Foto: janikbj
Vynikajúci zákusok, ktorý sa u nás robieva už niekoľko rokov na sviatky, lebo vydrží dlho a chutí skvele ;)
Suroviny
250 g |
|
250 g |
|
250 g |
|
200 g |
|
50 g |
|
1 čl |
|
4 ks |
|
500 ml |
|
SIRUP: | |
2 dcl |
|
2 dcl |
|
z 2 ks citróna |
|
1 dcl (um) |
|
KRÉM: | |
200 g |
|
2 dcl |
|
2 dcl |
|
2 |
|
|
|
1 PL |
|
250 g |
|
|
Postup
-
1
Maslo s cukrom a žltkami vyšľaháme na hladký krém. Postupne striedavo vmiešavame múku zmiešanú so sódou a kakaom, mlieko a mak. Cesto je dosť husté. Nakoniec zľahka vmiešame sneh z bielkov. Vo vymastenom a múkou vysypanom hlbokom plechu upečieme.
- 2
Kým sa cesto pečie, pripavíme si sirup na poliatie. Z cukru (2dl) a vody (2dl) uvarime sirup a po odstavení doňho zamiešame citrónovú šťavu a rum. Teplým sirupom rovnomerne polejeme horúci upečený koláč. Nezľaknite sa, sirupu je dosť veľa a môže sa zdať, že to cesto nevypije, ale veselo polievajte, postupne vpije všetko :-) Necháme poriadne vychladnúť.
- 3
Krém: Kryštál. cukor (200g) upálime na karamel, zalejeme vodou (2dl), odstavíme a miešame,kým sa neroztopí. Privedieme znovu do varu a prilejeme mlieko s rozhabarkovanými žĺtkami, Zlatým klasom a múkou. Uvaríme hustú kašu, ktorú necháme vychladnúť. Maslo v vanilkovým cukrom vyšľaháme na krém a postupne zašľahaváme vychladnutú karamelovú kašu. Natrieme na koláč, ktorý vpil všetok sirup, polejeme čokoládovou polevou a necháme stuhnúť. Najlepšie chutí po pár dňoch. Je šťavnatý a vydrží naozaj dlho.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Prvých 8 surovín je na cesto, ďalšie 4 sú na sirup a ostatné je krém.