Makovo-orechová torta

mracik9 - fotkamracik9, 11. marca 2013
Makovo-orechová torta
Foto: mracik9

Recept pochádza zo starého zošita písaného mojou tetou asi pred polstoročím, ak nie viac.Je to dobrota,ktorej nikto neodolá.Z malými úpravami,som ju upiekla a poviem Vám,bol to gurmánsky zážitok.

12
porcií
60 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

14 dkg
18 dkg
5 ks
10 dkg (alebo orechy vlašské mleté)
18 dkg
z 1/2 citróna
1 ČL
1/2 dcl
5 dkg (alebo višne)
1 PL
1 ČL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    V miske vymiešame maslo a polovicu cukru.Do druhej nádoby dáme celé vajíčka a šľaháme aj z druhou polovicou cukru,spojíme to dokopy.Do vajíčkovej hmoty pridáme citrónovú kôru, šťavu,škoricu a pomaly pridávame mletý mak z orechmi do ktorých som pridala čajovú lyžičku kypriaceho prášku.Nakoniec ešte pridám na drobno pokrájané kandizované ovocie a rum,jemne premiešam.Hotové cesto som vyliala do tortovej formy ktorú som zospodu vystlala papierom a piekla na 180 st C 45 minút.Upečenú tortu som natrela hroznovo-jabĺkovým lekvárom a poliala čokoládovou polevou.

    Makovo-orechová torta - obrázok 1
  2. 2

    Je výborná,šťavnatá a hlavne,nie je tam vôbec múka.Skúste,moja teta bola vychýrená kuchárka a jej koláče mali stále niečo do seba.A aby som nezabudla,orechy pred mletím som opiekla na suchej panvici,potom majú lepšiu chuť.

    Makovo-orechová torta - obrázok 2

Diskusia k receptu

97 komentárov k receptu
tak toto vyzera uzasne... ono vlastne ten mak a orechy to spoja namiesto muky, vsak ;-) mne ale kandizovane ovocie az tak nechuti... myslis, ze by bolo fajn pouzit hrozienka namiesto tych pomarancov?
Milujem recepty zo starých písaniek, a Tvoj koláčik vyzerá neodolateľne, milujeme všetko s makom aj s orechami, takže ďakujem za recept.♥
@mracik9 v prvom rade srdečná vďaka, že sa s nami delíš o "vzácne rodinné recepty"...všetko čo je makové rada pečiem..takže aj túto tvoju verziu si vyskúšam-:)
naozaj výborný koláč! Ja som použila opražené mleté lieskovce, menej cukru. Doma nebol rum, tak som tam šupsla Jamesona. Po upečení som ho natrela brusnicovým džemom a namiesto polevy som ho posypala strúhanou 74% čokoládou. Je fantastický a zaraďujem ho do kolonky "obľúbené v kolektíve" :-) Ešte foto :

tiginko,v pôvodnom recepte priznávam bola iba pocukrovaná,ja som to trochu chcela vylepšiť,ale ja si myslím že aj samotná bez všetkého je božská
ja som sa dnes na ňu tak veľmi tešila, aj som sa dotešila. Obed postavený, polievka sa varila, jelenina v kuchte, tak že idem tortu robiť. Všetko pripravené, opražené lieskové oriešky pomleté, mixér si miešal jedna radosť, cukru som ubrala, doplnila stéviou, mak s práškom do pečiva navažený, maslo s cukrom vymiešané, jemne som tie dobroty dávala dokopy, plech vymastila, dávala som ju na plech, celkom fajné cesto, skúsila som za surova, hrozienka v rume namočené, citronovej kôry dosť, škorice, ganache od @honestky chladla, zatial všetko ako má byť. Koláč v rúre, už aj rástol, upratujem, umývam, idem do špajze a tam na polici pomleté orechy. No skoro ma porazilo. Takže mám len makové rezy bez múky, inak vôbec nie ubité, nízkeho vzrastu,ale za to velmi dobrej makovo, rumovej príchute z hrozienok, potreté džemom z mirabeliek a pomaranča a poliate čokoládovou polevou. Snáď nabudúce, čo bude veľmi skoro, ved som mala takú chuť na ňu.
havino,tak to je mi veľmi ľúto,ale určite ten tvoj nový koláčik bol fantastický aj bez orechov.Aj mne sa stalo,že mak zostal na stole a nie v koláči,dobrá gazdinka vždy improvizuje.No a takto asi vznikajú nové recepty.Na budúce určite nezabudneš :))
@mracik , veru už nezabudnem, ale aj tento môj omylom upečený koláč si zas upravím na čisto makový, lebo už nič nezostalo, naozaj chutný, vôbec nie suchý, sama som prekvapená, pokrájany na také jednohubky. fotka nie je na chválu, len aby si videla, že až toľko sa nestalo, ako som si v prvý moment pomyslela na pohľad zabudnutých orechov, ale na tvoju tortu sa teším aj tak



No aký je krásny,veď dobrá kuchárka všetko zachráni.Určte je, či bol fantastický.Mne sa už míňajú zásoby maku a orechov,ale ešte na jednu tortičku som si nechala.Tak držím palčeky.
kolacik upeceny, akurat mi vobec nenarastol... chutovo je sice fajn, kedze ja mak milujem, ale je akysi nizky :-( inac je ale na druhy den lepsi ;-)
@zuzik01 ja tiež keď som zbadala množstvo cesta, zrušila som naplánovaný plech a piekla som ho v koláčovej forme. Nie je tam múka, takže nemôže ho byť veľa :-) A súhlasím tebou, čím odležanejší, tým lepší
Ja to zásadne robím v tortovej forme,na klasickom plechu sa určite stratí,tých surovín je tam akurát na tortu.A odležanejší,to by som musela nechať pri nej jedovatého hada :))
@mracik9 ja som ho robila keď sme boli s dcérou samé doma a kedže sa snažíme kvôli línii ovládať, tak nám vydržal 2,5 dňa. Ale keby som nebola taká disciplinovaná (občas :-) ) tak by padol hneď, taký bol dobrý
@mracik9 :ďakujem,že si mi odpovedala k môjmu makovcu.Recept som našla pod názvom Rakúsky makovec a tam sa len všetko zmiešalo,až vznikne cesto.To sa mi nepáčilo,tak som zmenila technológiu a preto som bola zvedavá na Tvoj recept a jeho postup.Tento som prehliadla,lebo sladké zväčša obchádzam.Ale aj bez Tvojho vylepšenia,aj bez mojej pridanej čokolády,je výborný a šťavnatý a stačí pocukrovať.
nedá mi nepripomenúť túto dobrotu zas a znovu, piekli sme ho tretí krát a patrí u nás k favoritom. Dávam polovičné množstvo kokosového cukru a keď sa hneď po dopečení navrch natrie nejaký pikantný džem a nastrúha čokoláda, tá sa zleje sa do polevy a hneď je menej práce :-) Je fakt úžasný po dokonalom vychladnutí, alebo na druhý deň
orechy mi síce žily dajako extrémne netrhajú ale makového nie je nikdy dosť. takže treba len počkať do víkendu a idem na to. a hrozienka v rume a kandizované ovocie - ježišmárja, to sú tak nezdravé veci ... ale tak dobré! obetujem sa, normálne sa obetujem a rozhodne spravím. :-))
rea1,ak chceš takúto dobrotu,tak neodporúčam nič meniť,stojí to za tu obetu,ja som dala višne naložené v rume miesto kand.ovocia,joj dobrotka :))
No nádhera,ej ale si mi narobila chúťky a s tým chilli si to neviem predstaviť,no za pokus to stojí.Môj manžel by mal určite radosť :)
ked das toho cilli len ozaj stipku, skoro ho ani necitit, mne zvyrazni chut cokolady, nabuduce dam trochu viac, jaj mam rada aj kupenu cokoladu s chilli, vedia to aj moji kamarati, tak vedia co maju doniest na navstevu :-), alebo skus dat do polevy trochu skorice, to je tiez dobre

Zatiaľ som nemala odvahu pridať chilii do čokolády,hoc ho mám veľmi rada,asi strach žeby mi to nechutilo,škoricu pridávam a robí to super chuť čokoláde.Pri prvej príležitosti to skúsim,ďakujem za inšpiráciu :)
veľmi dobrá torta.Jeden kúsok som odložil do chladničky,že ako bude chutiť za dva dni-bol vynikajúci,vláčny a bolo lepšie cítiť chuť maku a orechov
práve som ju dorobila a ochutnala, je výborná, len mne sa trochu drobí....neviem prečo. Možno treba trochu počkať....ale ked to je také ťažké :) ďakujem za recept, určite ju budem robiť častejšie!
@mracik , ja som závislá na tvojom recepte, na maku vôbec, tebe pre radosť dávam foto, že u mňa má tvoj recept stále pravidelné miesto, včera som ho upiekla sama sebe so zero cukrom, chlapi mali veterníky a ja čo ostanem na sucho? piekla som ho na štvorcovom plechu, len som krájala trojuholníky



havino,tak to ma veľmi teší a určite by bola šťastná aj moja teta, keby žila,je to fakt dobrotka a tebe sa ako vždy,perfektne podarila :))
aj s tou polevou je určite dobrá,u mňa je na rade,nestíham,na chalupe mám iba malú rúru a teraz som hlavne tam,možno na sviatky,keď zoženiem dobrý mak :))
baby, tolko ho spomínate až som naň kukla a veru ho skúsim, makové ja môžem. So zero cukrom občas pečiem, lebo musím a necítim rozdiel.
a kde ho kupujete kocky?, jakziv som o nom nepocula. Najskor som si myslela, ze ho @tanicka upiekla bez uplne cukru a bol nesladky, mi to neslo do hlavy, ze ake to moze byt bez ..:-)
marianne,moja dcéra pečie iba s trstinovými(iný asi ani v tom ďalekom svete nemajú) a ja nevidím žiaden rozdiel medzi nimi,určite sa ti podarí,teším sa na foto :))
super baby, ďakujem že ste mi túto dobrotu pripomenuli, musím si ju znovu upiecť. Asi na víkend. Mňam! Inak Zero cukor predáva len sieť Norbi update, v bežných bio obchodoch sa môžete poobzerať po ovocnom cukre - erythritole  www.zdravie.tv/clanky-a-oznamy/sladidla-stevia-xilitol...
alebo po brezovom cukre - xylitole  www.zdravie.tv/kategoria/sladidla/brezovy-cukor-xilito...
(nemusí byť len fínsky samozrejme, výrobcovia sú rôzni) Ja používam kokosový cukor, brezový, alebo trstinový
Tak @mracik9 nechcelo sa mi čakať do večera, tu je krásavica:-)
Potvrdzujem a ako môj muž povedal: toto je iný level..kde ja som bola,že som ho prešvihla..nedala som čokoládovú polevu, to jediné som nedodržala, lebo už máme čokoládového vyše hlavy, skoro každý koláč končil čokoládovou polevou, tak len džemik malinový- mandľové lupienky. Naozaj Ti veľmi pekne ďakujeme za recept, manna nebeská..


marianne,no pozrime, aká krásna tortička a vôbec tam nechýba ta poleva,ona je dobrá iba tak pocukrovaná,na budúcu nedeľu si ju musím spraviť,určite sa poteší aj ta moja polovička.Nemusíš ďakovať,som najviac potešená,keď Vám chutí :))
dcére som chcela urobiť k narodeninám nejakú bezmúčnu tortu. Nadstavba z jemného tvarohu s vyšľahanou šľahačkou, vystužená agarom a osladená javorovým sirupom + prepasírovaný slivkový rozvar tiež trochu stužený agarom a osladený kokosovým cukrom, povýšila tvoju skvelú tortu do luxusnejšieho levelu. Nielenže vyzerala výborne, ale chutila božsky

tento koláč som piekla už niekoľkokrát - je vynikajúci! dnes som potrela ríbeľovým lekvárom a posypala plátkami madlí, tiež neskutočná dobrota. vďaka za tento skvelý recept.
Včera som ju piekla, ale veľa z nej nezostalo, asi budem v sobotu piecť druhý kus. Ja nedávam hrozienka ani kandizované ovocie, lebo to nemám rada. Je výborná, nie je vôbec suchá, a vhodná aj pre celiatikov. Recept mi dala moja kamarátka ako nejaký super zdravý, nový, inovatívny.....raw, bio, bezmúkový a neviemčoešte, a ja pečiem podľa receptu tvojej starej mamy, hehe. Keby ona vedela...tak by si ani nezjedla, lebo podľa starej mamy to nemôže byť zdravé.
Výborný recept, už som si ho zapísala medzi moje obľúbené. Robila som do štvorcovej formy, ale nakrájala som na trojuholníky. Ďakujem za super receptík.



Pridaj komentár k receptu: