Foto: tiginko
Keď chcete vytvoriť sladký dezert pre niekoho, čo nemôže alebo nechce konzumovať bielu múku a cukor a zároveň ulahodiť aj "bežným" stravníkom, musíte trochu Zobraziť celý popisKeď chcete vytvoriť sladký dezert pre niekoho, čo nemôže alebo nechce konzumovať bielu múku a cukor a zároveň ulahodiť aj "bežným" stravníkom, musíte trochu potrápiť rozum a fantáziu. Niekedy to sa to podarí lepšie, niekedy nie. Tentoraz to vyšlo na výbornú, tak prečo sa nepodeliť.
príprava
na 170 °C
Suroviny
Korpus: | |
300 g mleté (alebo mandle) |
|
2 ks |
|
1 PL |
|
3 - 4 PL |
|
Maková vrstva: | |
300 g mletý |
|
50 g |
|
80 g |
|
1 ks na kôru |
|
2 dl |
|
Biela vrstva: | |
500 g (alebo jemný tvaroh) |
|
250 g |
|
200 ml |
|
3 - 4 PL |
|
1 PL (agar) |
|
1 dl |
|
1 ks na šťavu |
|
|
Postup
-
1
Na korpus vyšľaháme 2 žĺtka s kopcovitou lyžicou medu, do toho jemne vmiešame sneh z dvoch bielkov a štipky soli a nakoniec mleté oriešky. V prípade, že je hmota príliš tuhá, pridáme trochu vody. Cesto rozotrieme (ak to ide ťažšie, pomôžu namočené ruky) do hlbšieho obdĺžnikového plechu o rozmeroch 32x24cm, vystlaného papierom na pečenie alebo vymasteného tukom a vysypaného napr. strúhaným kokosom. Pečieme 15 min na 170°C v teplovzdušnej rúre.
-
2
Vlažný natrieme slivkovým lekvárom. Korpus je dobré vybrať a po odstránení papiera vrátiť do formy. Ja som tak tentoraz bohužiaľ neurobila a pri krájaní navlhnutý papier robil problémy.
-
3
V hrnčeku rozpustíme maslo, vmiešame kokosový cukor, 2 dcl vody a citrónovú kôru. Chvíľu povaríme do rozpustenia cukru, vmiešame mak a odstavíme. Vlažný rozotrieme na korpus s lekvárom.
- 4
1 polievkovú lyžicu sypkého agaru dáme na niekoľko minút do studenej vody, pridáme šťavu z jedného citróna a minimálne 2 minúty povaríme. Namiesto agaru môžeme použiť iný druh želatíny, podľa zvyklostí a skúseností. Dáme vychladnúť. Vyšľaháme zvlášť šľahačku a mascarpone s tvarohom a medom. Šľahačku vmiešame do tvarohovej hmoty a nakoniec pridáme vychladnutú, ale stále tekutú želatínu. Dobre premiešame. Nanesieme na makovú vrstvu, uhladíme a posypeme škoricou, ktorá sa skvele hodí k maku. Dáme na niekoľko hodín, ideálne na noc, vychladiť a stuhnúť do chladničky.
- 5
Zákusok je menej sladký, komu sa žiada, môže osladiť viac.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 4
Vynikajúco vyzerá, úplne dokonalo si to vymyslela... netuším kedy, ale raz ho isto spravím, ukladám a ďakujem (a utieram brzglinu v kútiku úst :) ) 5* bez debaty :)
@giussa pre teba všetko na svete :-)
@zuzanka1367 ja ani nešomrem, ja sa teším, že sa môžem preladiť aj na inú nôtu, určite nám to len prospeje
@izabell929 Izka od teba, ako kráľovnej sladkostí, mi to príde naozaj milé :-)
@mracil9 @klaudia968 vymieňajte, čarujte, určite sa dá. Hlavne nech chutí, neškodí a prospieva
Pod papier skús dať trochu vody, tiež sa nebude šmýkať, to ma naučil môj potenciálny budúci zať.
presne ako hovoríš @janger , aj korpus sa dá upiecť s múkou, aj plnka s klasickým cukrom
@yana poznám aj variantu s vodou, len som nechcela zbytočne zvyšovať vlhkosť, aj tak nie je veľmi šťastné riešenie nechať to chladnúť na papieri, lebo dosť navlhne...
Ahoj, konečne Ti píšem výsledok môjho snaženia (piekla som manželovi do práce, takže som sa sem vôbec nemala šancu dostať), koláč mal veľký úspech aj doma aj v robote, ten papier som odstránila, ako si písala, do makovej plnky som ešte šupla trošku škorice, plnka - 0,5 kg mascarpone, 400 g kyslej smotany, želatinový stužovač, med, citrón, koláč nie je presladený, ale ani málo sladký, proste super, ja som ho v nedeľu ráno pokrájala a dala som si orezky ku káve, no mala som do obeda dosť. Odporúčam, určite som nerobila poslednýkrát. ♥