Marhuľový dezert z piškótového cesta
Autor receptu: marto990
Jednoduchý recept, z minima ingrediencií, zaberie síce čas chladením a zase, opäť
chladením, no výsledok jednoznačne stojí za to:)
Množstvo surovín na prípravu piškótového cesta záleží samozrejme od veľkosti formy a
druhu formy koláča ktorý pečiete. Mojou obľúbenou je tortová forma klasickej veľkosti.
12 porcií |
15 minút príprava |
10-15 minút na 180-190 °C |
Postup
- Celkom postačí 3 žĺtka vymiešaťs cukrom a lyžicou vody do penista, čo je základom dobrého korpusu. Hmota má byť hustá, svetložltá, nadýchaná. Zvlášť si pripravíme sneh z bielkov. Do žĺtkovej hmoty pridáme múku s kypriacim práškom, preosiate suroviny, a zapracujeme sneh (hoci keby toto Jožka videla..mala by sa masa zapracovať do snehu, nie naopak). Pečieme pri 190 stupňoch, zhruba 10 - 15 minút, a necháme vychladiť v pootvorenej rúre.
- Kým sa korpus upečie a vychladí pripravíme si vrchnú vrstvu. Marhuľový kompót povaríme s cukrom a citrónovou šťavou. Rozmixujeme, a podľa návodu, rozrobíme zlatý klas v studenej vode a vlejeme ho do rozmixovanej hmoty. Množstvo ktoré pripravujeme si samozrejme prispôsobíme veľkosti formy, verím, že každá gazdinka už pripravovala takúto želatínu. Ozaj, prípadne pripravíme želatínovú hmotu pomocou želatíny.
- Korpus prerežeme na polovicu. Obe polovice natrieme na reze marhuľovým, alebo iným, lekvárom, na spodnú polovicu rozotrieme kyslú smotanu, alebo jogurt, prikryjeme druhou polovicou, všetko naskladáme do tortovej formy. Zalejeme vychladenou želatínovou hmotou. Šupneme do chladničky a necháme stuhnúť.
Dobrú chuť:)