Makovo-tarohový koláč so slivkami fotorecept

tinca - fotkatinca, 14. januára 2014
Makovo-tarohový koláč so slivkami (fotorecept)
Foto: tinca

Kysnuté koláče sú najlepšie, je nás veľa čo ich máme radi. Ponúkam vám jeden s atipickou plnkou, je naozaj výborný.

25 ks
porcií
45 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
500 g
70 g
150 ml
300 ml
1 ks
1 ks
30 g
štipka
 na vymastenie plechu
Plnka:
400 ml
180 g
250 g
1 bal.
50 ml
1 ČL
350 g
400 g (čerstvé,kompót)
Posýpka:
50 g
50 g
50 g
1 ČL




Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme kvások. Z mlieka, ktoré ide do cesta si trošku odlejeme, prihrejeme ho, aby bolo vlažné, pridáme trošku cukru, múky a rozmrvíme droždie. Zmiešame na kašičku a necháme na teplom mieste pracovať. Z uvedených ingrediencií si pripravíme posýpku a držíme ju v chlade. Trošku medu pomôže,že posýpka je chrumkavá.

    Makovo-tarohový koláč so slivkami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do misy vysypeme zvyšnú múku, štipku soli, zvyšný cukor, vajce+ žĺtok, olej, mlieko a kvások. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme kysnúť cca 45 minút na teplom mieste.

    Makovo-tarohový koláč so slivkami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Medzitým si pripravíme plnku a to nasledovne: mlieko povaríme s cukrom a s vanilkovým cukrom. Prisypeme doň mak a povaríme ho asi 10 minút, za stáleho miešania. Plnku odstavíme a ochutíme škoricou a rumom /ak je to aj pre deti možno vynechať/. Keď vychladne, vmiešame do nej tvaroh. Vznikne nám plnka kašovitej konzistencie, ktorá sa dobre roztiera. Pripravíme si slivky,rozkrojíme ich napoly a tiež plech vymažeme maslom a vysypeme hrubou múkou.

  4. 4

    Vykysnuté cesto ešte rukou vymiesime, rozvaľkáme a dáme na plech. Navrch rozotrieme plnku a poukladáme slivky, kožou dolu. Koláč posypeme posýpkou /drobeničkou/ a vložíme do vopred vyhriatej rúry. Pri 180 st.C pečieme asi 45 minút.

    Makovo-tarohový koláč so slivkami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ja na doske nevaľkám, odkedy mám pomocníka malý kónusovitý valček. Cesto dám na plech, koľko sa dá porozťahujem rukou a dovaľkám až do rohov s týmto valčekom.

    Makovo-tarohový koláč so slivkami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po upečení.

    Makovo-tarohový koláč so slivkami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    No a hostina môže začať aj z plechu. Dobrú chuť!

    Makovo-tarohový koláč so slivkami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ..alebo krajšie

    Makovo-tarohový koláč so slivkami (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

kukulienka71
@tinca ,máš pravdu,je nás veľa,čo ľúbime najviac kysnuté koláče.A hlavne taký,čo si teraz dala:-)Dávam trošku tenšie cesto a veľa,veľa plnky.Ty si zmiešala všetky výborné plnky do jednej,to je dobrý nápad!Keby som nebola pred hodinou zjedla asi 12 šišiek podľa tvojho receptu,asi by mi teraz tiekli slinky...Máš 5*
kukulienka71
Ja dávam hladkú múku,tu som dala višne(bolo to v lete) a posýpku mám 8-8-8 dkg(maslo,múka,cukor) Je to také šťavnatučké!

tinca
@kukulienka71 zlatko ešte trošku plnky zostalo, už sa nezmestila bola by tiekla z pekáča,ale bolo asi 3 cm, niečo vsiaklo. Tak sa mi mimoriadne cesto vydarilo,že tak narástlo. Ale bol skvelý. Čo sa týka múky striedam, aj ja robím aj z hladkej, ale z polohrubej sa mi viac páči.:)
luss44
krásny koláčik, pripomenul mi zavárané slivky v komore, s takouto plnkou určite vyskúšam, ja som taká maková :) mám tiež taký fajn malý valček, z vlaňajšej dovolenky na Morave za 50,-Kč :)
kukulienka71
@tinca ,páči sa mi tvoj valček!šikovný pomocník.Cesto sa ti krásne podarilo,kukám...Tiež som predtým robievala z 1/2kg,ale práve kvôli tomu,že mám radšej tenšie cesto a viac plnky,znížila som cca na 30dkg múky.Ono aj tak ešte v rúre narastie:-)Pekný deň!
tinca
@kukulienka71 asi aj ja prejdem na zníženú dávku,ale aspoň je do čoho zahryznúť?Aj tebe želám úspešný deň:)
tatranka
Takéto koláče milujem.Žiadne,mastné plnky,len samá dobrota.Vierka,naozaj dobrý a aj krásny šťavnatý,koláč.
dorotinka
koláčik vyzerá náramne chutne, a určite vyskúšam s touto kombináciou plnky, želám pekný večer....
ebaka
Samé dobrotky,koláč musí spievať,robila som podobný slivkový s makovou posýpkou.,tiež musím znížiť dávku múky,lebo nám dvom s manželom to postačuje.
tetrisss
Mnam, to su kolace mojho detstva, takmer kazdy tyzden, musim urobiit podla tvojh super naapadu, uz sa tesim.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia