Makovo-tarohový koláč so slivkami (fotorecept)

Autor receptu: tinca

Kysnuté koláče sú najlepšie, je nás veľa čo ich máme radi. Ponúkam vám jeden s atipickou plnkou, je naozaj výborný.

25 ks
porcií
45 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv si pripravíme kvások. Z mlieka, ktoré ide do cesta si trošku odlejeme, prihrejeme ho, aby bolo vlažné, pridáme trošku cukru, múky a rozmrvíme droždie. Zmiešame na kašičku a necháme na teplom mieste pracovať. Z uvedených ingrediencií si pripravíme posýpku a držíme ju v chlade. Trošku medu pomôže,že posýpka je chrumkavá.
  2. Do misy vysypeme zvyšnú múku, štipku soli, zvyšný cukor, vajce+ žĺtok, olej, mlieko a kvások. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme kysnúť cca 45 minút na teplom mieste.
  3. Medzitým si pripravíme plnku a to nasledovne: mlieko povaríme s cukrom a s vanilkovým cukrom. Prisypeme doň mak a povaríme ho asi 10 minút, za stáleho miešania. Plnku odstavíme a ochutíme škoricou a rumom /ak je to aj pre deti možno vynechať/. Keď vychladne, vmiešame do nej tvaroh. Vznikne nám plnka kašovitej konzistencie, ktorá sa dobre roztiera. Pripravíme si slivky,rozkrojíme ich napoly a tiež plech vymažeme maslom a vysypeme hrubou múkou.
  4. Vykysnuté cesto ešte rukou vymiesime, rozvaľkáme a dáme na plech. Navrch rozotrieme plnku a poukladáme slivky, kožou dolu. Koláč posypeme posýpkou /drobeničkou/ a vložíme do vopred vyhriatej rúry. Pri 180 st.C pečieme asi 45 minút.
  5. Ja na doske nevaľkám, odkedy mám pomocníka malý kónusovitý valček. Cesto dám na plech, koľko sa dá porozťahujem rukou a dovaľkám až do rohov s týmto valčekom.
  6. Po upečení.
  7. No a hostina môže začať aj z plechu. Dobrú chuť!
  8. ..alebo krajšie