Foto: marianne
Mama ich pečie minimálne 50 rokov,ak nie viac.Starý recept,kde je z mála peňazí ,veľa muziky,ako by povedala.Určite ich poznáte.Ja mám najradšej čisto orechové,ale míňam Zobraziť celý popisMama ich pečie minimálne 50 rokov,ak nie viac.Starý recept,kde je z mála peňazí ,veľa muziky,ako by povedala.Určite ich poznáte.Ja mám najradšej čisto orechové,ale míňam jablká:-).Plním ich makovou,kokosovou,tvarohovou,lekvárovou plnkou.U nás nechýbaju ani na vianočnom stole,je to tradícia.Ak sa ponáhľate,len vypracujte cesto a člup s ním do vody,ono si tam už poradi,bez obáv. Ak Vám ostanú, kľudne sa môžu i zmraziť,po rozmrazení sú ako čerstvé.
porcií
na 180 °C
Postup
-
1
Do múky s práškom do pečiva rozdrobíme droždie,posypeme cukrom a zalejeme troškou vlažného mlieka(zhruba do 1dl) podla toho, ako berie múka) a počkáme si na kvások.
-
2
Pridáme celé vajíčka,povolené maslo,citronovú kôru a vypracujeme cesto,ktoré necháme podkysnúť.Kysnutie nie je podmienkou.Môžete len vypracovať cesto a dať do vody.Mala som čas,tak nech si kysne okolo 1/2 hodinky. .Ak sa Vám kocka kvasníc zdá veľa,kľudne dajte polovicu.Vykysne aj tak pekne.
-
3
Hrniec alebo misku naplníme vlažnou vodou. Cesto ešte v rukách premiešame a čľupneme ho do misky s vlažnou vodou a necháme ho tam, kým nevypláva na povrch.Je to individuálne,niekedy vypláva ihned,niekedy trošku neskôr,ale vypláva vždy:-) Toto vyplávalo do pol hodinky,ani nie.
-
4
Kým sa cesto kúpe,spravime si jablkovo-orechovú plnku.Vy si možete spraviť ľubovoľnu,aká Vám chutí.Očistíme a podtrúhame jablčka,pridáme posekané vlašáky,škoricu a vanilku,alebo škoricový cukor. Cesto vyberieme z vody na riadne pomúčenú pracovnú dosku,poprášime múkou a ešte doplním,DOLEZITE,ak cesto zredne,čo aj zredne,však bolo vo vode:-) dosypeme trochu múky,toľko-koľko cesto príjme,ale nie veľa a vypracujeme,aby sa s ním lepšie pracovalo.Ešte ho premiešame.
-
5
Rozdelíme cesto na trojo,(po 500g),vyváľkame každú tretinu,nakrájame radielkom štvorce a plníme plnkou a zakrúcame rožteky.
-
6
Kladieme na vymastený plech a dame piecť.
-
7
Upečené ešte horúce obaľujeme v práškovom cukre s vanilkovým.
-
8
Napečené.
Naše staré mamy ho dávali do vody preto,lebo nemali chladničky.No možno dnes stačí ho dať na noc do chladničky a to bude to isté.
Ja si myslím že v tomto recepte bude cesto preto
-vláčne a jemné...kysne vo vlhkom prostredí
-kvalitne vykysnuté...kysne pri rovnakej teplote
- vyskočí z vody, lebo plyny spôsobené kysnutím cesto kvalitne prevzdušnili, nadýchali a cesto nadľahčili ( ako by povedal p. Archimedes pórovitá hmota ako napr. polystyrén, drevo a pod. pláva na povrchu vody )
No naše staré mamy boli veľmi múdre, keď využili základné prírodné zákony vo svoj prospech :-))
varecha.pravda.sk/recepty/pecivo-k-vinu-pod-vodou/4705-re...
Tie tvoje ovsenné placky mám skoro stále v zásobe v mrazničke,len
zamrazujem,vždy sú poruke :)))
Ukladam si ho a prilezitostne urcite vyskusam ...;-)
400g hladké mouky, 2 žloutky, 1 Hera, špetka soli, 200 - 250ml mléka
Vypracujeme těsto a dáme na 20 min. do studené vody. Potom pokračujeme jako když děláte závin
Jen - oproti receptu - je kynuto ve vodě studené. Vykynuté vyválíme, nakrájíme menší tvary (jako sušenky), upečeme, pak potřeme vodou s rumem a obalíme v moučkovém cukru. Jsou to takové sladké peřinky.
Boli skvelé, ďakujem!
Naše staré mamy ho dávali do vody preto,lebo nemali chladničky.No možno dnes stačí ho dať na noc do chladničky a to bude to isté.
Ja si myslím že v tomto recepte bude cesto preto
-vláčne a jemné...kysne vo vlhkom prostredí
-kvalitne vykysnuté...kysne pri rovnakej teplote
- vyskočí z vody, lebo plyny spôsobené kysnutím cesto kvalitne prevzdušnili, nadýchali a cesto nadľahčili ( ako by povedal p. Archimedes pórovitá hmota ako napr. polystyrén, drevo a pod. pláva na povrchu vody )
No naše staré mamy boli veľmi múdre, keď využili základné prírodné zákony vo svoj prospech :-))
varecha.pravda.sk/recepty/pecivo-k-vinu-pod-vodou/4705-re...
Tie tvoje ovsenné placky mám skoro stále v zásobe v mrazničke,len
zamrazujem,vždy sú poruke :)))
Ukladam si ho a prilezitostne urcite vyskusam ...;-)
400g hladké mouky, 2 žloutky, 1 Hera, špetka soli, 200 - 250ml mléka
Vypracujeme těsto a dáme na 20 min. do studené vody. Potom pokračujeme jako když děláte závin
Jen - oproti receptu - je kynuto ve vodě studené. Vykynuté vyválíme, nakrájíme menší tvary (jako sušenky), upečeme, pak potřeme vodou s rumem a obalíme v moučkovém cukru. Jsou to takové sladké peřinky.
Boli skvelé, ďakujem!