Foto: tinca
Kysnuté koláče sú najlepšie, je nás veľa čo ich máme radi. Ponúkam vám jeden s atipickou plnkou, je naozaj výborný.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
500 g |
|
70 g |
|
150 ml |
|
300 ml |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
30 g |
|
štipka |
|
na vymastenie plechu |
|
Plnka: | |
400 ml |
|
180 g |
|
250 g |
|
1 bal. |
|
50 ml |
|
1 ČL |
|
350 g |
|
400 g (čerstvé,kompót) |
|
Posýpka: | |
50 g |
|
50 g |
|
50 g |
|
1 ČL |
|
Postup
-
1
Najprv si pripravíme kvások. Z mlieka, ktoré ide do cesta si trošku odlejeme, prihrejeme ho, aby bolo vlažné, pridáme trošku cukru, múky a rozmrvíme droždie. Zmiešame na kašičku a necháme na teplom mieste pracovať. Z uvedených ingrediencií si pripravíme posýpku a držíme ju v chlade. Trošku medu pomôže,že posýpka je chrumkavá.
-
2
Do misy vysypeme zvyšnú múku, štipku soli, zvyšný cukor, vajce+ žĺtok, olej, mlieko a kvások. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme kysnúť cca 45 minút na teplom mieste.
-
3
Medzitým si pripravíme plnku a to nasledovne: mlieko povaríme s cukrom a s vanilkovým cukrom. Prisypeme doň mak a povaríme ho asi 10 minút, za stáleho miešania. Plnku odstavíme a ochutíme škoricou a rumom /ak je to aj pre deti možno vynechať/. Keď vychladne, vmiešame do nej tvaroh. Vznikne nám plnka kašovitej konzistencie, ktorá sa dobre roztiera. Pripravíme si slivky,rozkrojíme ich napoly a tiež plech vymažeme maslom a vysypeme hrubou múkou.
- 4
Vykysnuté cesto ešte rukou vymiesime, rozvaľkáme a dáme na plech. Navrch rozotrieme plnku a poukladáme slivky, kožou dolu. Koláč posypeme posýpkou /drobeničkou/ a vložíme do vopred vyhriatej rúry. Pri 180 st.C pečieme asi 45 minút.
- 5
Ja na doske nevaľkám, odkedy mám pomocníka malý kónusovitý valček. Cesto dám na plech, koľko sa dá porozťahujem rukou a dovaľkám až do rohov s týmto valčekom.
- 6
Po upečení.
- 7
No a hostina môže začať aj z plechu. Dobrú chuť!
- 8
..alebo krajšie
- 4
Diskusia k receptu