Jablkový koláč
Jablkový koláč

Mandľovo-jablkový koláč (Coca de poma amb panses) fotorecept

kucharka - fotkakucharka, 5. apríla 2022
Mandľovo-jablkový koláč (Coca de poma amb panses) (fotorecept)
Foto: kucharka

Jednoduchý koláč katalánskych babičiek.

15 minút
príprava
25 minút
na 200 °C

Suroviny

4 ks
50 g
150 g mleté
70 g
2 ks
80 g
1 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Hrozienka namočíme do vlažnej vody na 30 minút. V mixéri zmiešame mleté mandle s cukrom (ak chceme, môžeme dať aj lyžicu jablkovice alebo hruškovice). Pridáme 30 g masla, múku, 1 vajce a žĺtok z druhého vajíčka. Poriadne zmiešame. Opatrne lyžicou (lepšie mokrou, aby sa cesto nelepilo) natrieme cesto na veľký plech vystlaný papierom na pečenie a potretý 15 g masla. Dáme zatiaľ do chladu.

    Mandľovo-jablkový koláč (Coca de poma amb panses) (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Jablká očistíme a nakrájame na plátky.

    Mandľovo-jablkový koláč (Coca de poma amb panses) (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Jablká poukladáme na cesto, pekne do radu, nie ako ja "pohádzané" :-)) Na vrch poukladáme plátky zvyšku masla.

    Mandľovo-jablkový koláč (Coca de poma amb panses) (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vložíme do vopred vyhriatej rúry, na 200 °C. Po 15 minútach vyberieme a posypeme hrozienkami. Pečieme ďalších 10 minút, alebo až kým nebude koláč chrumkavý.

    Mandľovo-jablkový koláč (Coca de poma amb panses) (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pozor pri krájaní, koláč je krehký. Na tanierik sa musí nakladať "lopatkou". Ja si dávam k nemu šálku čierneho čaju. Môže sa poliať šľahačkou alebo podávať s kopčekom vanilkovej zmrzliny.

Recept je zaradený do kategórií:
Ovocné, Španielska kuchyňa, Dezerty, Na sladko, Koláče, Pečené

Diskusia k receptu

farbuska
Koláč sa mi páči, všetko naň doma mám. Jedna otázka: nie sú tie hrozienka príliš tvrdé, keď sú len tak voľne upečené na vrchu?
1x haji
haji
Pěkný receptík s rodokmenem, katalánské babičky ví co je dobré! Díky za sdílení!
kucharka
@farbuska (5.4.2022 09:06)
Ďakujem. Nie, aby neboli tvrdé sa namáčajú do tekutiny pred pečením. A v rúre sú vlastne iba 10 posledných minút.

kucharka
Zabudla som v recepte napísať, že aj keď je koláč na veľký plech, tak nie až ku krajom. Trochu menší.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha