Makovo-tarohový koláč so slivkami (fotorecept)
Autor receptu: tinca
Kysnuté koláče sú najlepšie, je nás veľa čo ich máme radi. Ponúkam vám jeden s atipickou plnkou, je naozaj výborný.
25 ks porcií |
45 minút príprava |
45 minút na 180 °C |
Postup
- Najprv si pripravíme kvások. Z mlieka, ktoré ide do cesta si trošku odlejeme, prihrejeme ho, aby bolo vlažné, pridáme trošku cukru, múky a rozmrvíme droždie. Zmiešame na kašičku a necháme na teplom mieste pracovať.
Z uvedených ingrediencií si pripravíme posýpku a držíme ju v chlade. Trošku medu pomôže,že posýpka je chrumkavá.
- Do misy vysypeme zvyšnú múku, štipku soli, zvyšný cukor, vajce+ žĺtok, olej, mlieko a kvások. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme kysnúť cca 45 minút na teplom mieste.
- Medzitým si pripravíme plnku a to nasledovne: mlieko povaríme s cukrom a s vanilkovým cukrom. Prisypeme doň mak a povaríme ho asi 10 minút, za stáleho miešania. Plnku odstavíme a ochutíme škoricou a rumom /ak je to aj pre deti možno vynechať/. Keď vychladne, vmiešame do nej tvaroh. Vznikne nám plnka kašovitej konzistencie, ktorá sa dobre roztiera.
Pripravíme si slivky,rozkrojíme ich napoly a tiež plech vymažeme maslom a vysypeme hrubou múkou.
- Vykysnuté cesto ešte rukou vymiesime, rozvaľkáme a dáme na plech. Navrch rozotrieme plnku a poukladáme slivky, kožou dolu. Koláč posypeme posýpkou /drobeničkou/ a vložíme do vopred vyhriatej rúry. Pri 180 st.C pečieme asi 45 minút.
- Ja na doske nevaľkám, odkedy mám pomocníka malý kónusovitý valček. Cesto dám na plech, koľko sa dá porozťahujem rukou a dovaľkám až do rohov s týmto valčekom.
- Po upečení.
- No a hostina môže začať aj z plechu. Dobrú chuť!
- ..alebo krajšie