Mantı fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 8. marca 2016
Mantı (fotorecept)
Foto: cesminaz

Malá cestovina plnená mäsovou plnkou v paradajkovo-jogurtovej omáčke. Fantastická a veľmi obľúbená príloha najmä k mäsitým jedlám ;-)

Suroviny

Cesto:
6 dl
1 ks
1,75 dl
0,5 čl
Plnka:
200 - 250 g
1 ks
1 čl (paprika)
1 čl (korenie tmavočervenej farby)
podľa potreby
Okrem toho:
50 g
2 PL (paradajkové pyré)




Postup

  1. 1

    Do misky dame muku a sol,ktoru premiesame lyzicou.Potom pridame cele vajce a 1,75dl (+- par kvapiek)vody a vypracujeme hladke,polotuhe vláčne cesto.Cesto este na konci cca.3-4minuty hnetieme.Ked sa zacne lepit,tak trolinku posypeme mukou a miesime dalej.Neposypajme priliz,aby cesto nestvrdlo.Musi ostat vlacne a polomäkke :-) Nakoniec cesto poprasime mukou a nechame 30minut postat..

    Mantı (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zatial si pripravime plnku.. Zmiesame mlete mäso,nadrobno pokrajanu alebo postruhanu cibulu,1kl Isot,1kl sumak a sol(podla chuti) v jednej miske.Dobre premiesame a nechame zatial bokom stat..

    Mantı (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po 30ich minutach cesto na pomucenej doske vyvalkame na tenko,hrubku 1mm :-) Podsypame podla potreby mukou,aby sa nam lahsie valkalo.Vyvalkane cesto pokrajame na male kocky velkost 2-2,5cm. Potom do stredu kazdej kocky dame malu gulku z nasej mäsovej plnky.Velkosti asi ako nechet na ukazovaku :-) kedze ono sa to musi dat aj uzatvorit.

    Mantı (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Plnku jemne stlacime do vnutra a spojime vsetky styri rozteky.Stlacime len spickami prstov,uz akoby nechtami :-) Staci ked sa troska zlepia a hotovo.Manti davajme na pomuceny stol tak,aby sa nam nezlepili dokopy potom.Obcas ich po tom pomucenom stole popohybujte,popripade z vrchu popraste mukou. Je to velmi jednoduche a ked uz do toho raz pridete,tak vam to uz pojde ako pomasle :-))

    Mantı (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Dostaneme taketo zlate batôžteky ;-P Ale komu je to komplikovane,alebo sa mu to zda priliž piplavé,tak si jednoducho mozete spravit aj male trojuholniky,alebo male pirôžky :-)

    Mantı (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Z tejto davky vyjde pomerne dost Manti,co by bolo ako priloha pre nas styroch doma na 1x vela.Cize zvyknem polovicu dat do sacku a odlozit do mrazaku.Druhy krat len vyberem a uvarim ;-P Sice je s tym tak trocha prace a samej to trva dlhsie,ale oplati sa to :-) Alebo mozte pozvat na kavu svoju kamaratku a popri klebeteni,jej aj ruky zamestnat ;-)) no a popripade sa s nou nakonci priatelsky podelit ;-P

    Mantı (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Do hrnca dame zovriet 1L vody.Ked vrie,pridame trocha soli a mantı a varime za obcasneho miesania 15 minut.Kym sa Manti vari,si pripravime paradajkove maslo.Je to strasne jednoduche..na 50g masle nechame 2-3minutky poškvrčat 2pl salçe.Hotove dame zatial bokom :-) Cestovina sa za tych 15 min. navari a voda v ktorej sa varia zhustne.Vodu v žiadnom pripade nezlievame,lebo to bude nasa omacka :-) Po 15ich minutach varenia pridame paradajkove maslo.Cele to este spolu 5 minut povarime.Tie chute sa este spolu musia prevarit :-) Na konci este dochutime solou ak treba.Este by som spomenula,ze ten 1L vody ide na spomenutu "varenu polovicnu" davku.Ked chcete uvarit cele mnozstvo Manti,tak potrebujete aspon 2L vody a duplu salçe a masla.

    Mantı (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Podavame este teple,poliate cesnakovym jogurtom a posypane mätou.Je to fantasticka priloha k mäsitym jedlam,ale mozte si na nej pochutnat aj s kuskom peciva :-) Dobrù chuť..

    Mantı (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

katka78
Aj pre mňa samo o sebe, nič viac netreba, len takto presne ako na úvodnom, či poslednom obrázku. Parádne jedlo, krásna práca šikovných ženských rúk. Obdivujem, chválim.
sovka62
Obdivujem, lenže tých kamarátok by som musela zavolať zo päť, aby sme to tak za hodinu stihli. Ale pozvať by som sa na ne dala, žiadne mäso by som k nim nepožadovala.
cesminaz
@mirop :-)) Mala som na mysli,ako "jedna" z priloh na stole :-) ako šalat atd.Kedze Turci maju radi plnsi stol :-) Vyborne to ide s pecenym,alebo grilovanym mäsom.Ale samozrejme to mozes jest aj takto samotne,je to vynikajuce.
@katka zlata.. dakujem za pochvalu,si mila :-) Viem ze by si si pochutila.
radost
dievčatko
tá drobná pipľavá mravenčia ma uchvátila práca...
aj chuť musí byť dobrá..zdá sa..
a čo keď urobím väčšie kusy..??
lebo iba ja sama -bez kamarátok-všetko musím..:-)
luss44
vyzerá to parádne, zaujalo ma korenie sumac, na nete som ho našla ale poraď @cesminka , nájdem ho aj v niektorom obchode? Rada by som Tvoju dobrotu skúsila, mne takáto piplačka nevadí a mojim doma by to iste chutilo.
bystro
Vyzerá to dobré na zjedenie, ale ta práca s tým. Máš božskú trpezlivosť. Klobúk dolu.
klukodvody
@Cesminaz je to paráda a víš že mám Tvé recepty rád takže ukládám a 5* ale mám dotaz. Nemám kamarádky a jsem trochu pohodlný. Ale mám takové udělátko. Když na plát těsta udělám kopečky masa a překryji druhým plátem těsta a vykrojím to a případně ještě dotlačím hrany jde to? Sice to budou čtverečky a nebo kolečka, ale pokud je to vyloženě pro nás tak to snad nevadí.
Předem díky za odpověď.
haji
@Cesminaz - zlaté ruce a ještě zlatější tvoje trpělivost, smekám a klaním se! Dávám plný počet hvězdiček /klávesnice mi zatím hvězdičku tají/ a s úctou mizím. Moje nervy ani ruce by to nedaly! Oči, pusa a bříško ju, o tom žádná! Jsi šikovnááá a trpělivost sama!!
cesminaz
@klukodvody si ma pobavil :-) ale ved mozu byt aj manzelkyne kamaratky ;-)) Inak kludne mozes robit aj tak,ako pises.Ak mas na toto lahsi sposob,tak len dotoho! :-) Hlavne je,aby boli kraje zlepene,aby to mäso nevyslo.Mozes kludne aj o nieco väcsie spravit,ako myslis a ako vam vyhovuje :-) @afataga :-))) ty vzdy zacapnes.. Praveze to ukludnuje a uci ta trpezlivosti ;-P @haji dakujem pekne za tvoje mile slova :-) potesili. Neviem,je mozne ze je to uz zvykom,ale mne to uz nepripada na taku strasnu piplacku :-) Da sa to zvladnut,najmä ked to robite pre svojich hladosov doma ;-)
cesminaz
@luss zlata ..neviem ti dobre poradit,kedze sa na Slovensku v obchodoch nevyznam :-( Mozno to najdes v obchode so zahranicnymi vyrobkami,skus.Alebo ti mozno tu niektori Varechac/ka poradi.Ja kupujem vsetko rovno z tureckeho obchodu v Rakusku. Skus,mozno budes mat stastie a natrafis na Sumak :-) Som si ista,ze by vam toto jedlo doma urcite chutilo.Moje deti to zboznuju :-) @smejkad :-) vdacne by som ta ponukla. @methi :-) vdaka
dzejsik
@Cesminaz aj mne sa to veľmi páči, ochutnala by som ;) Vedela by si poradiť aspoň chuťovo podobnú koreninu, ktorú zoženieme na SR? :)
katka78
@Luss44 , @Dzejsik ak by ste boli niekedy v BA, sumac je dostať v potravinách Marks&Spencer, alebo v Tureckom obchode vo Vlčom hrdle. Zdá sa mi, že som ho videla aj v nových potravinách Yeme v budove bývalej Ikey (Ružinov), ale to si nie som istá. Ak nemáte cestu do BA, dá sa objednať v niektorých e-shopoch.
 www.koreni-samuel.cz/jednodruhove-koreni/sumah.html...

 eshop.gurmantravel.sk/terre-exotique/koreniny-mlete-drvene/40...

 www.orientsvetgurmanov.sk/ECE-Sumak-d104.htm?tab=description...
cesminaz
@luss ano to :-) no nieze mi to pojdes zbierat do parku! :-)) Ma to sice kyslovkavu chut,ale vzdiadnom pripade by sa to nedalo nahradit octom ci citronom.Ten Sumak ma okrem kyslosti aj svoju vlastnu chut,ktoru ani ocot,ani citron nema. @dzejsik prave mam pred sebou sacek a voniam,voniam..no nenapada ma ziadna korenina,ktora by sa mu podobala :-( Je kyslovkavy,aj vonou,aj chutou,no je tam aj ina vona a chut,ktoru neviem prirovnat.Budem rozmyslat dalej,mozno predsalen na nieco pridem :-)
luss44
@cesminka neboj sa :)) ale vieš že mi to hned pripomenulo krík spred susedovho domu? kvitne rovnako :) Pohľadám v obchodoch a dám vedieť, @Dzejsik keby nezohnala, ak kúpim môžem jej poslať.
katka78
@Luss44 (8.3.2016 20:19) No keď už sme pri tom, však aj ja by som vám mohla z môjho odsypať a poslať. Na koštovku bude stačiť a ak by zachutilo, už si dokúpite. Ak vám sumak chutiť nebude, nemusíte zbytočne kupovať a potom doma držať.
luss44
@Katka78 si zlatá, dakujem, ale ako som si načítala použitie, tak u nás sa to minie. Ale ozaj vdaka za ochotu. A kde ho používaš Ty? Snád @cesminka prepáči túto debatu u nej o korení :)
monty469
Vyzerá to parádne, ale ja nemám nervy na takú "piplačku". Si veeľmi šikovná, super recept, keby si mi to prišla urobiť nepohnevala by som sa :-) 5*
luss44
@Katka78 vdaka za tipy, na začiatok skúsim s mletým mäsom, že akú chuť mu dá a dalej uvidím.
evanaaa
Páči sa mi to, aj keď by som pre nás dvoch niečo podobné mala robiť, tak ozaj len v malom množstve. A ako vidím, Sumac je dostať aj v novootvorenej Farmárskej tržnici a na Americkom námestí ( pri Avione). Takže je dostupné, ale mám dojem, že som niečo také videla teraz aj v Kauflande, majú nejaké cudzokrajné koreniny a poživatiny.
kukulienka71
jáj, aká milá armádka, veľmi podarené jedlo. Nevychádzam z údivu, čo všetko nové nám prinášaš, @cesminaz. Ja si recept ukladám, lebo od A po Z sa mi páči a tebe posielam toľko hviezdičiek, koľko mantíkov si urobila;-P
violeta
Pekný recept, trocha si to zjednoduším a vyskúšam
cesminaz
@monty469 dakujem si mila :-) som rada,ze sa recept paci. @violeta jasne ved zjednodus :-) dufam,ze das potom vediet. @kukulienka dakujem za tvoje mile slova,si zlata ako vzdy :-) Tesi ma,ze sa aj tebe recept paci a budem len rada ak ho vyskusas :-) @evanaaa nieje toho zato az tak vela,ako sa zda :-) Ale pre dvoch by urcite stacilo aj z tej polovicnej davky.
cesminaz
@luss ja to pouzivam väcsinou do mleteho masa.Da mu taku vynikavu chut :-) Jedla som uz zopar Manti po navstevach,ale odkedy som u svagrinej ochutnala jej Manti...ine uz nerobim ;-) Ten Sumak dal tej plnke super chut,a troska do kyslovkava a plus aj ten Isot..no fantasticke :-) Daj tam kludne za 1 kopcovitejsiu KL,nemusis sa bat :-) Ale to zistis aj sama,ze zo Sumaku treba davat stale viac,nez z inych korenin.Velmi dufam,ze sa mi potom ozves,ked to vyskusas ;-)
cesminaz
@zuzanka :-)) si ma rozosmiala.. Ale ved sa to popripade da robit aj pri telke.Nahodis nejaku dobru komediu a hned sa ti bude robit veselsie :-)) ani sa nenazdas tak prejde aj cas,aj robota ;-P
havino
no teda aj moje nervy @cesminka , toto ja nedám, ani komédia by to nezachránila, ešte tak kreslo ku linke, nech ma nezlomí v krížoch stáť pri nej, no ale takéto drobátka chutné by som ani nezlepila, obdiv veľký, ale veľmi chutne vyzerá celé ako je a sumak, som tu už čítala, ale tiež nemala šajnu čo to je za koreninu, už viem, vdaka dievčence
lucicik
Ach ako by som si dala dobre manti! Za 15 rokov sme ich robili Len 2 razy( a to pomahal aj muz
lucicik
P.s. Kde davaju sumak do plnky? To som este nepocula...
mariamka
diovka ty nebudes Cesmina ale @Nezmar :) neskutocna praca!,, obcas pracujem s cestom a mam to rada :)))) ale vacsinou ho vypracuje pekaren,, ale je pravda, domace je domace, sikulka :)
cesminaz
Mila @havino ale ved preco stat!? Ak nemas v obyvacke velky stol,tak sa rozloz pred TV rovno na zemi.Prestres plachtu,oblozis sa mukou,plnkou a cestom..viac nepotrebujes ;-)) @mariamka :-)) tak to hadam nie,Cesminaz sa mi paci viac ;-) Vdaka za komentik.
cesminaz
@lucicik ja robievam Manti casto.Ide tu asi len o zvyk :-) Ze kde davaju sumak do plnky? ..neviem. Ako som pisala,takto robieva Manti moja svagrina.No len "jedna" švagrina-manzelova sestra.Moje ostatne "svagrine" ženy jeho bratov,robia manti celkom obycajne,ako väcsina Turkov.Ale jedine ona,jeho sestra ho pripravuje takto.Jedla som to u nej tak pred 2 rokmi,kedze manti nieje kazdodenna strava.. Hned som sa jej an spytala na plnku atd. No nato ,ze odkial ona tento sposob ma,tak nato som sa jej nespytala :-/ nemam vo zvyku zist az do takych detailnych otazok,najmä ked sa dorozumieme tak na 50% :-) Mozno to ma z manzelovej strany,no ale to uz fakt neviem z ktorej strany Turecka pochadza..
luclup
tak toto ma odrovnalo! V prvom rade ocenujem tvoju trpezlivost, ja by som ju teda nemala, neskutocna piplacka, ale.. vysledok stoji za to! Slinky sa mi zbiehaju, pocit prazdna v zaludku graduje, namiesto pozerania si receptikov na vareche sa musim zdvihnut z postele a zobnut nieco na ranajky (: tvoj recept je genialny, dala by som si ho hned teraz, hoc aj na ranajky (: velka chvala, a leti ti megatucnych zasluzenych 5* (: (:
cesminaz
No mila @luss ty si ale sikovnica,nevzdala si sa ;-)) Super tesim sa,ze si Sumak nasla a ze davas info aj tu dalej :-) Velmi dufam,ze sa mi skoro ozves s pozitivnou spravou :-) A nech ti praca ide od ruky! ;-P Ozaj @luss a Isot mas?
cesminaz
@luclup dakujem si mila :-) Ked uz nie pre svoju rodinu,tak pre koho sa oplati tolko piplat? :-)) Ked sa s tym piplem,tak myslim na spokojne a ligotave oci mojich synov :-)))) strasne to lubia.Co ine je jednej matke najväcsou odmenou? ;-P
kytka
Krásné,krásné a určitě moc dobré.V Čechách mimo Prahu je s exotickým kořením trochu problém.I když myslím,že se docela vyznám po koupi zaručeně maďarské papriky od pouličního prodejce jsem až doma zjistila že kvůli barvě jsou v ní namleté asi červené cihly.Ale chybami se člověk učí.Hezký den a další krásné vaření.
cesminaz
@luss hmmm.. Mletu papriku tam nedavaj,to je celkom ina chut.Je fakt skoda,ze ten Isot nemas :-/ ten ma svojsku chut.Daj tam len trocha susenej podrvenej chilli,aby dala trocha stiplavosti ako ma Isot A tu trocha sladkej chuti nahrad povedzme s nejakou (kapiovou) paprikovou pastou-za 1kl. Nebude to sice 100%ne "ono" ale bude to na tych 80% :-) kedze celkovu chut Isotu nevies nahradit. @kytka zaujimava skusenost a koment,co si napisala..co sa tyka tej papriky. A vdaka aj za mile slova k receptu :-)
katka78
Som rada, že @Luss44 ten sumac zohnala :-). Ja som dnes bola s nádejou vo Vlčom hrdle v Tureckých potravinách kúpiť isot, bohužiaľ ho práve nemajú :-( Škoda, tak som sa tešila, keď som tie potraviny konečne našla, lebo som tam poblúdila na miesta, ktoré by človek ako ja nemal navštíviť :-) Ako útechu som si odniesla aspoň pohár ajvaru a yufku, s ktorou hádam niečo vymyslím. S isotom to budem skúšať ďalej, lebo toto jedlo musím ochutnať.
cesminaz
@katka ved ked nenajdes,tak sa mozme dohodnut a ja ti poslem :-) A ty sa potom s @luss rozdelis hm?! Nech uz konecne ochutnate toto jedlo!! ;-P Pozdravujem.
katka78
Cesminka, si veľmi milá, ale to by bola krajná možnosť, ja to ešte skúsim s tými Tureckými potravinami, zas na dobré si viem celkom trpezlivo počkať :-)
cesminaz
Dobre @katka ako chces :-) Dufam,ze coskoro natrafis na ten Isot.A ak by si predsa nazor zmenila,tak sa mi kludne ozvi :-)
katka78
Isot je od včera doma, preto hneď dnes k obedu bolo toto vynikajúce jedlo. Z uvedenej dávky mi vyšlo presne 152ks, polovica skončila v mrazáku ako polotovar, ale veru dlho si tam nepobudne. Výborné je toto jedlo, celé ako je, nič by som nepridala, ani neubrala, dokonale mi sadlo. Ďakujem @cesminka za recept, určite budem príležitostne opakovať aj keď miniem tú zmrazenú polovičku. PS: aj tvoj borek sa už u nás udomácnil, nie raz som ho robila a vždy s úspechom.


cesminaz
No páni @katka zlatá ;-)) Tak si predsa len zohnala ten Isot :-) Velmi sa tesim tvojej sprave a este viac sa tesim tomu,ze ti manti chutilo tak,ako aj nam.Ja som moje mantiky nepocitala,takze vobec neviem,kolko mi zvykne vyjst :-) To ze sa u vas udomacnil aj börek,je pre mna pocta.Nech vam aj nadalej chutí :-) Dakujem za tvoju odozvu aj s fotkou :-) a prajem krasny zvysok dna :-)
katka78
Ďakujem @Cesminaz , aj tebe prajem krásny deň! :-)
Síce "až" z Anglicka (origin samozrejme Turecko), ale zohnala. Predtým som mala objednaný z Čiech, ale objednávku mi zrušili, že ho nemajú. Lenže ja som tak trochu tvrdohlavá a keď sa raz pre niečo rozhodnem, nie je tej sily, čo by ma odradila :-) Inak tá chuť isotu (jemne štipľavá - iba 5000 SHU, s podtónom čokolády a hrozienok - píšu na obale) je pre mňa veľmi príjemná, už sa teším, že ho vyskúšam aj do iných jedál.
cesminaz
@katka trpezlivost a tvrdohlavost sa niekedy vyplaca! ;-)) My mame Isot strasne radi,davam ju najviac do jedal s mletym mäsom ako je napr. Lahmacun,vselijake köfte a aj do polievok.Moj syn si ju dava aj na volske oko :-) Takze v podstate vsade,kam ti chuti :-) Pozdravujem.
zinnajdha
keď som dávnejšie hľadala recept na manti, našla som videá, kde robili manti afgánky a pakistánky, do omáčky dávali aj suchý hrach (žltý, ten je rýchlejšie uvarený) a celkom sa mi to pozdávalo. Tie ženy manti nevarili, ale naparovali ! Ale doposiaľ som manti nerobila. Keď pôjdem do GB, kúpim koreniny. Ibaže už som unavená z (celoživotného) cestovania...
Manti je piplačka, ale kto vie "lepkať" lekvárové a tvarohové zemplínske pirohy a bošácke perky, alebo ukrajinské pirôžky, ten polepká aj manti.
Treba skúsiť a uvariť, aby sme mali pestrú stravu. Aj tento recept ukladám.
kucharka
Nas dnesny obed. Ohromna dobrota.
Ja som si akosi zle precitala recept, trochu som domotala mnozstvo vody v ktorej sa manti varilo ( dala som 2L ) a tak som potom - pred pridanim paradajkovej omacky - musela zufankou odoberat vodu -:)))
Nakoniec ale vsetko dobre dopadlo, cela rodina si pochvalovala....
Mala som aj viac masa a tak som zo zbytku urobila akoby shish kebaby.
Dakujem za recept. Pochutili sme si


kucharka
Ah, este som zabudla napisat, ze sme s dcerkou vyskusali vsetky moznosti plnenia, co si doporucila.
cesminaz
@kucharka (15.9.2019 16:28)

Ach milá @kucharka až teraz som si všimla tvoj komentár, prepáč :-) Som velmi rada, že ste doma toto jedlo skúsili a že chutilo :-) Je s tým síce trocha roboty, ale velmi sa to oplatí, nám velmi chutí. Najmä menší syn to velmi lúbi :-) Nedávno som tiež robila MANTI , recept mám aj na mojom blogu  cesminazuenal.blogspot.com/2021/02/mant.html?m=1...

Vdaka pekne za odozvu a pozdravujem :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia