Malinovo - ríbezľovo - jostový lekvár fotorecept

mariaklara - fotkamariaklara, 8. augusta 2012

Je to ten istý postup ako som robila marhuľový lekvár, len s tým rozdielom, že tu sa ríbezle a josta pasírujú. Recept som robila Zobraziť celý popisJe to ten istý postup ako som robila marhuľový lekvár, len s tým rozdielom, že tu sa ríbezle a josta pasírujú. Recept som robila 20. júla tento rok.

15 - 25 minút
tepelná úprava

Suroviny

1,5 kg
1 kg
2 kg
1,5 kg
4,2 kg




Postup

  1. 1

    Pripravíme si: maliny, ríbezle červené, čierne a jostu.

    Malinovo - ríbezľovo - jostový lekvár (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Červené a čierne ríbezle odšťavíme, maliny a josta sa mi nedali, tie som rozdrvila ponorným mixérom a cez sitko som ich pasírovala.

    Malinovo - ríbezľovo - jostový lekvár (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na 1 l šťavy som dala 700 g cukru, občas som premiešala, aby sa cukor rozpusti. Toto som si pripravila v jeden deň a varila som na druhý deň.

    Malinovo - ríbezľovo - jostový lekvár (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Varila som na dvoch kastróloch. V jednom sa mi predhrievalo, v druhom som už varila. Varila som do vtedy, kým sa v strede neurobila cestička.

    Malinovo - ríbezľovo - jostový lekvár (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Potom som lekvár nalievala do menších pohárikov. Zatvorila viečkom a odložila do deky. V deke som ho nechala vychladnúť možno 3 -4 dni.

    Malinovo - ríbezľovo - jostový lekvár (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

medulienka122
určite si sa dosť natrápila hlavne s pasírovaním, ale máš ho pekný, precízne urobený 1***
medovnicek
treba na to zrejme trpezlivosť, ale výsledok rozhodne stojí za to, podľa mňa domácemu lekváru sa nič nevyrovná
mariaklara
@izabella , ďakujem, máš pravdu, dokonca zať mi povedal, že si z neho dali na kozľacie mäsko a bolo to výborné, asi to urobili tie rôzne chute a vône. @medulienka , ďakujem, ale nebolo to až také hrozné, pomohol mi manžel pri odšťavovaní a ja som pasírovala. @medovn ícek, súhlasím s tebou, ďakujem.
milad
Teda, to mi trvalo, kým som prišla na to, že josta je kríženec čiernej ríbezle a egreša. Fakt som doteraz o nej nepočula. Asi sa u nás ani nepestuje. Vlastne, tu sa nič nepestuje, lebo nič nedozreje. Tak som si vygooglila. Hlavne, že poznám ačokču, smeje sa mi manžel. Lekvárik musí byť super. Milujem vôňu malín.
jerica
@mariaklara postup stará dobrá klasika, tiež robievam ako ty,myslím postup, krásny lekvárik , musím byť vynikajúci , škoda, pramen na ríbezle vyschol , niečo podarovala priateľka,tak si v mrazáku čakajú na koláčik.
Teraz na trhu nevedia čo majú za to pýtať.
mariaklara
@jerica , nám ale skutočne vyschli ríbezle, alebo po 23 rokoch si svoje odslúžili, kúpili sme 3 nové - stromčekové, tak preto bola taká slabá úroda. Aj tie ríbezle - stromčeky neboli lacné, snáď sa to postupne vráti.
amilka2
Ja robievam jostovo ríbezlový džem tak v pomere 1diel josty, jeden diel červených ríbezlí, pasírujem cez sito.. výsledok úžasný. Josta sa lahko rozmnožuje, stačí jednoročný konárik v auguste pichnút do zeme a už nasledujúce leto kvitne, a za pár rokov máte ker, ktorý dá aj niekolko kíl ovocia.
amilka2
Ja robievam jostovo ríbezlový džem tak v pomere 1diel josty, jeden diel červených ríbezlí, pasírujem cez sito.. výsledok úžasný. Josta sa lahko rozmnožuje, stačí jednoročný konárik v auguste pichnút do zeme a už nasledujúce leto kvitne, a za pár rokov máte ker, ktorý dá aj niekolko kíl ovocia.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia