Foto: veganbarbora
I keď je už po Veľkej noci, recept na vianočku pridám i tak. Existuje mnoho receptov a zrejme každý má ten svoj, ktorý je Zobraziť celý popisI keď je už po Veľkej noci, recept na vianočku pridám i tak. Existuje mnoho receptov a zrejme každý má ten svoj, ktorý je zaručený. Pre tých, ktorí si ale nevedia rady a majú problém urobiť naozaj dobrú domácu vianočku, pridávam tento recept, aby mali širšie spektrum, z čoho vyberať. Ukladám si ho i pre seba, aby som ho mala poruke, pretože výsledok je naozaj skvelý. V recepte nenájdete ani vajíčko či maslo. Takže pre vegánov ideál alebo, keď pečiete z toho, čo dom dal. :)
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
500 g |
|
300 ml |
|
60 g (rastlinný tuk) |
|
2 PL |
|
1/2 kocky |
|
štipka |
|
Na potretie: | |
2-3 PL (rastlinný tuk) |
|
Voliteľné: | |
|
|
|
Postup
-
1
V 100 ml vlažného mlieka rozmiešajte cukor a pridajte nadrobené droždie. Nechajte aspoň 5 minúť kysnúť.
- 2
Do misky nasypte asi 100-120 g múky. Vytvorte jamku, do ktorej nalejte mlieko s droždím. Vypracujte mäkké lepivé cesto, ktoré nechajte odpočívať pod utierkou aspoň 20 minút.
- 3
Po vykysnutí pridajte zvyšnú múku, vlažné mlieko, soľ, zmäknuté maslo a vymiešajte mäkké cesto. Ak chcete, v tomto bode pridajte hrozienka alebo mandle. Cesto vymieste na pomúčenej doske a nechajte kysnúť opäť pod utierkou aspoň hodinu. Ak máte, tak ako ja, misku rýchlokysku, môžete ju použiť. V nej som nechala cesto 2-krát "streliť".
- 4
Po vykysnutí cesto na doske ešte premieste. Rozdeľte ho na dve časti-jednu väčšiu a jednu menšiu. Každú časť ešte rozdeľte na 3 menšie časti. Budete tvoriť dva vrkoče - 1 väčší a 1 menší. Oba musia byť ale rovnako dlhé. Ja som mala vianočku cez 40 cm dlhú. Z väčšej časti zapleťte vrkoč a umiestnite ho na vymazaný plech. Naň umiestnite vrkoč z menšej časti. Ak sa bojíte, že by sa vám vianočka roztiekla, zapichnite do nej mokré špáradlá. Môžete prikryť utierkou a nechať nakysnúť, kým sa vám vyhrieva rúra. Pred pečením ju jemne potrite vodou. Pečte asi 35-40 minút.
- 5
Ihneď po upečení ju bohato potrite roztopeným rastlinným maslom. Vianočka tak dostane zlatistý a lesklý nádych a bude mäkká na povrchu. Podávajte s rastlinným maslom, džemom, čokoládovou nátierkou ala Nutella, sladkou nátierkou alebo, pre nevegánov, so syrovou roládou.
Tiež vianočka:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ďakujem veľmi za krásne slová ♥
Tiež sa mi stalo, že cesto bolo tuhšie, no chvalabohu mi to pri vianočke vychádza :)
Ďakujem veľmi :)