Mamine vodové rožky (fotorecept)
Autor receptu: marianne
Mama ich pečie minimálne 50 rokov,ak nie viac.Starý recept,kde je z mála peňazí ,veľa muziky,ako by povedala.Určite ich poznáte.Ja mám najradšej čisto orechové,ale míňam jablká:-).Plním ich makovou,kokosovou,tvarohovou,lekvárovou plnkou.U nás nechýbaju ani na vianočnom stole,je to tradícia.Ak sa ponáhľate,len vypracujte cesto a člup s ním do vody,ono si tam už poradi,bez obáv.
Ak Vám ostanú, kľudne sa môžu i zmraziť,po rozmrazení sú ako čerstvé.
51 ks porcií |
20-25 minút na 180 °C |
Postup
- Do múky s práškom do pečiva rozdrobíme droždie,posypeme cukrom a zalejeme troškou vlažného mlieka(zhruba do 1dl) podla toho, ako berie múka) a počkáme si na kvások.
- Pridáme celé vajíčka,povolené maslo,citronovú kôru a vypracujeme cesto,ktoré necháme podkysnúť.Kysnutie nie je podmienkou.Môžete len vypracovať cesto a dať do vody.Mala som čas,tak nech si kysne okolo 1/2 hodinky. .Ak sa Vám kocka kvasníc zdá veľa,kľudne dajte polovicu.Vykysne aj tak pekne.
- Hrniec alebo misku naplníme vlažnou vodou. Cesto ešte v rukách premiešame a čľupneme ho do misky s vlažnou vodou a necháme ho tam, kým nevypláva na povrch.Je to individuálne,niekedy vypláva ihned,niekedy trošku neskôr,ale vypláva vždy:-) Toto vyplávalo do pol hodinky,ani nie.
- Kým sa cesto kúpe,spravime si jablkovo-orechovú plnku.Vy si možete spraviť ľubovoľnu,aká Vám chutí.Očistíme a podtrúhame jablčka,pridáme posekané vlašáky,škoricu a vanilku,alebo škoricový cukor.
Cesto vyberieme z vody na riadne pomúčenú pracovnú dosku,poprášime múkou a ešte doplním,DOLEZITE,ak cesto zredne,čo aj zredne,však bolo vo vode:-) dosypeme trochu múky,toľko-koľko cesto príjme,ale nie veľa a vypracujeme,aby sa s ním lepšie pracovalo.Ešte ho premiešame.
- Rozdelíme cesto na trojo,(po 500g),vyváľkame každú tretinu,nakrájame radielkom štvorce a plníme plnkou a zakrúcame rožteky.
- Kladieme na vymastený plech a dame piecť.
- Upečené ešte horúce obaľujeme v práškovom cukre s vanilkovým.
- Napečené.