Mäkučký tvarohový koláč fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 16. mája 2016

Recept z niektorého maďarského webu ma zaujal názvom Pihe-puha túrós. To značí niečo ako veľmi mäkké. Tak som ho upiekla a nesklamala som sa. Zobraziť celý popisRecept z niektorého maďarského webu ma zaujal názvom Pihe-puha túrós. To značí niečo ako veľmi mäkké. Tak som ho upiekla a nesklamala som sa.

24
porcií
25 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
200 g
100 g
10 g
100 ml
3 ks
1 ČL
Plnka:
500 g
100 g
3 ks
1/2 ČL
štipka
 (na posypanie)




Postup

  1. 1

    V teplom mlieku som rozmiešala lyžičku cukru a nadrobené droždie. Cukor sa v pôvodnom recepte nepísal, dala som ho, lebo mne sa vidí, že droždie s ním funguje viac. Množstvo droždia som znížila na polovicu, úplne stačí tých 10 g. Do preosiatej múky som nastrúhala maslo, pridala žĺtky a mlieko s droždím. Všetko som zmiesila na hladké cesto a to som rozdelila na dve rovnaké časti. V tejto fáze ho netreba nechať kysnúť.

    Mäkučký tvarohový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Keďže je to mastné cesto, dosť lepí, ale pri každom úkone s ním mu stačí mierny múčny podsyp. Malý plech 32 x 23cm som vyložila papierom a jednu časť cesta som vyvaľkala na spodok plechu. Mimovoľne som ho popichala vidličkou:-)

    Mäkučký tvarohový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Až teraz som vyšľahala bielky so štipkou soli na pevný sneh. Tvaroh, cukor, nastrúhanú citrónovú kôru z bio citróna som premiešala a nakoniec pridala aj sneh. Použila som kocky tvarohu v modrom balení "Poctivý tvaroh", je to hrudkovitý druh. Iste tento koláč vyskúšam aj s jemným tvarohom, mal by byť ešte mäkší. V tom prípade ale pridám aj lyžicu múky či pudingového prášku.

    Mäkučký tvarohový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Plnku som vyliala na cesto. Jeho druhú časť som tiež vyvaľkala na veľkosť plechu, vrch jemne pomúčila a navinula na valček. Takto som ho preniesla na plnku.

    Mäkučký tvarohový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vrchné cesto som taktiež popichala vidličkou a nechala 15 minút podkysnúť. Medzitým som zapla vyhriať rúru na 180 °C. Koláč sa piekol 35 minút, cesto pekne chytilo farbu, 8 minút pred koncom som ho radšej zakryla alobalom.

    Mäkučký tvarohový koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Krájala som ho vlažný, na štvorce.

    Mäkučký tvarohový koláč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Posyp z práškového cukru odporúčam až po úplnom vychladnutí, aby sa neroztopil. Cesto sa mi veľmi páči a využijem ho aj s inou plnkou, prípadne aj na slano. Bonusom koláča je rýchla príprava, ani som sa nenazdala a bol upečený:-)

    Mäkučký tvarohový koláč (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

klukodvody
Ojoj chudák moje žena. Ta bude péct a připravovat dobrůtky. No teď zase tolik nemůžeme, abychom nepřehnali váhu a lékaři se nezděsili, ale potom to bude nebíčko v hubince. Díky a jsem rád, že je vše v pohodě. Srdečně zdravíme.
babav
Krasny kolac uz na pohlad a nepochybne aj velmi chutny . Paci sa mi cesto aj plnka . Vdaka za recept @ kukulienka71 , vyuzijem ho aj s inou plnkou.5*.KK.
haji
Krásný a voňavoučký, šťavnatý a fotogenický! Kuku, moc se ti povedl! Díky za receptík! Přeji všem krásný den!!
mesiar50
Odviedla si peknú a precíznu prácu na akú som si už u teba zvykol.Koláč je akurátne upečený a nie pečený do celkového vysušenia.Vyzerá veľmi gustiózne.Chválim tvoje šikovné ruky.
☆ ☆ ☆ ☆ ☆ + KK
Ďakujem ti pekne.
27janka
Koláčik výborne vyzerá a verím, že chutí výborne, tvarohový pečiem z krehkého cesta, vyskúšam tvoj recept, vďaka za inšpiráciu
terinka55
Telepatia :-). Práve dnes som pozerala do Tvojho profilu. Zdalo sa mi, že dávno nič od Teba :-). PARÁDNE!
jack
Krásny koláčik.Tvarohové to je moje.
kimlo
Ej tak tento musím vyskúšať! Tvarohové ja mám veľmi rád... 5*
kimlo
Jemný tvaroh neodporúčam, vsiakne do cesta a bude po plnke...
anina6
zaujímavý koláč, hlavne ma oslovilo to cesto. veľmi rada ho vyskúšam @kukulienka71 a skúsim kombináciu celozrnnej a špaldovej múky. vďak za fajn koláčik.
anina6
a predpokladám, že droždie v teplom mlieku necháš trochu vykysnúť? a až potom spracuješ všetky suroviny do cesta?


kukulienka71
Ďakujem všetkým za pekné komentáre, som rada, že vás koláč zaujal rovnako, ako aj mňa. Je to trocha iný typ cesta aj plnky ako som zvyknutá, ale oplatí sa ho vyskúšať. Hrudkový tvaroh je suchší, so snehom je však tekutý, predsa by som vyskúšala aj ten jemný, ja si urobím mini dávku v pekáčiku fakt len zo zvedavosti, @kimlo , minule sme piekli naraz ten tvarohový so slivkovým lekvárom a bol výborný s jemným tvarohom, pamätáš?
@klukodvody , ďakujem za pozdravy, ja pečiem tiež často len mini dávky, aj keď chuť je veľká:-)
milá @babav , budem rada, ak vyskúšaš:-)
@haji , @mesiar50 , @27janka , @jack , vďaka za krásne hodnotenie
@terinka55 , veď len týždeň som nič nepridala:-)) si milá, vďaka
@anina6 , áno, ja som droždie nechala napučať, hoci v recepte to nepísali.
dzejsik
Tento tvoj Pihe-puha koláč sa mi veľmo páči ... jednoduchý tvaroháč stojí vždy za to :)
evanaaa
Taký tvarohový by som si dala, hoc aj obyčajný, alebo ten tvoj. Aj ja som za jemnejší tvaroh, ale asi všade nejde......ale keď som spočiatku používala tento hrudkový, vždy som si ho vopred vymiesila tak, že som ho uzavrela do mikroténového vrecka ( vzduch vytlačila), zaviazala a mágala, tlačila, miesila:) kým nezjemnel. Popritom som napríklad aj čítala alebo niečo pozerala, lebo to bola nudná robota ale s dobrým výsledkom.To ma naučila svokra, už aj preto, že ak som do hrudkového dala cukor, tak " zvodnatel", zredol.
babkamt
Tento tvarohový koláčik mi nedá spať:-) Máš ho ukážkový. Tvarohové mám rada. Uložila som si ho do kk, 5*
jerica
@kukulienka , Moje obľúbené, robievam aj ja s tvarohom, nemá chybu.
Len ako čítam a vidím, nejde mi to akosi s tou gramážou múky, fakt tam máš len 200g ? lebo robievam podobné cesto, ale aby som mala také dva bochníky len z 200g múky, neviem, možno sa mýlim, alebo je to maličký plech.
pridám čerstvo: foto koláčika s marhulovým lekvárom, posypané orechami, na to jablko s rebarborou posypané orechami.


kukulienka71
Áno, Jarka, množstvo múky je 200g. To úplne stačí na dva tenšie pláty cesta na malý plech 32x23cm, to som aj v recepte uviedla. Orig. recept bol na 750g tvarohu, 300g múky atď, ja som mala len pol kila tvarohu, tak som si všetko prerátavala na menšiu dávku do toho plechu. Koláčik mal asi takú výšku ako tvoj, čo vyzerá perfektne, takú kombináciu by som brala všetkými desiatimi:-) Ďakujem ti pekne.
jerica
pridám foto ako si pomôcť pri takom ceste . Cesto dám na papier na pečenie, vyvaľkam na rozmer plechu, cesto sa krásne vyvaľká a aj presúva na vrchnú časť koláčika. Papier stiahnem a finito.


jerica
Ivetka, hm, ja mám veľký plech, tvoj recept na môj plech by som násobila x3.
kukulienka71
@Jerica (17.5.2016 11:04)

Jarka, no skús to 3x, ale plnku nie, to by bolo veľa. Ja som to cesto skúšala cez papier vaľkať, linecké lepivé tak robím vždy, ALE! toto je s droždím a ono sa mi nalepilo na papier,musela som ho oškrabávať a druhé som preto radšej podmúčila jemne a vaľkala len na doske, neodporúčam ani len na jednom papieri vaľkať. Možno netreba ani na spodok plechu papier, cesto je mastné.
haji
@Jerica (17.5.2016 11:04)
To je fikaný nápad jak si pomoct s vyvalovaným těstem, které jde na horní část koláče. Odbornic na vyvalování a čarování s pečícím papírem je tu na Vareche více, holky, moc díky za všechny rady a sdílení zkušeností! Máte můj obdiv a ještě jednou velký dík!
monty469
Tvarohový hocikedy :-) Vyzerá úžasne a zaručene tak aj chutí, paráda
izabella929
Tento som už i ja piekla a môžem iba všetkým doporučiť...je vynikajúci , krehučký a ľahký ako vánok...) krásne sa ti vydaril...
zuzanka1367
Tvarohových nikdy nie je dosť, ja budem musieť tiež zvýšiť gramáže, lebo by som iba osadenstvo podráždila :) Pekne...
cesminaz
Super kolacik mila @kukulienka :-) Poznam tento kolac a musim povedat,ze je vyborny a naozaj mäkkucky a jemny.Ja mam len jeden problem s takymito kolacmi..a to ten,ze ho musim zjest za pol plechu aby som mala dost :-) a to prave pre jeho mäkkost a jemnost.Ani necitis,ze nieco jes :-))) U nas by mu ten "bonus" moc nepomohol,ani sa nenazdam a bol by zjedeny ;-P
kukulienka71
@Kimlo (23.5.2016 07:14)

Parádna fotka! Od takého fajnšmekra pochvala veľmi dobre padne, ďakujem:-) Ja si práve pochutnávam na rebarborovom tvarohovom teraz ku káve:-D
zuzanka1367
@kukulienka71 ,ďakujem za tvarohový recept, bo tvaroh je dobrota a tento Tvoj koláč tiež. Odskúšaný, ochutnaný, ešte poloteplý, hodnotím kladne:) Musela som pridať trochu múky (20 g) lebo som mala nejaké XL vajcia...Ešte u nás bude.


odetta
Práve sa ho chystám piecť .Ingrediencie mám už kúpené. Pevne veerím,že sa vydarí.Vďaka za receptík:-)
kucharka
Výborný koláčik, tvarohové máme radi. Ja ho síce nemám taký pekný ako ty, ale aj tak sme ho "zbaštili" za dva dni. Ďakujem za recept, určite budem robievať častejšie.


kukulienka71
@Kucharka (21.9.2016 22:51)

Mám radosť, že vám chutilo a si s receptom spokojná:-) máš ho pekný, bohatý;-) Ďakujem, že si napísala a pripojila aj foto, pekný deň prajem.
viera24
neda mi aby som ho este dnes nevyskusala. Doma mam ale iba tvaroch zamrazeny s ktorym nemam doposial ziadne skusenosti, tak uvidim.
Hodnotim si tvoj popis prace. Urcite pomoze aj mladym gadinkam . Vela pozdravov.
kukulienka71
@Viera24 (3.10.2016 08:32)

ahoj, dúfam, že sa koláč vydaril. Ja občas použijem pri pečení zamrazený tvaroh, nemávam problémy, len ho treba nechať na sitku rozmraziť, aby nebol príliš mokrý. Ďakujem za pekný komentár, pekný deň!
rulik
cez víkend som hľadal niečo tvarohové, nakoniec som skombinoval 2 dohromady, ale nebolo to ono
vedel som, že niekto bude mať tvarohovú fajnotu a podelí sa o recept, tvaroh už mám, len neviem či to bude dobré, lebo ako píše @Kimlo nemal by byť jemný, mám vedierko z Lidlu, tak uvidíme, ďakujem za recept
kukulienka71
@Rulik (5.5.2017 09:04)

ahoj, @rulik , teraz som v pomykove, či si už ten koláč piekol a písal v úvode o ňom...ak ti môžem poradiť, do vedierkového tvarohu pridaj Zlatý klas, spevní plnku.
marienka44
Ja som vcera piekla jablkové pité, podobné cesto, ale z 500 g múky na veľký plech. Ozaj netreba cukor do cesta? 10 g v recepte je asi do kvásku. :-)
kukulienka71
@Marienka44 (15.5.2017 08:35)
Do cesta netreba cukor, v rozpise surovín je 1 ČL cukru, ktorá je použitá v bode 1 k príprave kváska z 10g droždia. Pekný deň ti želám.
maminka54
nachystaný na daľšiu prepravu, trošku som sa toho cesta bála ale zbytočne, krásne sa rozvaľkalo aj sa mi bez ujmy podarilo preniesť na plech...ďakujem za výborný recept


zuzanka1367
@kukulienka , je výborný, jednoduchý a chutný. Robila som z dvojnásobne j dávky, bolo treba nachovať všetky deti :) Ďakujem za recept, určite ešte použijem Tvoj skvelý recept.


marienka44
Práve koláčik robím a pochybujem o ceste. Z 200 g múky je tak malé cesto, že polovica sotva pokryje spodok plechu. Nie je tam chyba? Rozmer plechu mám ten istý. A 500 g tvarohu na tak malý plech je tiež veľa. Prosím upresniť recept, ďakujem.
kukulienka71
@marienka44 (3.11.2023 15:59)

Mrzí ma, že až teraz som sem nakukla a verím, že sa ti kolácik predsa len podaril. Cesta je málo, vaľkané na tenko ešte nakysne a plnky je akurát.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia