Makovo-tvarohová kocka bez múky fotorecept

tiginko - fotkatiginko, 1. februára 2016
Makovo-tvarohová kocka bez múky (fotorecept)
Foto: tiginko

Keď chcete vytvoriť sladký dezert pre niekoho, čo nemôže alebo nechce konzumovať bielu múku a cukor a zároveň ulahodiť aj "bežným" stravníkom, musíte trochu potrápiť rozum a fantáziu. Niekedy to sa to podarí lepšie, niekedy nie. Tentoraz to vyšlo na výbornú, tak prečo sa nepodeliť.

40 minút
príprava
15 minút
na 170 °C

Suroviny

Korpus:
300 g mleté (alebo mandle)
2 ks
1 PL
3 - 4 PL
Maková vrstva:
300 g mletý
50 g
80 g
1 ks na kôru
2 dl
Biela vrstva:
500 g (alebo jemný tvaroh)
250 g
200 ml
3 - 4 PL
1 PL (agar)
1 dl
1 ks na šťavu

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Na korpus vyšľaháme 2 žĺtka s kopcovitou lyžicou medu, do toho jemne vmiešame sneh z dvoch bielkov a štipky soli a nakoniec mleté oriešky. V prípade, že je hmota príliš tuhá, pridáme trochu vody. Cesto rozotrieme (ak to ide ťažšie, pomôžu namočené ruky) do hlbšieho obdĺžnikového plechu o rozmeroch 32x24cm, vystlaného papierom na pečenie alebo vymasteného tukom a vysypaného napr. strúhaným kokosom. Pečieme 15 min na 170°C v teplovzdušnej rúre.

    Makovo-tvarohová kocka bez múky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vlažný natrieme slivkovým lekvárom. Korpus je dobré vybrať a po odstránení papiera vrátiť do formy. Ja som tak tentoraz bohužiaľ neurobila a pri krájaní navlhnutý papier robil problémy.

    Makovo-tvarohová kocka bez múky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    V hrnčeku rozpustíme maslo, vmiešame kokosový cukor, 2 dcl vody a citrónovú kôru. Chvíľu povaríme do rozpustenia cukru, vmiešame mak a odstavíme. Vlažný rozotrieme na korpus s lekvárom.

  4. 4

    1 polievkovú lyžicu sypkého agaru dáme na niekoľko minút do studenej vody, pridáme šťavu z jedného citróna a minimálne 2 minúty povaríme. Namiesto agaru môžeme použiť iný druh želatíny, podľa zvyklostí a skúseností. Dáme vychladnúť. Vyšľaháme zvlášť šľahačku a mascarpone s tvarohom a medom. Šľahačku vmiešame do tvarohovej hmoty a nakoniec pridáme vychladnutú, ale stále tekutú želatínu. Dobre premiešame. Nanesieme na makovú vrstvu, uhladíme a posypeme škoricou, ktorá sa skvele hodí k maku. Dáme na niekoľko hodín, ideálne na noc, vychladiť a stuhnúť do chladničky.

    Makovo-tvarohová kocka bez múky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zákusok je menej sladký, komu sa žiada, môže osladiť viac.

Diskusia k receptu

25 komentárov k receptu
No teeeedaaaa, reku nakuknem opatrno... a bolo mi to treba? Co to dnes budu za sny? Tiginko, ci ja nepridem smatrajuc za svitu luny tukat na tvoje okno, ci aspon kúsok z neho nezostal na ochutnanie?
Vynikajúco vyzerá, úplne dokonalo si to vymyslela... netuším kedy, ale raz ho isto spravím, ukladám a ďakujem (a utieram brzglinu v kútiku úst :) ) 5* bez debaty :)
Aj ja mám doma presne také dieťa, ktoré má v dobrom núti škepulovať v kuchyni :) šomrem na oko, lebo som jej za to vďačná, zatiaľ sa u nás udomácnil Tvoj jablčník s madľovou posýpkou a ten chutí aj testosteronovej časti rodiny. Tak a teraz budem mať ďalší do zbierky, vyzerá veľmi fajnovo, šikovná :)
@eviana veľmi sa teším že si sa objavila pod mojim receptom, ďakujem za pekný komentár
@giussa pre teba všetko na svete :-)
@zuzanka1367 ja ani nešomrem, ja sa teším, že sa môžem preladiť aj na inú nôtu, určite nám to len prospeje
@izabell929 Izka od teba, ako kráľovnej sladkostí, mi to príde naozaj milé :-)
@mracil9 @klaudia968 vymieňajte, čarujte, určite sa dá. Hlavne nech chutí, neškodí a prospieva
Darinka na ňom sa nemá čo pokaziť, garantujem... Tú bielu vrstvu si môžeš vytvoriť aj z iných surovín, ako ťa poznám, ty s tým nebudeš mať problém. Dá sa skombinovať s bielym jogurtom, bez šľahačky a pod.
parádny recept, pre nás doma dia, testosteronového ako z neba padol, no a ja? mne len padne na úžitok a nie kilá na váhe, ved po dvoch kúskoch, že nie ? :-)
Veľmi pekné, určite skúsim.
Pod papier skús dať trochu vody, tiež sa nebude šmýkať, to ma naučil môj potenciálny budúci zať.
Ďakujem dievčatá za pekné slová :-)
presne ako hovoríš @janger , aj korpus sa dá upiecť s múkou, aj plnka s klasickým cukrom
@yana poznám aj variantu s vodou, len som nechcela zbytočne zvyšovať vlhkosť, aj tak nie je veľmi šťastné riešenie nechať to chladnúť na papieri, lebo dosť navlhne...
@Tiginko (3.2.2016 20:56)
Ahoj, konečne Ti píšem výsledok môjho snaženia (piekla som manželovi do práce, takže som sa sem vôbec nemala šancu dostať), koláč mal veľký úspech aj doma aj v robote, ten papier som odstránila, ako si písala, do makovej plnky som ešte šupla trošku škorice, plnka - 0,5 kg mascarpone, 400 g kyslej smotany, želatinový stužovač, med, citrón, koláč nie je presladený, ale ani málo sladký, proste super, ja som ho v nedeľu ráno pokrájala a dala som si orezky ku káve, no mala som do obeda dosť. Odporúčam, určite som nerobila poslednýkrát. ♥


@danda3 ja už dávno viem, že čo sa týka sladkostí, sme na podobnej vlne. Teším sa, že mal tento zákusok aj u vás úspech. Na oplátku zase niekedy vyskúšam niečo tvoje, určite nesklame :-)
celý víkend mi tento koláč chodil, nie chodil, behal po rozume, bojovali sme spolu, ale nebolo komu???? Darča tiež ho máš krásny, len robíte chute baby, ale ved ked chuť, tak dôjde naň

Pridaj komentár k receptu: