Mäkučký tvarohový koláč (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

Recept z niektorého maďarského webu ma zaujal názvom Pihe-puha túrós. To značí niečo ako veľmi mäkké. Tak som ho upiekla a nesklamala som sa.

24
porcií
25 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. V teplom mlieku som rozmiešala lyžičku cukru a nadrobené droždie. Cukor sa v pôvodnom recepte nepísal, dala som ho, lebo mne sa vidí, že droždie s ním funguje viac. Množstvo droždia som znížila na polovicu, úplne stačí tých 10 g. Do preosiatej múky som nastrúhala maslo, pridala žĺtky a mlieko s droždím. Všetko som zmiesila na hladké cesto a to som rozdelila na dve rovnaké časti. V tejto fáze ho netreba nechať kysnúť.
  2. Keďže je to mastné cesto, dosť lepí, ale pri každom úkone s ním mu stačí mierny múčny podsyp. Malý plech 32 x 23cm som vyložila papierom a jednu časť cesta som vyvaľkala na spodok plechu. Mimovoľne som ho popichala vidličkou:-)
  3. Až teraz som vyšľahala bielky so štipkou soli na pevný sneh. Tvaroh, cukor, nastrúhanú citrónovú kôru z bio citróna som premiešala a nakoniec pridala aj sneh. Použila som kocky tvarohu v modrom balení "Poctivý tvaroh", je to hrudkovitý druh. Iste tento koláč vyskúšam aj s jemným tvarohom, mal by byť ešte mäkší. V tom prípade ale pridám aj lyžicu múky či pudingového prášku.
  4. Plnku som vyliala na cesto. Jeho druhú časť som tiež vyvaľkala na veľkosť plechu, vrch jemne pomúčila a navinula na valček. Takto som ho preniesla na plnku.
  5. Vrchné cesto som taktiež popichala vidličkou a nechala 15 minút podkysnúť. Medzitým som zapla vyhriať rúru na 180 °C. Koláč sa piekol 35 minút, cesto pekne chytilo farbu, 8 minút pred koncom som ho radšej zakryla alobalom.
  6. Krájala som ho vlažný, na štvorce.
  7. Posyp z práškového cukru odporúčam až po úplnom vychladnutí, aby sa neroztopil. Cesto sa mi veľmi páči a využijem ho aj s inou plnkou, prípadne aj na slano. Bonusom koláča je rýchla príprava, ani som sa nenazdala a bol upečený:-)