Makovo-višňová torta s mascarpone a bielou čokoládou fotorecept
Foto: elenas
Výborná torta pre milovníkov maku a višní, jemná, šťavnatá a vyvážená chuť. Piekla som ju na rodinnú oslavu.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Korpus: | |
6 ks |
|
150 g |
|
50 ml |
|
60 ml |
|
80 g |
|
120 g mletý |
|
1/2 bal. |
|
Plnka: | |
500 g |
|
400-500 ml (33 %) |
|
300 g |
|
1 pohár (700 ml) bez kôstok |
|
podľa chuti (nemusí byť) |
|
Na ozdobu: | |
hrubo mletý |
|
(z kompótu) |
|
Postup
-
1
Korpus: Vajcia (izbovej teploty) vyšľaháme do ľahkej peny, pridáme cukor a šľaháme do nadýchanej a svetlej peny asi 10 minút. Mletý mak zmiešame s preosiatou múkou a práškom do pečiva a postupne (asi na dvakrát) pridáme k vajciam. Opatrne zamiešame vareškou alebo metličkou zospodu navrch. Po okrajoch misky prilejeme olej a mlieko (izbovej teploty) a všetko opatrne premiešame vareškou (opäť zospodu navrch).
-
2
Pripravené cesto vylejeme do tortovej formy (priemer 24-26 cm), dno ktorej vystelieme papierom na pečenie, boky formy ja nemastím. Potočíme formou niekoľkokrát, aby sa cesto rovnomerne rozlialo a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C asi 45 minút (či je hotové vyskúšame dreveným špáradlom). Rúru počas pečenia neotvárame.
-
3
Upečený korpus necháme 15-20 minút vychladnúť vo forme, potom ostrým tenkým nožom prejdeme po okrajoch formy a oddelíme cesto od formy. Opatrne odstránime formu a necháme korpus na mriežke úplne vychladnúť.
- 4
Pripravíme plnku. Bielu čokoládu rozpustíme nad parou, necháme vychladnúť. Studenú smotanu na šľahanie a mascarpone spolu vyšľaháme do polotuha. Pridáme rozpustenú bielu čokoládu a spolu vyšľaháme do husta. Plnku zatiaľ môžeme odložiť do chladničky.
- 5
Vychladnutý tortový korpus rozrežeme na 3 alebo 2 platy, mne vyšli 3. Zavárané višne scedíme. Prvý plat dobre pokvapkáme kompótovou šťavou (do šťavy môžete zamiešať aj rum, ak ho máte radi, ja som ho nepridávala), potom môžeme natrieť višňovým džemom (džem nemusí byť, aj bez neho je tortička dosť šťavnatá, takže kľudne ho vynechajte).
- 6
Ďalej plát natrieme jednou časťou plnky a poukladáme scedené višne. Prikryjeme druhým plátom, opäť dobré pokvapkáme kompótovou šťavou, natrieme džemom, potom ďalšou časťou plnky a poukladáme višne. Prikryjeme tretím plátom, pokvapkáme šťavou a natrieme plnkou. Vrch a boky torty potrieme a zarovnáme krémom. 2-3 PL krému si môžeme nechať ozdobu torty.
- 7
Boky torty som obsypala hrubšie mletým makom, vrch ozdobila zvyšným krémom a višňami. Tortu necháme aspoň 2-3 hodinky schladiť v chladničke (najlepšie ak postojí cez noc). A môžeme podávať. Dobrú chuť.
- 4
@farbuska přesně popsané vychutnávání. Plochá lžička - to je ono, teda ona!
Ďakujem pekne, teší ma, že sa ti recept pačí:)
Ďakujem veľmi pekne, ty to vieš tak pekne popísať, že sa ja mne zbehli slinky:) Keby bolo možné, tak ihneď posielam kúsok torty:)
Ďakujem pekne, milá @haji , tvoje komentári vždy potešia:)
Ďakujem pekne za komentár, som rada, že recept zaujal, verím , že bude aj chutiť:)
Ďakujem @olinecka za Tvoj komentár, veľmi prijemne dostať pochvalu od takej skvelej kuchárky ako Ty.
Ďakujem pekne:)
Ďakujem za nahliadnutie, som rada, že recept zaujal:)
čiže dávam na to ganache. Je vynikajúca a vhodná aj pre celiatikov.
Ďakujem!
Niekedy to nevyjde podľa našich predstáv, skús použiť menšiu formu (23-24 cm), budeš to mať povrch. Ja som mala 26 cm formu, mne vyšli 3 tenšie platy, 2 by boli hrubé ale na chuti to nič nemení. Cesto treba miešať opatrne aby nesadlo.
Mascarpone sa dá nahradiť jemným tvarohom alebo zmiešať pol na pol tvaroh a mascarpone. Ak použijeme tvaroh je lepšie šľahačku vyšľahať zvlášť, tvaroh s čokoládou tiež a až potom spolu spojiť. Tvarohový krém mám tu varecha.pravda.sk/recepty/velkonocna-cokoladovo-visnova-t...
Máš pravdu, raz vyjde, raz nie...ale nabudúce skúsim osobitne žĺtka s cukrom a urobím si sneh. Ale chuťovo - nebíčko v papulke 🙂