Foto: kukulienka71
Recept z niektorého maďarského webu ma zaujal názvom Pihe-puha túrós. To značí niečo ako veľmi mäkké. Tak som ho upiekla a nesklamala som sa. Zobraziť celý popisRecept z niektorého maďarského webu ma zaujal názvom Pihe-puha túrós. To značí niečo ako veľmi mäkké. Tak som ho upiekla a nesklamala som sa.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
200 g |
|
100 g |
|
10 g |
|
100 ml |
|
3 ks |
|
1 ČL |
|
Plnka: | |
500 g |
|
100 g |
|
3 ks |
|
1/2 ČL |
|
štipka |
|
(na posypanie) |
|
Postup
-
1
V teplom mlieku som rozmiešala lyžičku cukru a nadrobené droždie. Cukor sa v pôvodnom recepte nepísal, dala som ho, lebo mne sa vidí, že droždie s ním funguje viac. Množstvo droždia som znížila na polovicu, úplne stačí tých 10 g. Do preosiatej múky som nastrúhala maslo, pridala žĺtky a mlieko s droždím. Všetko som zmiesila na hladké cesto a to som rozdelila na dve rovnaké časti. V tejto fáze ho netreba nechať kysnúť.
-
2
Keďže je to mastné cesto, dosť lepí, ale pri každom úkone s ním mu stačí mierny múčny podsyp. Malý plech 32 x 23cm som vyložila papierom a jednu časť cesta som vyvaľkala na spodok plechu. Mimovoľne som ho popichala vidličkou:-)
-
3
Až teraz som vyšľahala bielky so štipkou soli na pevný sneh. Tvaroh, cukor, nastrúhanú citrónovú kôru z bio citróna som premiešala a nakoniec pridala aj sneh. Použila som kocky tvarohu v modrom balení "Poctivý tvaroh", je to hrudkovitý druh. Iste tento koláč vyskúšam aj s jemným tvarohom, mal by byť ešte mäkší. V tom prípade ale pridám aj lyžicu múky či pudingového prášku.
-
4
Plnku som vyliala na cesto. Jeho druhú časť som tiež vyvaľkala na veľkosť plechu, vrch jemne pomúčila a navinula na valček. Takto som ho preniesla na plnku.
-
5
Vrchné cesto som taktiež popichala vidličkou a nechala 15 minút podkysnúť. Medzitým som zapla vyhriať rúru na 180 °C. Koláč sa piekol 35 minút, cesto pekne chytilo farbu, 8 minút pred koncom som ho radšej zakryla alobalom.
-
6
Krájala som ho vlažný, na štvorce.
-
7
Posyp z práškového cukru odporúčam až po úplnom vychladnutí, aby sa neroztopil. Cesto sa mi veľmi páči a využijem ho aj s inou plnkou, prípadne aj na slano. Bonusom koláča je rýchla príprava, ani som sa nenazdala a bol upečený:-)
☆ ☆ ☆ ☆ ☆ + KK
Ďakujem ti pekne.
@klukodvody , ďakujem za pozdravy, ja pečiem tiež často len mini dávky, aj keď chuť je veľká:-)
milá @babav , budem rada, ak vyskúšaš:-)
@haji , @mesiar50 , @27janka , @jack , vďaka za krásne hodnotenie
@terinka55 , veď len týždeň som nič nepridala:-)) si milá, vďaka
@anina6 , áno, ja som droždie nechala napučať, hoci v recepte to nepísali.
Len ako čítam a vidím, nejde mi to akosi s tou gramážou múky, fakt tam máš len 200g ? lebo robievam podobné cesto, ale aby som mala také dva bochníky len z 200g múky, neviem, možno sa mýlim, alebo je to maličký plech.
pridám čerstvo: foto koláčika s marhulovým lekvárom, posypané orechami, na to jablko s rebarborou posypané orechami.
Jarka, no skús to 3x, ale plnku nie, to by bolo veľa. Ja som to cesto skúšala cez papier vaľkať, linecké lepivé tak robím vždy, ALE! toto je s droždím a ono sa mi nalepilo na papier,musela som ho oškrabávať a druhé som preto radšej podmúčila jemne a vaľkala len na doske, neodporúčam ani len na jednom papieri vaľkať. Možno netreba ani na spodok plechu papier, cesto je mastné.
To je fikaný nápad jak si pomoct s vyvalovaným těstem, které jde na horní část koláče. Odbornic na vyvalování a čarování s pečícím papírem je tu na Vareche více, holky, moc díky za všechny rady a sdílení zkušeností! Máte můj obdiv a ještě jednou velký dík!
Parádna fotka! Od takého fajnšmekra pochvala veľmi dobre padne, ďakujem:-) Ja si práve pochutnávam na rebarborovom tvarohovom teraz ku káve:-D
Mám aj rebarboru zo záhrady, tak spravím aj s ňou... :-P
:-D, ty provokatér! To sa niekto má...
veľa zdaru! ďakujem za výber a dúfam, že nesklame:-)
Mám radosť, že vám chutilo a si s receptom spokojná:-) máš ho pekný, bohatý;-) Ďakujem, že si napísala a pripojila aj foto, pekný deň prajem.
Krásne podarený, @iva63 ! Ďakujem aj za foto, teším sa, že si spokojná:-)
Hodnotim si tvoj popis prace. Urcite pomoze aj mladym gadinkam . Vela pozdravov.
Rp a postup bezchybny.
Vdaka @Kukulienka71
ahoj, dúfam, že sa koláč vydaril. Ja občas použijem pri pečení zamrazený tvaroh, nemávam problémy, len ho treba nechať na sitku rozmraziť, aby nebol príliš mokrý. Ďakujem za pekný komentár, pekný deň!
to som veľmi rada, že aj vám chutí:-) Ďakujem pekne za odozvu, príjemný zvyšok popoludnia prajem
vedel som, že niekto bude mať tvarohovú fajnotu a podelí sa o recept, tvaroh už mám, len neviem či to bude dobré, lebo ako píše @Kimlo nemal by byť jemný, mám vedierko z Lidlu, tak uvidíme, ďakujem za recept
ahoj, @rulik , teraz som v pomykove, či si už ten koláč piekol a písal v úvode o ňom...ak ti môžem poradiť, do vedierkového tvarohu pridaj Zlatý klas, spevní plnku.
Do cesta netreba cukor, v rozpise surovín je 1 ČL cukru, ktorá je použitá v bode 1 k príprave kváska z 10g droždia. Pekný deň ti želám.
pekná práca, potešenie aj na mojej strane:-) nech chutí každému, komu ho berieš;-) vďaka že si sa podelila so skúsenosťou a fotkou.
haha, to už zasa prešiel jeden rok???
Veru, priniesol som zo záhrady rebarboru, tak som ho spravil, je výborný!
aj vyzerá výborne, si šikovná skutočne dobrá mamka:-) ďakujem, že si sa podelila.
vyzerá veľmi chutne, ako vždy, @kimlo :-) dakujem za odozvu a pekné foto.
teším sa, že chutí. Krásna fotka! Vďaka:-)
Mrzí ma, že až teraz som sem nakukla a verím, že sa ti kolácik predsa len podaril. Cesta je málo, vaľkané na tenko ešte nakysne a plnky je akurát.