Marhuľový páj (fotorecept)
Autor receptu: havino
Jablkové krehké koláče sú výborné, ale aj tento marhuľový ma dostal. Plnka je veľmi
osviežujúca.
40 minút príprava |
40 minút na 180 °C |
Postup
- Zo surovín vypracujeme cesto. Zabalíme do fólie a dáme do chladničky, aspoň na pol hod, pokiaľ nepripravíme náplň.
- Odkôstkované marhule zasypeme kryštalovým cukrom,podlejeme pol deci vody. Pridáme vanilkový cukor, citrónovú šťavu, citrónovú kôru a uvaríme na kašu. Cukor pridáme podľa sladkosti marhúľ. Ked sú marhule rozvarené, ja som ich ešte prebehla tyčovým mixérom, pridáme v deci vody rozmiešané 2 prášky Zlatý klas a vlejeme do rozvarenej kaše z marhúľ. Necháme zhustnúť a odložíme z plameňa trochu vychladnúť.
- Pokiaľ marhuľová kaša chladne, nech nejde priamo z platne na cesto. Cesto si rozdelíme na dve tretiny a jednu tretinu. Väčšou časťou cesta vystelieme formu na koláč. Ja som mala priemer 26 cm. Na cesto preložíme mierne vychladnutú zmes.
- Zo zvyšku cesta urobíme pásiky, tkz. mriežku na koláč. Posypeme lupienkami mandlí. Dáme do vyhriatej rúry na 180 C a pečieme cca 40 min. Pečenie si každý prispôsobí znalostiam svojej rúry.
- Koláč po vybratí z rúry, ešte horúci potrieme marhuľovým džemom, zriedeným lyžičkou vriacej vody. Koláč dostane marhuľový poter. :-)
- Priemer formy: 26 cm