Foto: cesminaz
Malá cestovina plnená mäsovou plnkou v paradajkovo-jogurtovej omáčke. Fantastická a veľmi obľúbená príloha najmä k mäsitým jedlám ;-)
Suroviny
Cesto: | |
6 dl |
|
1 ks |
|
1,75 dl |
|
0,5 čl |
|
Plnka: | |
200 - 250 g |
|
1 ks |
|
1 čl (paprika) |
|
1 čl (korenie tmavočervenej farby) |
|
podľa potreby |
|
Okrem toho: | |
50 g |
|
2 PL (paradajkové pyré) |
|
|
|
|
Postup
-
1
Do misky dame muku a sol,ktoru premiesame lyzicou.Potom pridame cele vajce a 1,75dl (+- par kvapiek)vody a vypracujeme hladke,polotuhe vláčne cesto.Cesto este na konci cca.3-4minuty hnetieme.Ked sa zacne lepit,tak trolinku posypeme mukou a miesime dalej.Neposypajme priliz,aby cesto nestvrdlo.Musi ostat vlacne a polomäkke :-) Nakoniec cesto poprasime mukou a nechame 30minut postat..
-
2
Zatial si pripravime plnku.. Zmiesame mlete mäso,nadrobno pokrajanu alebo postruhanu cibulu,1kl Isot,1kl sumak a sol(podla chuti) v jednej miske.Dobre premiesame a nechame zatial bokom stat..
-
3
Po 30ich minutach cesto na pomucenej doske vyvalkame na tenko,hrubku 1mm :-) Podsypame podla potreby mukou,aby sa nam lahsie valkalo.Vyvalkane cesto pokrajame na male kocky velkost 2-2,5cm. Potom do stredu kazdej kocky dame malu gulku z nasej mäsovej plnky.Velkosti asi ako nechet na ukazovaku :-) kedze ono sa to musi dat aj uzatvorit.
-
4
Plnku jemne stlacime do vnutra a spojime vsetky styri rozteky.Stlacime len spickami prstov,uz akoby nechtami :-) Staci ked sa troska zlepia a hotovo.Manti davajme na pomuceny stol tak,aby sa nam nezlepili dokopy potom.Obcas ich po tom pomucenom stole popohybujte,popripade z vrchu popraste mukou. Je to velmi jednoduche a ked uz do toho raz pridete,tak vam to uz pojde ako pomasle :-))
-
5
Dostaneme taketo zlate batôžteky ;-P Ale komu je to komplikovane,alebo sa mu to zda priliž piplavé,tak si jednoducho mozete spravit aj male trojuholniky,alebo male pirôžky :-)
-
6
Z tejto davky vyjde pomerne dost Manti,co by bolo ako priloha pre nas styroch doma na 1x vela.Cize zvyknem polovicu dat do sacku a odlozit do mrazaku.Druhy krat len vyberem a uvarim ;-P Sice je s tym tak trocha prace a samej to trva dlhsie,ale oplati sa to :-) Alebo mozte pozvat na kavu svoju kamaratku a popri klebeteni,jej aj ruky zamestnat ;-)) no a popripade sa s nou nakonci priatelsky podelit ;-P
-
7
Do hrnca dame zovriet 1L vody.Ked vrie,pridame trocha soli a mantı a varime za obcasneho miesania 15 minut.Kym sa Manti vari,si pripravime paradajkove maslo.Je to strasne jednoduche..na 50g masle nechame 2-3minutky poškvrčat 2pl salçe.Hotove dame zatial bokom :-) Cestovina sa za tych 15 min. navari a voda v ktorej sa varia zhustne.Vodu v žiadnom pripade nezlievame,lebo to bude nasa omacka :-) Po 15ich minutach varenia pridame paradajkove maslo.Cele to este spolu 5 minut povarime.Tie chute sa este spolu musia prevarit :-) Na konci este dochutime solou ak treba.Este by som spomenula,ze ten 1L vody ide na spomenutu "varenu polovicnu" davku.Ked chcete uvarit cele mnozstvo Manti,tak potrebujete aspon 2L vody a duplu salçe a masla.
-
8
Podavame este teple,poliate cesnakovym jogurtom a posypane mätou.Je to fantasticka priloha k mäsitym jedlam,ale mozte si na nej pochutnat aj s kuskom peciva :-) Dobrù chuť..
@katka zlata.. dakujem za pochvalu,si mila :-) Viem ze by si si pochutila.
tá drobná pipľavá mravenčia ma uchvátila práca...
aj chuť musí byť dobrá..zdá sa..
a čo keď urobím väčšie kusy..??
lebo iba ja sama -bez kamarátok-všetko musím..:-)
Předem díky za odpověď.
azerbajdzanska-kuchyne.wz.cz/2011/03/SUMAH-Sumach-sumak-sumac-sumaq....
www.koreni-samuel.cz/jednodruhove-koreni/sumah.html...
eshop.gurmantravel.sk/terre-exotique/koreniny-mlete-drvene/40...
www.orientsvetgurmanov.sk/ECE-Sumak-d104.htm?tab=description...
Dávala som ho už aj do kisiru (bulgurový šalát so zeleninou), ten robím podľa @Archaa , hoci ona ho tam nepridáva.
m.susan8.webnode.cz/products/a7-tureckych-koreni-ktere-stoj...
Síce "až" z Anglicka (origin samozrejme Turecko), ale zohnala. Predtým som mala objednaný z Čiech, ale objednávku mi zrušili, že ho nemajú. Lenže ja som tak trochu tvrdohlavá a keď sa raz pre niečo rozhodnem, nie je tej sily, čo by ma odradila :-) Inak tá chuť isotu (jemne štipľavá - iba 5000 SHU, s podtónom čokolády a hrozienok - píšu na obale) je pre mňa veľmi príjemná, už sa teším, že ho vyskúšam aj do iných jedál.
ja si ho sypem na tanieri na cestoviny
@katka78 uz prebieha vyskum :-)
Manti je piplačka, ale kto vie "lepkať" lekvárové a tvarohové zemplínske pirohy a bošácke perky, alebo ukrajinské pirôžky, ten polepká aj manti.
Treba skúsiť a uvariť, aby sme mali pestrú stravu. Aj tento recept ukladám.
Ja som si akosi zle precitala recept, trochu som domotala mnozstvo vody v ktorej sa manti varilo ( dala som 2L ) a tak som potom - pred pridanim paradajkovej omacky - musela zufankou odoberat vodu -:)))
Nakoniec ale vsetko dobre dopadlo, cela rodina si pochvalovala....
Mala som aj viac masa a tak som zo zbytku urobila akoby shish kebaby.
Dakujem za recept. Pochutili sme si
Ach milá @kucharka až teraz som si všimla tvoj komentár, prepáč :-) Som velmi rada, že ste doma toto jedlo skúsili a že chutilo :-) Je s tým síce trocha roboty, ale velmi sa to oplatí, nám velmi chutí. Najmä menší syn to velmi lúbi :-) Nedávno som tiež robila MANTI , recept mám aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com/2021/02/mant.html?m=1...
Vdaka pekne za odozvu a pozdravujem :-)