Marhuľový páj fotorecept

havino - fotkahavino, 5. júla 2015
Marhuľový páj (fotorecept)
Foto: havino

Jablkové krehké koláče sú výborné, ale aj tento marhuľový ma dostal. Plnka je veľmi osviežujúca.

40 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
250 g
1 bal.
70 g
120 g
štipka
1 ČL
1 ks
Plnka:
1 kg
100 g
1 bal.
1 ČL
1 ČL
2 bal.

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zo surovín vypracujeme cesto. Zabalíme do fólie a dáme do chladničky, aspoň na pol hod, pokiaľ nepripravíme náplň.

    Marhuľový páj (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Odkôstkované marhule zasypeme kryštalovým cukrom,podlejeme pol deci vody. Pridáme vanilkový cukor, citrónovú šťavu, citrónovú kôru a uvaríme na kašu. Cukor pridáme podľa sladkosti marhúľ. Ked sú marhule rozvarené, ja som ich ešte prebehla tyčovým mixérom, pridáme v deci vody rozmiešané 2 prášky Zlatý klas a vlejeme do rozvarenej kaše z marhúľ. Necháme zhustnúť a odložíme z plameňa trochu vychladnúť.

    Marhuľový páj (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pokiaľ marhuľová kaša chladne, nech nejde priamo z platne na cesto. Cesto si rozdelíme na dve tretiny a jednu tretinu. Väčšou časťou cesta vystelieme formu na koláč. Ja som mala priemer 26 cm. Na cesto preložíme mierne vychladnutú zmes.

    Marhuľový páj (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zo zvyšku cesta urobíme pásiky, tkz. mriežku na koláč. Posypeme lupienkami mandlí. Dáme do vyhriatej rúry na 180 C a pečieme cca 40 min. Pečenie si každý prispôsobí znalostiam svojej rúry.

    Marhuľový páj (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Koláč po vybratí z rúry, ešte horúci potrieme marhuľovým džemom, zriedeným lyžičkou vriacej vody. Koláč dostane marhuľový poter. :-)

    Marhuľový páj (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Priemer formy: 26 cm

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
@Havino , a po roku som tu opäť s Tvojím koláčikom, večer som ho piekla a teraz je najlepší, rovno z chladničky. Kto má marhule, vyskúšajte, neobanujete.


Milá Tánička, ďakujem veľmi pekne za ďalší výborný recept! Toto je koláčik doslova s chuťou leta. Je výborný, šťavnatý a svieži a pokojne by som pridala X ďalších pochvalných slov, ale najlepšie bude ako ho jednoducho vyskúšate. Ja som ho robila z polovičnej dávky (tak robím väčšinu koláčov, pokiaľ nečakám návštevu) a priznám sa, že som ho skoro celý, prepytujem, zožrala ja sama. Najlepší bol po odležaní v chladničke (stuhnutí plnky), kam som ho priebežne chodila vyjedať. Do plnky som pridala aj trošku rumu (zbožňujem jeho vôňu) a zopár lístkov marockej mäty, zvyknem ich dávať do džemu, tak mi to k marhuliam pasuje. Ešte raz pekne ďakujem za recept a vrele odporúčam ďalej :-)