Foto: havino
Jablkové krehké koláče sú výborné, ale aj tento marhuľový ma dostal. Plnka je veľmi osviežujúca.
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Zo surovín vypracujeme cesto. Zabalíme do fólie a dáme do chladničky, aspoň na pol hod, pokiaľ nepripravíme náplň.
-
2
Odkôstkované marhule zasypeme kryštalovým cukrom,podlejeme pol deci vody. Pridáme vanilkový cukor, citrónovú šťavu, citrónovú kôru a uvaríme na kašu. Cukor pridáme podľa sladkosti marhúľ. Ked sú marhule rozvarené, ja som ich ešte prebehla tyčovým mixérom, pridáme v deci vody rozmiešané 2 prášky Zlatý klas a vlejeme do rozvarenej kaše z marhúľ. Necháme zhustnúť a odložíme z plameňa trochu vychladnúť.
-
3
Pokiaľ marhuľová kaša chladne, nech nejde priamo z platne na cesto. Cesto si rozdelíme na dve tretiny a jednu tretinu. Väčšou časťou cesta vystelieme formu na koláč. Ja som mala priemer 26 cm. Na cesto preložíme mierne vychladnutú zmes.
-
4
Zo zvyšku cesta urobíme pásiky, tkz. mriežku na koláč. Posypeme lupienkami mandlí. Dáme do vyhriatej rúry na 180 C a pečieme cca 40 min. Pečenie si každý prispôsobí znalostiam svojej rúry.
-
5
Koláč po vybratí z rúry, ešte horúci potrieme marhuľovým džemom, zriedeným lyžičkou vriacej vody. Koláč dostane marhuľový poter. :-)
-
6
Priemer formy: 26 cm
@babkamt , ved to tá chuť na sladké, viem o čom píšeš. ďakujem
dakujem vám žienky zlaté za písmenká, dnes som ho vybrala z chladničky, plnka kyslastá, osviežujúci, málo cesta, veľa náplne, je iný ako jablčník, kto má rád marhule, pochutí si, ešte raz vám dakujem veľmi pekne
@violeta , veľmi ma to teší, veľmi, nech vám chutí nadalej
@45678 dakujem veľmi pekne za komentár
@zuzkacho , si milá, to poznám, že mi niečo v hlave ostane a chuť na to neprestáva
A musím pochváliť aj dievčence, krásne ste napiekli:-)
@zuzanka , z Teba mám úsmev od ucha k uchu, pekný ho máš, ja len lutujem, že som marhule nezavarila kvôli nemu, ja naň mám chuť a na trhu už marhuli, tých slniečkových nie to u nás, som rada, že vám chutil, ja ho dám tiež na budúce do väčšej formy, nech je nižší, aj lepšie a rýchlo stuhne, dakujem za krásnu foto a víkend? jaj, už nemám vek asi na tie nevyspané noci a cesty
@zuzanka , z Teba mám úsmev od ucha k uchu, pekný ho máš, ja len lutujem, že som marhule nezavarila kvôli nemu, ja naň mám chuť a na trhu už marhuli, tých slniečkových nie to u nás, som rada, že vám chutil, ja ho dám tiež na budúce do väčšej formy, nech je nižší, aj lepšie a rýchlo stuhne, dakujem za krásnu foto a víkend? jaj, už nemám vek asi na tie nevyspané noci a cesty
ja som si minule leto urobila zasoby na zimu, zavarila som marhulovy zaklad na plnku - samozrejme bez zlateho klasu- a v zime akoby sme nasli,
ked sme mali chut na nieco velmi dobre, tak som spravila tento kolacik,
zavareny zaklad plnky som este raz rozvarila, zahustila zlatym klasom,
kto ma velku urodu marhul mozno sa inspiruje,
ja budem robit tento zaklad plnky aj tento rok,
pekne letne dni zelam ☺
ja podobne ako Ty, do zásoby na zimu som si dnes zamrazila dve dózy rozvarených marhúľ s cukrom, mám ich toho roku dosť. Ako dlho si sterilizovala, len kým nechytí viečko predpokladám? Ja koláčik behom tohoto týždňa pečiem už druhý krát, na zajtra pre návštevu. Aj nápad od @Ywett dať ho na plech je fajn, ako marhuľové pité :)
A dobrý nápad zavariť aj do pohárov ten marhuľový základ.
:-)
Myslím, že ak tak by sa dalo lebo sa to rozvari tak či tak.
A ďakujeme :-)
vysterilizuj tak, ako si zvyknuta, staci chvilku, kym chytia viecka,
ja obcas - ked som v casovej tiesni, namiesto cesta pouzijem detske piskoty, aj tento variant marhuloveho kolaca je chutny ☺
@Ywka , dakujem, krásna fotka, umelecká, ja mám na koláč takú chuť, od kedy ho @Luss pridala s tiež krásnou fotkou, že až.
@Nadia , som veľmi potešená, že aj u vás chutil. Ja idem zajtra na trh po marhule na džem a teda veru ja priložím na váhu a urobím aj dreň a zavarím, sťa by akoby presnidávku. dievčatá ešte raz za pekné čítanie a odozvy.
Ďakujem :-*
Krásný páj ti vyšel, oh! Jsi šikovný, tleskám!
I mně vyjde často "rustikální fasáda" a jsem na ni pyšná. Krásné nejen nedělní léto přeji!
Ďakujem! Výborný recept, bude stálicou. Aj tebe prajem krásne leto! :-)))
To ja ďakujem tebe. Recept je napísaný zrozumiteľne, nie je zložitý, a vypadá veľmi chutne. Takže som skúsil ho urobiť a neľutujem. Ale keby si ma videla pri tom, ako som to cesto prstami patlal do formy, tak by si sa nasmiala. Pečenie fakt nie je moja parketa. Ale výsledok je výborný , chutilo všetkým. Takže ďakujem za pochvalu aj za recept. A aj tebe prajem krásne leto.:-)))