Čokoládová torta
Čokoládová torta

Veľkonočná čokoládovo-višňová torta fotorecept

elenas - fotkaelenas, 10. apríla 2019
Veľkonočná čokoládovo-višňová torta (fotorecept)
Foto: elenas

Inšpirovala som sa blížiacimi sviatkami a upiekla som túto tortu. Samozrejme, že môže byť nie len na Veľkú noc.

12-16
porcií
120 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

Korpus:
6 ks
180 g
35 g
100 g
1,5 ČL
80 g
Plnka:
250 g (alebo mascarpone)
500 ml (33 %)
300 g
720 ml (1 pohár) zavárane
1/4 ČL
2 PL
2 bal.
podľa chuti
2 PL
Na ozdobu:
50 g
3 ks
 (lístky)




Postup

  1. 1

    250 ml smotany na šľahanie zohrejeme ale nevaríme, pridáme polámanú čokoládu a necháme ju rozpustiť, premiešame a necháme vychladnúť. Potom dáme do chladničky stuhnúť (ja to robím deň vopred).

    Veľkonočná čokoládovo-višňová torta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Višne precedíme cez sitko a pokvapkáme rumom, trochu višní odložíme na zdobenie. 4-5 PL šťavy odložíme na poliatie korpusu (keďže šťava bola dosť kysla, pridala som čajovú lyžičku cukru a prevarila, potom nechala sirup vychladnúť). Ostatnú šťavu dáme do hrnca, pridáme rozmiešaný v troche šťavy Solamyl, vanilkové cukry a škoricu. Spolu všetko uvaríme na hustú kašu, potom pridáme višne a premiešame. Odložíme a necháme vychladnúť.

    Veľkonočná čokoládovo-višňová torta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Maslo roztopíme a necháme vychladnúť. Vajcia s cukrom šľaháme nad parou asi 5 minút, aby sa zohriali (zohriala som vodu v hrnci a postavila naň nádobu s vajcami), potom nádobu dáme z pary preč a vajcia došľaháme do hustej bielej peny. Múku, kakao a prášok do pečiva spolu premiešame a preosejeme. Postupne na trikrát pridávame preosiatu múčnu zmes k ušľahaným vajciam asi takto: najprv pridáme tretinu múčnej zmesi a môžeme pri nízkych otáčkach premiešať opatrne mixérom alebo vareškou. Potom pomaly (po stene nádoby) vliať polovicu roztopeného masla a opäť premiešať už len vareškou alebo lopatkou. Potom vsypeme druhú tretinu múčnej zmesi, premiešame, a zvyšné maslo a premiešame. Nakoniec vsypeme poslednú časť múčnej zmesi a opatrne premiešame. Cesto vylejeme do okrúhlej tortovej formy (26 cm), dno tortovej formy vopred vystelieme papierom na pečenie, okraje potrieme maslom. A dáme piecť do stredu rúry, vyhriatej na 170-180 °C. Pečieme približne 35-40 minút. Prvých 30 minút rúru neotvárame. Či je to hotové, vyskúšame drevenou špajdľou, musí byť suchá.

    Veľkonočná čokoládovo-višňová torta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Upečený korpus necháme asi 15 minút vychladnúť vo forme, potom ho z formy opatrne vyberieme, po chvíli dáme preč aj papier na pečenie a necháme úplne vychladnúť na mriežke.

    Veľkonočná čokoládovo-višňová torta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    250 ml smotany na šľahanie vyšľaháme (ja som pridala aj 2 PL práškového cukru). Tvaroh alebo mascarpone (ja mám radšej jemný tvaroh, je menej tučný a torta je potom viac šťavnatejšia) vymiešame spolu so stuhnutou čokoládovo-smotanovou zmesou (ganache), potom pridáme šľahačku a zľahka premiešame (pri mascarpone môžete použiť aj mixér, ak ste použili tvaroh, tak stačí zľahka zamiešať lopatkou, krém bude viac nadýchanejší).

    Veľkonočná čokoládovo-višňová torta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vychladnutý upečený korpus rozrežeme na dva pláty. Ešte pred tým som zarovnala vrch korpusu (trochu zrezala), zrezanú časť som odložila. Prvý plat som dala na tortovú podložku, okolo umiestnila bočný diel tortovej formy. Vrch plátu som pokvapkala polovicou odloženej višňovej šťavy, poukladala vychladnuté višne a potrela časťou plnky. Prikryla druhým plátom, ktorý som opäť pokvapkala šťavou a potrela plnkou. Zvyšnú časť plnky odložíme na dozdobenie. Tortu som dala stuhnúť do chladničky na 1-2 hodiny. Plnku tiež.

    Veľkonočná čokoládovo-višňová torta (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Medzitým som zrezanú časť korpusu usušila v rúre (asi 5 minút pri 160 °C). A rozmrvila rukou na omrvinky, ktorými potom budem posýpať tortu.

    Veľkonočná čokoládovo-višňová torta (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Bočný diel tortovej formy som dala preč a tortu dozdobila. Boky potrela plnkou, obsypala sladkými omrvinkami. Vrch ozdobila krémom a višňami, nastrúhala čokoládové hobliny, dala čokoládové vajíčka a lístky mäty. Tortu dáme ešte na chvíľu do chladničky a môžeme podávať.

    Veľkonočná čokoládovo-višňová torta (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Dobrú chuť!

    Veľkonočná čokoládovo-višňová torta (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

elenas
@Luwinka (10.4.2019 17:01)

Dakujem, ja tiež preferujem klasické zdobenie asi preto, lebo neviem robiť s poťahovou hmotou:)
haji
Povedená torta, velmi pěkně zpracovaný postup a krásně nazdobené - odprezentované na velkou jedničku, s hvězdičkou a mašličkou! Bezvadné suroviny a super plnka. Jsi šikulka!
izabella929
@elenas , klasické torty obdivujem a mám k nim kladný vzťah..veľmi pekne jednoducho zdobená a určite je výborná .. napokon višne sú top ovocie do koláčov a zákuskov...
1x haji
danielas
Vyborne vyskladanie surovin.
Musi byt vyvazenej a unikatnej chuti.
Aj pekne vyzdobena.
Klobuk dolu
1x elenas
elenas
@Danielas (13.4.2019 17:20)

Vďaka za komentík a pochvalu:) Torta naozaj chutí výborne.