Ovocný koláč
Ovocný koláč

Makovo-ovocný koláč s posýpkou

delight - fotkadelight, 6. augusta 2018
Makovo-ovocný koláč s posýpkou
Foto: delight

Ovocie a véééééľa maku. Kysnutý koláč, ktorý sa zje skôr, než stihne vychladnúť :-))

45 minút
na 180 °C

Suroviny

250 g
250 g
400 ml
125 g
2 ks
 (alebo med)
štipka
300 g
1/2 kocky
Na posýpku:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Z droždia, 1 PL cukru a asi 150 ml mlieka si spravíme kvások. Kým sa aktivuje, spravíme si makovú plnku. 100 ml mlieka osladíme podľa chuti a necháme prevrieť. Pridáme mak s hrozienkami a lekvár (ja som pridala aj rum :-) ) a necháme vychladnúť.

  2. 2

    Preosejeme múku, pridáme do nej žĺtky, mäkké maslo, cukor alebo med, zvyšné mlieko, štipku soli a kvások. Dobre premiešame. Cesto by malo byť vláčne a nelepivé. Necháme vykysnúť cca 1h.

  3. 3

    Vykysnuté cesto rozvaľkáme a prenesieme na vymastený a múkou vysypaný veľký plech. Na cesto rozvrstvíme makovú plnku a na ňu poukladáme ovocie. Ja som použila slivky a marhule. Ovocie môžeme ešte posypať vanilkovým alebo škoricovým cukrom.

  4. 4

    Posýpkou (z masla, hrubej múky a cukru) posypeme koláč.

    Makovo-ovocný koláč s posýpkou - obrázok 4
  5. 5

    Pečieme na 180 stupňoch asi 45 min.

  6. 6

    Dobrú chuť priatelia :-)

    Makovo-ovocný koláč s posýpkou - obrázok 6

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Fajnový recept, mák, švestky, marhule, to je bezva kombinace. Posýpku dělám z takové mouky, jakou mám po ruce. Už dávno si s tím vrásky nedělám.
tak tento napad mi padol vcera uplne vhod, uz dlhsie som koketovala s myslienkou spravit nieco makove, cesto som sice robila svoje (vsetkeho tak primerene odoka), do maku som supla domacu griotku, na vrch dala marhule a bohato posypala posypkou. Synovec dosiel vcera vecer okolo deviatej a na otazku si hladny? odpovedal nie. Ja reku robila som kolac - tak ten si dam. Zmlajzol pol plechu, takze napad na kolac skvely :-)
@Tonicka53 je uplne jedno aku muku pouzijes, ja bezne pouzivam polohrubu alebo hrubu, ale ked nic z toho nie je doma tak presne ako Haji pise dam tu co je poruke :-)