraz, polovičky, odkôstkované a hotovo, len rozvaríš, ja sa na to tiež chystám, fakt, kto rád marhule, tu je ich dostatok a tá chuť marhuľ, aj ja rada veľmi
tiginko
aaa vidím že aj ty máš taniere od Dity P. :-) Ja mám tie s modrým pruhom
havino
:-) má ich krásne že? no ja červené doplnky, tak preto mak, ale všetky má krásne, jemné
kimlo
Dal by som si teraz po raňajkách taký kúsok...
orchidea
Táni, nič iné nenapíšem len že je už v KK - keď budem mať marhule určite pečiem...
kecemis
Tanicka, ja by som aj dva tie krasne kusky zvladol. A nemuselo by to byt ani po ranajkach.
1x havino
havino
ste podarení všetci, dakujem, kiež by to išlo ponúknuť vás rad radom a ja by mala komu piecť :-)
pivonka
Kto už by len nemal rád marhule. Skvele si vystihla sezónu, páj som ešte marhuľový nevidela, nepočula :-)), musí byť výborný. K tej marhuľovici - chlapi vravia, že všetky tie džemy, kompóty a aj takéto koláčiky vymysleli ženy z pomsty.
luss44
milá @havino , skvele si to vyhútala s marhuľkami, určite vyskúšam, ovocné u nás ide na odbyt :) a teraz taký studený z chladničky, no viem si predstaviť :)
havino
@pivonka , nápodobne, ani som marhulový nejedla, nie to nepiekla, ale odteraz budem, už aj marhule mám v mraziaku na ten účel, je skutočne iný, ako jablčník, no marhuľový a presne @luss si to vystihla, na druhý deň z chladničky v horúčave, ako marhuľová dreň v ceste, dakujem dievčatá
tanicena
Kolacik som prave dopiekla a je fantasticky! Dakujem za recept. Robila som ho z kompotu, aj tak vysiel vyborne.
katka78
Milá Tánička, ďakujem veľmi pekne za ďalší výborný recept! Toto je koláčik doslova s chuťou leta. Je výborný, šťavnatý a svieži a pokojne by som pridala X ďalších pochvalných slov, ale najlepšie bude ako ho jednoducho vyskúšate. Ja som ho robila z polovičnej dávky (tak robím väčšinu koláčov, pokiaľ nečakám návštevu) a priznám sa, že som ho skoro celý, prepytujem, zožrala ja sama. Najlepší bol po odležaní v chladničke (stuhnutí plnky), kam som ho priebežne chodila vyjedať. Do plnky som pridala aj trošku rumu (zbožňujem jeho vôňu) a zopár lístkov marockej mäty, zvyknem ich dávať do džemu, tak mi to k marhuliam pasuje. Ešte raz pekne ďakujem za recept a vrele odporúčam ďalej :-)


havino
@Katar ínka zlatá, ked som čítala Tvoj komentár v maile, zamrzla som od dojatia, Ty mi vieš dievča vždy takú radosť urobiť, svojimi úprimnými slovami, písmenkami, no a ked som otvorila recept a tu krásna foto, vydarený koláč, ukážkový, ani ja ho taký nemám, tak ma zaplavila dvojitá radosť. Ďakujem Ti za pekný komentár, za vyskúšanie koláča, áno najlepší je studený, stuhnutý, darmo náplň je, ako presnidávka marhuľová, potrebuje čas na stuhnutie, ale že je svieži, doslova letný je isté. ďakujem ešte raz a nech vám, Ti, padne na úžitok. PS: tak máme rovnaké chute, ja som rumu do marhuľ cvrkla tiež, nepísala som to tu, lebo som si myslela, že tie chute a vône rumu mám rada len ja a že to proste k marhuliam nepasuje, tak sme dve, čo nám pasuje :-), s mätou ma nenapadlo, ale len voňavé a dobré musí byť.
katka78
Ďakujem dievčence @ywett , @havino za pochvalu, ale nehovorte, že nevidíte tie krivé pásiky navrchu a ešte k tomu každý iný :-) Ale krása nie je všetko :-) Aj tak tu ide hlavne o chuť a tá je pre mňa dokonalá. Majte obe krásny deň, mne už ste ho taký urobili :-)
1x havino
luss44
milá @havino , je výýýborný :) včera upečený a dnes rovno z chladničky je najlepší, dcéry ho hned raňajkovali a už je skoro po ňom. Dizajnovo síce nič moc, cesto sa mi v tomto pekle doslova topilo pod rukami, som rada že som tie pásiky upatlala aspoň v jednom smere, ale chuťovo jedna báseň, akoby marhuľová výživa chladená, dala som do plnky šťavu z pol citróna, je fajn kyselkavá :) Budem ho robievať zo zavarených marhúľ, mám ich dosť. Vdaka za skvelý rcp.


havino
ach dievčence @katarinka , @luss , tolko radosti čo mám teraz, ste mi dali peknú dobrú noc, dakujem, je to potešenie, že ste spokojné a chutilo vám a obe máte koláč na vzhľad nádherný, ved ja sa môžem s tým svojim schovať, ale naozaj dôležitá je chuť, presne @luss , aj mne to pripomína takú echt marhuľový výživu, dakujem vám ešte raz
frezia68
Ci pirko! Tu sa zasa,dievčence,zbiehate za tou @havinkovou fajnotkou.A ja sladké obchádzam,ale nemohla som nenakuknúť,keď čítam tie milé komentáre a chvály.Marhuľový takýto je mi novinkou,ale je taký lákavý a tak veľa plnky,že neviem,či odolám a ani horúčava ma asi nezastaví.Ale urobím len taký malý,na koštovku a neviem,či nie ako mini tortičku,menší sa už asi nedá?Och,Ty pokušiteľka,skúsim zaspať a idem sa napiť vody :-)))
1x havino
frezia68
Nuž milá @luss44 ,o mojej chuti ani nepochybuj,ale som sama a koleso okolo pása by sa zväčšilo.....:-( ,veď preto sladké obchádzam.Asi sa zaobídem a urobím cuketové placky :-)
1x jerica
violeta
Toto bol veľmi dobrý nápad @havino , robila som ho už druhý krát....Ďakujem ti za recept :-)
45678
Výborný recept, chválim aj foto :-)
zuzkacho
Mne sa už o tomto koláčiku aj sníva, je taký krásny a tie umelecké výtvory v komentároch, veľmi ma to inšpirovalo....musím vyskúšať
1x havino
havino
@frezia milá, kiež by sa dalo kúsok Ťa ponúknuť, samej sa ťažko pečie viem
@violeta , veľmi ma to teší, veľmi, nech vám chutí nadalej
@45678 dakujem veľmi pekne za komentár
@zuzkacho , si milá, to poznám, že mi niečo v hlave ostane a chuť na to neprestáva
kukulienka71
pripravovať v tomto teple linecké cesto bola dnes skoro samovražda(teda pre ten koláč), pásiky sa mi topili pod rukami, darmo boli dobre vychladené. Ešte šťastie, že piecť som mohla v letnej kuchyni. Koláč je naozaj fantastický, tak ako si vravela, plnka je famózna. Tiež som tam šprcla trocha rumu a dobre som urobila:-) Už len čaká v chladničke na raňajky, už sa tešíme- Ďakujem za recept, Táni, odporúčam každému, kto má rád fajnotky, lebo je to naozaj iné ako s jablkami, oveľa osviežujúcejší koláč.


1x havino
havino
@kuku , sa tu škerím ako slnko na ... som rada a viem, že si pochutíte zajtra, nech vám padne na úžitok, máš ho krásny, len ozaj ho zachladiť, nech to potuhne a cesto zmäkne,vtedy je to pravé marhulové, mne ide zas na chuť ked ho vidím. Marhule sú marhule. Ďakujem za pekné foto a krásny komentár.
salinka
@havinko , vďaka za výborný recept. Tiež som mala štrapácie s tými pásikmi, ani mi to nejako nevyšlo, ale na chuti to nič neubralo. A trocha mi utiekla plnka:-)
A musím pochváliť aj dievčence, krásne ste napiekli:-)


havino
@saline čka, sa pousmievam, veľmi ma teší, že si koláč piekla, všetko máš na ňom tak, ako má byť, hlavne, že vám chutil, som milo prekvapená skúšaním receptu vami dievčatami, no kto rád marhule, nedá sa odolať
zuzanka1367
@havinko ,tak odstraňujem výkričník pri recepte (ten znamenal urgentne vyskúšaj) a pripájam sa pájománii, na znamenité!!! Teším sa na odskúšanie s iným ovocím a tebe srdečne ďakujem a nech máš veľa takýchto nápadov. Nech sa Vám víkend vydarí!


havino
dievky moje, ja mám radosť, @katar ínka, Tvoj komentár mi na mail neprišiel, ale za to teraz úsmev na tvári vyčaril, že fíha :-) ale ich tu pribudlo
@zuzanka , z Teba mám úsmev od ucha k uchu, pekný ho máš, ja len lutujem, že som marhule nezavarila kvôli nemu, ja naň mám chuť a na trhu už marhuli, tých slniečkových nie to u nás, som rada, že vám chutil, ja ho dám tiež na budúce do väčšej formy, nech je nižší, aj lepšie a rýchlo stuhne, dakujem za krásnu foto a víkend? jaj, už nemám vek asi na tie nevyspané noci a cesty
havino
dievky moje, ja mám radosť, @katar ínka, Tvoj komentár mi na mail neprišiel, ale za to teraz úsmev na tvári vyčaril, že fíha :-) ale ich tu pribudlo
@zuzanka , z Teba mám úsmev od ucha k uchu, pekný ho máš, ja len lutujem, že som marhule nezavarila kvôli nemu, ja naň mám chuť a na trhu už marhuli, tých slniečkových nie to u nás, som rada, že vám chutil, ja ho dám tiež na budúce do väčšej formy, nech je nižší, aj lepšie a rýchlo stuhne, dakujem za krásnu foto a víkend? jaj, už nemám vek asi na tie nevyspané noci a cesty
tiginko
hej dievča, aká bola svaba? Dúfam, že ťa bolia nohy! :-)
havino
keby len nohy, ale aj klby Zuzi odkial nohy vyrastajú, ale nie z tanca, ten ja rada, ale z vysokých topánok, cesta domov 9 hod, jedno s druhým, ale dobre bolo :-)
tiginko
ajaj, treba šľapky brať na prezutie, nevieš? :-) A kdeže si to bola Tánička, že 9 hod cesta??
havino
ved som mala trojo topanok na prezutie, postupne s menším a menším podpätkom :-) posledné boli naj, ale nie šik k šatám, ale po pol noci už boli pre mňa, ako papučky, no len aj tak, ubolené nohy, kosti na nohách sa ozývali :-) Poľsko Zuzi, 80 km od Berlína, ale cesty spáť na ... fuj
kecemis
Tanicka, tak som sa odhodlal a vyskusal som ho. Je skutocne vyborny. Trochu som zredukoval cukor do plnky. Je skutocne osviezujuci a co je najdolezitesie, chutil nasej malej.


havino
Mirko, ale mi je poteším a to veľkým ked aj malá princezná koláč odobrila, viem čo to pre Teba znamená, ked chutí našim srdcu blízkym, najbližším. Dakujem za pekné foto, vydaril sa Ti na jednotku, plnky požehnane. Urobil si mi radosť.
canita
@tanicena alebo aj hocikto iný, ako robite plnku z kompota? Predsa len ten je o dost sladsi
luss44
@Havino , včera som vytiahla na svetlo sveta opäť túto Tvoju dobrotu, dnes rovno z chladničky dobre padol v tomto teple. Cez víkend som spracovala cca 30kg marhúľ, nemohla som obísť tento koláčik, odvlani sa na tú chuť teším :) Dala som 1/3 špaldovej, výborný aj s ňou.
havino
@luss , som tu nebola dlhšie, som rada, že si si spomenula na marhuľák a áno, presne, on je najlepší až na druhý deň a z chladničky ked sú horúčavy, potešila si ma veľmi. maria svata, 30 kg marhul, no dakujem pekne, ja 15 kg uhoriek v stredu, zajtra 5 kg broskýň, uhorkový šalát, pekne sa mi urodili, nestačíme jesť, neskor ma čaká od leča, čalamády a ostatné. ja už len zo špaldovej pečiem, kludne celú dávku daj špaldovú. dakujem za komentár.
luss44
@Havino , a po roku som tu opäť s Tvojím koláčikom, večer som ho piekla a teraz je najlepší, rovno z chladničky. Kto má marhule, vyskúšajte, neobanujete.


havino
@Luss moja milá, som sa uškerila, ked som mail čítala, teší ma, že koláč Ti ostal v pamäti, ja už som ho tiež skoro tento víkend piekla, fajné marhule boli, ale iné som zvolila, určite ho urobím, ja sa smejem, ale tá marhulová presnidávka chladená v ňom je super do horúcich dní. Dakujem velmi pekne za odozvu a nech vám len padne na úžitok.
1x luss44
ywett
Ahoj Tánička, ďakujem za tvoj recept, koláč je výborný, svieži a ja som ho spravila na veľký plech. Cesto som spravila čo robievam náš babkin jablkový a marhuľová plnka od teba, ak sa podarí vložím foto. Chválim fotky čo sú aj v komentároch, všetky sú krásne :)


1x havino
nadia56
recept a aj kolacik su vyborne, odskusane, vychvalene,
ja som si minule leto urobila zasoby na zimu, zavarila som marhulovy zaklad na plnku - samozrejme bez zlateho klasu- a v zime akoby sme nasli,
ked sme mali chut na nieco velmi dobre, tak som spravila tento kolacik,
zavareny zaklad plnky som este raz rozvarila, zahustila zlatym klasom,
kto ma velku urodu marhul mozno sa inspiruje,
ja budem robit tento zaklad plnky aj tento rok,
pekne letne dni zelam ☺
luss44
@Nadia56 (12.7.2017 18:31)

ja podobne ako Ty, do zásoby na zimu som si dnes zamrazila dve dózy rozvarených marhúľ s cukrom, mám ich toho roku dosť. Ako dlho si sterilizovala, len kým nechytí viečko predpokladám? Ja koláčik behom tohoto týždňa pečiem už druhý krát, na zajtra pre návštevu. Aj nápad od @Ywett dať ho na plech je fajn, ako marhuľové pité :)
ywett
Pekné letné dni aj Vám dievčatá ;-)
A dobrý nápad zavariť aj do pohárov ten marhuľový základ.
1x luss44
luss44
inak, aj z kompótových marhúľ by sa to dalo urobiť, ak by nebol základ po ruke. Pekné slniečkové leto tiež prajem :)
ywett
@Luss44 (12.7.2017 19:30)

Myslím, že ak tak by sa dalo lebo sa to rozvari tak či tak.

A ďakujeme :-)
nadia56
@Luss44 (12.7.2017 19:18)

vysterilizuj tak, ako si zvyknuta, staci chvilku, kym chytia viecka,
ja obcas - ked som v casovej tiesni, namiesto cesta pouzijem detske piskoty, aj tento variant marhuloveho kolaca je chutny ☺
havino
dievčence zlaté, ale ste ma potešili, veľmi
@Ywka , dakujem, krásna fotka, umelecká, ja mám na koláč takú chuť, od kedy ho @Luss pridala s tiež krásnou fotkou, že až.
@Nadia , som veľmi potešená, že aj u vás chutil. Ja idem zajtra na trh po marhule na džem a teda veru ja priložím na váhu a urobím aj dreň a zavarím, sťa by akoby presnidávku. dievčatá ešte raz za pekné čítanie a odozvy.
altyn
Fasáda sa moc nevydarila, ale chuť je " čisté leto...." :-)))
1x haji
haji
@Altyn (16.7.2017 13:30)
Krásný páj ti vyšel, oh! Jsi šikovný, tleskám!
haji
@Altyn (16.7.2017 13:32)
I mně vyjde často "rustikální fasáda" a jsem na ni pyšná. Krásné nejen nedělní léto přeji!
altyn
@Haji (16.7.2017 13:35)

Ďakujem! Výborný recept, bude stálicou. Aj tebe prajem krásne leto! :-)))
1x haji
havino
@ Altyn , Ty si frajer!!! fakt, klobúk dole, že chlap a takto ukážkovo napiecť, veru ukážkovo, fasáda je taká, aká má byť. Mám radosť, ak Ti chutil. Tú chuť si perfektne popísal, skúsim nezabudnúť, chuť leta. tak aj Tebe, aj @ Haji a všetkým na vareche želám krásne leto, plné zdravia. Dakujem za fotky, za námahu, velmi si to cením.
1x haji
altyn
@Havino (16.7.2017 21:45)

To ja ďakujem tebe. Recept je napísaný zrozumiteľne, nie je zložitý, a vypadá veľmi chutne. Takže som skúsil ho urobiť a neľutujem. Ale keby si ma videla pri tom, ako som to cesto prstami patlal do formy, tak by si sa nasmiala. Pečenie fakt nie je moja parketa. Ale výsledok je výborný , chutilo všetkým. Takže ďakujem za pochvalu aj za recept. A aj tebe prajem krásne leto.:-)))
1x haji
chillinka12
Kolegyňa mi poslala recept a musim povedať že je tak úžasný ze sme polku zjedli este nez stihol vychladnúť :-D na vrch som dala sekane vlasske orechy a potrela kombináciou rum a džem


1x haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia