Malinovo-maková torta fotorecept
Túto dobrotu som prvýkrát ochutnala v jednej rakúskej reštaurácii a keďže ma tá chuť ihneď očarila, rozhodla som sa tortičku upiecť aj doma.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
| Makové cesto: | |
| 150 g |
|
| 70 g |
|
| 100 g |
|
| 4 ks |
|
| 120 g |
|
| z 1 citróna |
|
| 1 ks |
|
| štipka |
|
| Krém: | |
| 500 g |
|
| 250 ml |
|
| 250 ml |
|
| 100 g |
|
| 1 ks |
|
| z 1/2 citróna |
|
| z 1/2 citróna |
|
| 4 plátky |
|
| Na polevu: | |
| 250 g (alebo mrazené) |
|
| 1 ks |
|
| 2 PL |
|
Postup
-
1
Bielky vysľaháme na tuhý sneh.
-
2
Zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom, vanilkovým cukrom a štipkou soli do peny. Postupne pridáme žĺtky, mletý mak, orechy, citrónovú kôru a nakoniec tuhý sneh z bielkov.
-
3
Vzniknuté cesto je trochu tuhšie. Cestom naplníme tortovú formu (priemer 22 cm) a uhladíme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme cca 40 minút pri 180 °C.
-
4
Na prípravu krému si najprv vyšľaháme šľahačku, postupne pridáme tvaroh, kyslú smotanu, cukor, citrónovú šťavu a kôru.
-
5
Plátky želatíny necháme napučať v studenej vode. Po napučaní zlejeme vodu, vložíme do mikrovlnky na 20 sekúnd. K rozpustenej želatíne pridáme 2 PL hotového krému, zamiešame k zvyšku krému a ešte raz dobre premiešame. Tvarohovú náplň rovnomerne nanesieme na korpus a uhladíme. Na 2 - 3 hodiny uložíme do chladničky.
-
6
Na prípravu polevy rozmixujeme maliny s cukrom. Ak použijete mrazené maliny, nechajte ich prejsť varom až potom vložte do mixéra a rozmixujte. Červenú tortovú želatínu pripravíme podľa návodu, premiešame s malinovým pretlakom. Nanesieme na náplň a uhladíme. Na stuhnutie uložíme do chladničky na 2 - 3 hodiny.
-
7
Môžte použiť aj jahody alebo maliny s jahodami. Ja by som vyskúšala aj s višňami.
-
8
Po stuhnutí ľubovoľne ozdobíme a nakrájame.
-
9
V reze :)









Diskusia k receptu