Marhuľový páj (fotorecept)

Autor receptu: havino

Jablkové krehké koláče sú výborné, ale aj tento marhuľový ma dostal. Plnka je veľmi osviežujúca.

40 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Postup

  1. Zo surovín vypracujeme cesto. Zabalíme do fólie a dáme do chladničky, aspoň na pol hod, pokiaľ nepripravíme náplň.
  2. Odkôstkované marhule zasypeme kryštalovým cukrom,podlejeme pol deci vody. Pridáme vanilkový cukor, citrónovú šťavu, citrónovú kôru a uvaríme na kašu. Cukor pridáme podľa sladkosti marhúľ. Ked sú marhule rozvarené, ja som ich ešte prebehla tyčovým mixérom, pridáme v deci vody rozmiešané 2 prášky Zlatý klas a vlejeme do rozvarenej kaše z marhúľ. Necháme zhustnúť a odložíme z plameňa trochu vychladnúť.
  3. Pokiaľ marhuľová kaša chladne, nech nejde priamo z platne na cesto. Cesto si rozdelíme na dve tretiny a jednu tretinu. Väčšou časťou cesta vystelieme formu na koláč. Ja som mala priemer 26 cm. Na cesto preložíme mierne vychladnutú zmes.
  4. Zo zvyšku cesta urobíme pásiky, tkz. mriežku na koláč. Posypeme lupienkami mandlí. Dáme do vyhriatej rúry na 180 C a pečieme cca 40 min. Pečenie si každý prispôsobí znalostiam svojej rúry.
  5. Koláč po vybratí z rúry, ešte horúci potrieme marhuľovým džemom, zriedeným lyžičkou vriacej vody. Koláč dostane marhuľový poter. :-)
  6. Priemer formy: 26 cm