Makový závin

monda - bez fotkymonda, 11. júna 2013
Makový závin
Foto: monda

Makový závin pečiem často, lebo my ho máme radi a hlavne mak. Tak som ho aj teraz upiekla. Je tu veľa receptov na závin ,ale ja som sa rozhodla aj môj pridať.

40 minút
na 200 °C

Suroviny

500 g
3 dl
1 kocka
10 dkg
štipka
1 dl
Plnka:
200 g
podľa potreby
 na posypanie

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Ako prvé si pripravíme kvások. Do hrnčeka si dáme pomrvené droždie , pridáme 1 čaj.lyžičku cukru, a 1 lyžičku čaj. múky a do pol hrnčeka teplého mlieka. Necháme nakysnúť.Do misy si dáme pol.múku pridáme cukor, štipku soli, olej . Pridáme kvások , zvyšné mlieko - pomaly dolievame a vypracujeme na cesto. Necháme ho nakysnúť aspoň 20 minút prikryté utierkou. Malá pripomienka - ja vajce nedávam do kysnutého cesta.

    Makový závin - obrázok 1
  2. 2

    Potom si na pomúčenej doske rozdelíme nakysnuté cesto na 2 časti. Každú vyváľkame na hrúbku asi tak 4 mm do tvaru obdlžnika.

    Makový závin - obrázok 2
  3. 3

    Na vrch si dáme mak zmiešaný s kryšt.cukrom, dáme toľko aby bol sladký. Poprskáme vlažnou vodou / ja som použila na to malú čajovú lyžičku a po celej ploche maku som ho pooblievala/ , aby nebol suchý.

    Makový závin - obrázok 3
  4. 4

    Zvinieme oba do závinu a dáme na vymastený plech a potrieme olejom po vrchu oba záviny a necháme chvíľu nakysnúť.

    Makový závin - obrázok 4
  5. 5

    Pečieme na 200 stupňoch v elektr.trúbe 40 minút. Ked je upečený hned ho potrieme olejom.

    Makový závin - obrázok 5
  6. 6

    Chvíľku počkáme , aby nebol úplne horúci a potom ho už iba pocukrujeme práškovým cukrom.

    Makový závin - obrázok 6
  7. 7

    A ked je vychládnutý ,tak už ho iba nakrájame na rovnaké kúsky.

    Makový závin - obrázok 7
  8. 8

    Takto vyzerajú už oba záviny narezané.

    Makový závin - obrázok 8
  9. 9

    A veľmi dobre chutí s mliečkom.

    Makový závin - obrázok 9

Diskusia k receptu

48 komentárov k receptu
nesype sa, krásne drží mak v závine aj v reze. Ja ked ho dám na rozváľkaný plát , tak ho tam len lyžicou dám a potom ho uhladím a malou lyžičkou pooblievam po celej ploche, vlažnou vodou, tak ako je uvedené v mojom recepte.
vydarená dobrotka...tiež vajce nedávam do kysnutého...ani ti nepraskli..radosť pozerať..ešte tak mať kúsok-dva na ochutnanie..hoc aj teraz..bolo by po maku dobré spanie...:-)
tak dnes som ich upiekla, len som pridala do cesta trochu šlahač.smotany, mala som ju otvorenú a trebalo ju minúť, a na mak som ešte dala višne z mrazáku a záviny sú jedna báseň, jeden už "padol za vlasť" a to ešte ani poriadne nevychladli...:)
@luss44 - takže gratuľujem že sa ti vydarili, určite chutia s višňami sú aspoň šťavnatejšie. Aj ja raz skúsim s višňami , ešte som také nerobila záviny.
@monda - určite vyskúšaj s višňami, ich kyslá chuť perfektne doplní chuť maku. Keďže máme višňu v záhrade, mám zásoby z mrazáku aj na záviny cez zimu :)
chystam sa robit tento zavin,ale mam len susene drozdie,cerstve som v obchode nezohnala :-( A susene som este nikdy nepouzivala...Tak sa chcem opytat,pise na obale,ze ten sacok zodpoveda polovici kocky cerstveho drozdia,ale pyse ze je na 500 g muky.Myslite,ze nebude malo?Dakujem
@monda , dnes som upiekla podľa tvojho rcp tento závin, a podaril sa , cestíčko fajnové, pôrovité ,dobre sa pracovalo...robila som plnku orechovú aj makovú postup ako ty, a ešte som postrúhala jabľčka...Ď..:-)
@monda ,závin je vynikajúci, vyskúšala som a môžem pochváliť skvelý recept. S cestom sa výborne pracovalo a výsledok stojí za to, navyše nemusí dlho kysnúť. Robievala som záviny podľa osvedčeného receptu a asi ho vymením za tento mäkučký. Pridala som aj trochu jabĺk. Ďakujem, že si sa o rcp. podelila


Ja som ho urobila kakaový, ale na plnke asi nezáleží, keď je kvalitné cesto, musí byť výborný. Ja som veľmi spokojná, ukladám k mojim obľúbeným :-)
Odkedy poznám tento recept na zavin tak robím len podľa tohto receptu,je fakt vynikajúci ,vyskúšala som viacej receptov ale pri tomto som už zostala :-) :-)
Fantastický závin....výborne cesto...pod mak som dala slivkový lekvár..je to lahoda..prvý krát som ho piekla a musím uznať je bombový 1****
Myslím,ba som o tom presvedčený,že v receptu je chyba.Nieje možné ho piecť v elektrickej rúre na 200°c-40min.Aj keď každá rúra pečie inak,tak až tak rozdielne nie.Pri tomto pečení by bol zo závinu úhoľ!Doporučil by som prvých 5minút piecť na 200°c(aby cesto veľmi nevyskočilo a neroztrhlo sa)a potom ztiahnúť na170-180°c a dopiecť do farby.
Rozhodla som sa pre tento recept a poviem vám fantázia, ja som taktiež použila na mak jablká, nemalo to chybu, vrelo odporučam, dakujem za recept.
Neodporucam, neviem kde som spravil chybu ale cesto mi vobec nevykyslo, drozdie bolo dobre aj aj postup som dodrzal ale proste nevykyslo, musel som ho cele vyhodit
@jacko26 (23.12.2017 20:10)
Kolko ste cakali? Mne kyslo dlhsie,ale vykyslo a zavin bol vynikajuci,makucky aj na druhy den. Nemohli byt stare kvasnice? Uz som si take z obchodu priniesla.

Pridaj komentár k receptu: