Marhuľový koláč
Marhuľový koláč

Marhuľový koláč fotorecept

evusik - fotkaevusik, 3. júla 2017
Marhuľový koláč (fotorecept)
Foto: evusik

V tomto upršanom, aj keď veľmi vítanom počasí, som upiekla takýto usmievavý včeličkový koláč.

30 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
4 ks
1 šálka
2 šálky
1 šálka
1 ks
3 PL
Plnka:
400 ml
400 ml
2 PL
1 ks
Želé:
500 ml
1 ks
1 - 2 PL
A ešte:




Postup

  1. 1

    1 šálka = 250 ml. Celé vajcia vymixujeme s cukrom do peny, pridáme múku s práškom do pečiva a mlieko, rum pridajte alebo vynechajte. Cesto vylejeme do stredne veľkého pekáčika a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C asi 20 minút.

    Marhuľový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Jogurt a smotanu zmiešame, osladíme podľa vlastnej chuti. Stužovač pripravíme podľa návodu a po lyžiciach pridávame bielu hmotu. Dobre vymiešame aby sa neurobili hrudky. Plnku rozotrieme na vychladnutý koláč a necháme stuhnúť.

    Marhuľový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do hrnca dáme zovrieť 500 ml džúsu a cukor podľa chuti. Do horúceho nálevu dáme rozpolené marhule a necháme zovrieť, hneď odstavíme a marhule opatrne scedíme. Nálev necháme vychladnúť. Marhule stiahneme z kože. Do vychladnutého nálevu vmiešame jeden zlatý klas a uvaríme hustú kašu, odstavíme a stále miešame aby želé vychladlo. Ak použijeme kompótované marhule, želé uvaríme z nálevu a marhule už nevaríme.

    Marhuľový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vlažné želé nalejeme na koláč. Na želé poukladáme marhule, čučoriedky, ozdobíme levaduľou a dáme dobre vychladiť. Nakoniec koláč ozdobíme čokoládou a mandľami - urobíme včielky z čoho budú mať najväčšiu radosť deti.

    Marhuľový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na ozdobu môžeme použiť akékoľvek ovocie, čerstvé aj kompótové a akékoľvek jedlé kvety.

    Marhuľový koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Koláč sa výborne krája a je ľahký, osviežujúci - taký letný.

    Marhuľový koláč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    :-)

    Marhuľový koláč (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

haji
Krásná práce, svěží a velmi malebné dílo, milá @Evusik , jsi šikulka tvořivá a hravá!! Tvoje včelí farma nemá chybu! Oh, chtěla bych být dítětem s takovou dobrotou...
1x evusik
grenadka
Krásný kolac, recept poznám a peciem, ale nikdy som sa s ním takto krásně nevyhrala :)
1x evusik
alena45
ako @Haji uviedla - malebné. Keď vidím takéto dielka, tak si uvedomujem, že ja nemám žiadnu fantáziu, ale fakt žiadnu.
evusik
ďakujem všetkým za nakuknutie :-) ako píše @Grenadka je to starý recept ktorý má množstvo obmien záleží len na našej fantázii ako bude nakoniec vyzerať...
@Alena45 tento nápad s včielkami som obkukala na webe a priznám sa, že keby neboli moje vnúčatá ani ja by som nevymýšľala, len kvôli nim to stojí zato :)
1x haji
radost
výborne sa krája..taký letný..osviežujúci..aj pjekný..
čiže-nemá chybu..
chuťové bunky sa mi hýbu..:-)
1x evusik
haji
@Evusik (3.7.2017 17:27)
Mně jsou včelky sympatické, umím si je představit i jako dort - stokrát krásnější než dorty oblepené módní modelínou. Každý někde čerpá inspiraci, včelková je hodně milá. Pro děti, vnoučátka prostě všechno, jen ať očka září a bříško je spokojené! Hodně radosti nejen o prázdninách tobě i vnoučátkům!
1x evusik
evusik
@Haji máš úplnú pravdu, ja som minulý rok robila vnučke tortu k narodeninám pomenovala som ju Rybníček-žaburníček, bola podobná ako tento koláč len želé bolo zelené z kiwi a lekná a žabky z marcipánu - deťom sa páčila a všetci sme si pochutili lebo bola taká letná, svieža - vymýšľať sa dá, ale budem sa opakovať, nebyť našich vnúčat ani by ma nenapadlo vymýšľať niečo nové

2x haji a martau
martamm
@Evusik , nenachdzam slova chvly, vsetko uz tu bolo popisane, ale predsa len Tvoj kolacik ma prim uchvatil na prvy pohlad, po precitani receptu som sa uistila, ze urcite bude coskoro na nasom stole, vynikajuci vyber surovin, zdobenie krasne (konecne vidim, ze aj levandulu vyuzijem :)), chutovo bude genialny, jednym slovom nadhera, tesim sa na reakcie mojej rodiny, ked ho upeciem :))))))) 5* mas zasluzene
1x evusik
haji
@Martamm (3.7.2017 20:16)
Hvězdičky zmizely v propadlišti dějin. Proběhla opakovaná kritika v diskuzi - tak před více než týdnem a @redakcia přistoupila k amputaci hvězdiček. Jeden z důvodů okopávání kotníků padl.
1x evusik
macinka
Velmi pekny kolacik
Mozem sa prosim.opytat na aky velky plech ste to robili?
1x evusik
evusik
@Macinka (6.7.2017 08:23) rozmery mojej zapekacej formy sú 38x21cm ak by si použila klasický plech cesto by bolo nízke čo ale noc nevadí lebo naši majú aj tak najradšej plnku a želé :-)






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia