Mantı (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Malá cestovina plnená mäsovou plnkou v paradajkovo-jogurtovej omáčke. Fantastická a veľmi obľúbená príloha najmä k mäsitým jedlám ;-)

Suroviny

Postup

  1. Do misky dame muku a sol,ktoru premiesame lyzicou.Potom pridame cele vajce a 1,75dl (+- par kvapiek)vody a vypracujeme hladke,polotuhe vláčne cesto.Cesto este na konci cca.3-4minuty hnetieme.Ked sa zacne lepit,tak trolinku posypeme mukou a miesime dalej.Neposypajme priliz,aby cesto nestvrdlo.Musi ostat vlacne a polomäkke :-) Nakoniec cesto poprasime mukou a nechame 30minut postat..
  2. Zatial si pripravime plnku.. Zmiesame mlete mäso,nadrobno pokrajanu alebo postruhanu cibulu,1kl Isot,1kl sumak a sol(podla chuti) v jednej miske.Dobre premiesame a nechame zatial bokom stat..
  3. Po 30ich minutach cesto na pomucenej doske vyvalkame na tenko,hrubku 1mm :-) Podsypame podla potreby mukou,aby sa nam lahsie valkalo.Vyvalkane cesto pokrajame na male kocky velkost 2-2,5cm. Potom do stredu kazdej kocky dame malu gulku z nasej mäsovej plnky.Velkosti asi ako nechet na ukazovaku :-) kedze ono sa to musi dat aj uzatvorit.
  4. Plnku jemne stlacime do vnutra a spojime vsetky styri rozteky.Stlacime len spickami prstov,uz akoby nechtami :-) Staci ked sa troska zlepia a hotovo.Manti davajme na pomuceny stol tak,aby sa nam nezlepili dokopy potom.Obcas ich po tom pomucenom stole popohybujte,popripade z vrchu popraste mukou. Je to velmi jednoduche a ked uz do toho raz pridete,tak vam to uz pojde ako pomasle :-))
  5. Dostaneme taketo zlate batôžteky ;-P Ale komu je to komplikovane,alebo sa mu to zda priliž piplavé,tak si jednoducho mozete spravit aj male trojuholniky,alebo male pirôžky :-)
  6. Z tejto davky vyjde pomerne dost Manti,co by bolo ako priloha pre nas styroch doma na 1x vela.Cize zvyknem polovicu dat do sacku a odlozit do mrazaku.Druhy krat len vyberem a uvarim ;-P Sice je s tym tak trocha prace a samej to trva dlhsie,ale oplati sa to :-) Alebo mozte pozvat na kavu svoju kamaratku a popri klebeteni,jej aj ruky zamestnat ;-)) no a popripade sa s nou nakonci priatelsky podelit ;-P
  7. Do hrnca dame zovriet 1L vody.Ked vrie,pridame trocha soli a mantı a varime za obcasneho miesania 15 minut.Kym sa Manti vari,si pripravime paradajkove maslo.Je to strasne jednoduche..na 50g masle nechame 2-3minutky poškvrčat 2pl salçe.Hotove dame zatial bokom :-) Cestovina sa za tych 15 min. navari a voda v ktorej sa varia zhustne.Vodu v žiadnom pripade nezlievame,lebo to bude nasa omacka :-) Po 15ich minutach varenia pridame paradajkove maslo.Cele to este spolu 5 minut povarime.Tie chute sa este spolu musia prevarit :-) Na konci este dochutime solou ak treba.Este by som spomenula,ze ten 1L vody ide na spomenutu "varenu polovicnu" davku.Ked chcete uvarit cele mnozstvo Manti,tak potrebujete aspon 2L vody a duplu salçe a masla.
  8. Podavame este teple,poliate cesnakovym jogurtom a posypane mätou.Je to fantasticka priloha k mäsitym jedlam,ale mozte si na nej pochutnat aj s kuskom peciva :-) Dobrù chuť..