Makovo-orechová torta

mracik9 - fotkamracik9, 11. marca 2013
Makovo-orechová torta
Foto: mracik9

Recept pochádza zo starého zošita písaného mojou tetou asi pred polstoročím, ak nie viac.Je to dobrota,ktorej nikto neodolá.Z malými úpravami,som ju upiekla a poviem Zobraziť celý popisRecept pochádza zo starého zošita písaného mojou tetou asi pred polstoročím, ak nie viac.Je to dobrota,ktorej nikto neodolá.Z malými úpravami,som ju upiekla a poviem Vám,bol to gurmánsky zážitok.

12
porcií
60 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

14 dkg
18 dkg
5 ks
10 dkg (alebo orechy vlašské mleté)
18 dkg
z 1/2 citróna
1 ČL
1/2 dcl
5 dkg (alebo višne)
1 PL
1 ČL




Postup

  1. 1

    V miske vymiešame maslo a polovicu cukru.Do druhej nádoby dáme celé vajíčka a šľaháme aj z druhou polovicou cukru,spojíme to dokopy.Do vajíčkovej hmoty pridáme citrónovú kôru, šťavu,škoricu a pomaly pridávame mletý mak z orechmi do ktorých som pridala čajovú lyžičku kypriaceho prášku.Nakoniec ešte pridám na drobno pokrájané kandizované ovocie a rum,jemne premiešam.Hotové cesto som vyliala do tortovej formy ktorú som zospodu vystlala papierom a piekla na 180 st C 45 minút.Upečenú tortu som natrela hroznovo-jabĺkovým lekvárom a poliala čokoládovou polevou.

    Makovo-orechová torta - obrázok 1
  2. 2

    Je výborná,šťavnatá a hlavne,nie je tam vôbec múka.Skúste,moja teta bola vychýrená kuchárka a jej koláče mali stále niečo do seba.A aby som nezabudla,orechy pred mletím som opiekla na suchej panvici,potom majú lepšiu chuť.

    Makovo-orechová torta - obrázok 2

Diskusia k receptu

staja
Vďaka za skvelý recept, určite ju v najbližšej dobe vyskúšam. Toto musí byť výborné.
zuzik01
tak toto vyzera uzasne... ono vlastne ten mak a orechy to spoja namiesto muky, vsak ;-) mne ale kandizovane ovocie az tak nechuti... myslis, ze by bolo fajn pouzit hrozienka namiesto tych pomarancov?
mracik9
zuzik01,nemusíš dávať pomarančovu ,môžeš dať pokrájané hrozienka,ale najlepšie naložené v rume :)
danda3
Milujem recepty zo starých písaniek, a Tvoj koláčik vyzerá neodolateľne, milujeme všetko s makom aj s orechami, takže ďakujem za recept.♥
tiginko
vyzerá super, ukladám a už aj rozmýšľam, kedy sa bude hodiť...
janara
waw, super...bez múky..namiesto práškového cukru dám trstinový..:)
ukladím a dik za recept
msulejova
tak toto vyskúšam,páči sa mi,samé dobroty mak a orechy,to je moje
mracik9
Ďakujem za komentáre,veľmi ma potešili,držím palce pri pečení.
garanco
Podľa popisu vyzerá na okamžité zahryznutie ... až sa mi slinky zbiehajú, samé výborné veci sú v nej, príležitostne urobím.
iva63
@mracik9 v prvom rade srdečná vďaka, že sa s nami delíš o "vzácne rodinné recepty"...všetko čo je makové rada pečiem..takže aj túto tvoju verziu si vyskúšam-:)
mracik9
Som rada že sa tortička páči ,určite to nie je posledná z môjho zošita :)
veronika1984
Tuto torticku som upiekla cez vikend, ale zial :))) rychlejsie zmizla z podnosu, ako som si ju stihla odfotit. :D Bola vyborna. Dakujem za chutove sprijemnenie vikendu.
mracik9
veronika1984,tak to som veľmi rada že chutila,môj manžel sa stále pýta kedy ju upečiem :))
filky
niečo tak fantastické som dávno nejedla :) ďakujem za úžasný recept
tiginko
naozaj výborný koláč! Ja som použila opražené mleté lieskovce, menej cukru. Doma nebol rum, tak som tam šupsla Jamesona. Po upečení som ho natrela brusnicovým džemom a namiesto polevy som ho posypala strúhanou 74% čokoládou. Je fantastický a zaraďujem ho do kolonky "obľúbené v kolektíve" :-) Ešte foto :

afataga
@tiginko ked vravis ze je dobra, vyskusam, len mi nejde do hlavy, ako si mohla mat doma jamesona, nie si chora? :-)
tiginko
to mám odložené pre hostí, napr keby si sa ukázala :-)
angast
@tiginko to už si stačila toľko zjesť ?
Recept super !! Mak , čokoláda, orechy , rum , no paráda.
tiginko
nebola som na to sama a stále ubúda, o chvíľu tam budú už len omrvinky. Cesta nie je veľa, piekla som ho v koláčovej forme
mracik9
tiginko,v pôvodnom recepte priznávam bola iba pocukrovaná,ja som to trochu chcela vylepšiť,ale ja si myslím že aj samotná bez všetkého je božská
mracik9
a tá debata nemá chybu,keď je tu tiginko+afataga+angast,tam je vždy sranda
havino
ja som sa dnes na ňu tak veľmi tešila, aj som sa dotešila. Obed postavený, polievka sa varila, jelenina v kuchte, tak že idem tortu robiť. Všetko pripravené, opražené lieskové oriešky pomleté, mixér si miešal jedna radosť, cukru som ubrala, doplnila stéviou, mak s práškom do pečiva navažený, maslo s cukrom vymiešané, jemne som tie dobroty dávala dokopy, plech vymastila, dávala som ju na plech, celkom fajné cesto, skúsila som za surova, hrozienka v rume namočené, citronovej kôry dosť, škorice, ganache od @honestky chladla, zatial všetko ako má byť. Koláč v rúre, už aj rástol, upratujem, umývam, idem do špajze a tam na polici pomleté orechy. No skoro ma porazilo. Takže mám len makové rezy bez múky, inak vôbec nie ubité, nízkeho vzrastu,ale za to velmi dobrej makovo, rumovej príchute z hrozienok, potreté džemom z mirabeliek a pomaranča a poliate čokoládovou polevou. Snáď nabudúce, čo bude veľmi skoro, ved som mala takú chuť na ňu.
mracik9
havino,tak to je mi veľmi ľúto,ale určite ten tvoj nový koláčik bol fantastický aj bez orechov.Aj mne sa stalo,že mak zostal na stole a nie v koláči,dobrá gazdinka vždy improvizuje.No a takto asi vznikajú nové recepty.Na budúce určite nezabudneš :))
havino
@mracik , veru už nezabudnem, ale aj tento môj omylom upečený koláč si zas upravím na čisto makový, lebo už nič nezostalo, naozaj chutný, vôbec nie suchý, sama som prekvapená, pokrájany na také jednohubky. fotka nie je na chválu, len aby si videla, že až toľko sa nestalo, ako som si v prvý moment pomyslela na pohľad zabudnutých orechov, ale na tvoju tortu sa teším aj tak



1x staja
mracik9
No aký je krásny,veď dobrá kuchárka všetko zachráni.Určte je, či bol fantastický.Mne sa už míňajú zásoby maku a orechov,ale ešte na jednu tortičku som si nechala.Tak držím palčeky.
mracik9
slavka2012,áno je fantastická,určite ten džem tam urobil výbornú chuť a zase niečo nové.
zuzik01
kolacik upeceny, akurat mi vobec nenarastol... chutovo je sice fajn, kedze ja mak milujem, ale je akysi nizky :-( inac je ale na druhy den lepsi ;-)
tiginko
@zuzik01 ja tiež keď som zbadala množstvo cesta, zrušila som naplánovaný plech a piekla som ho v koláčovej forme. Nie je tam múka, takže nemôže ho byť veľa :-) A súhlasím tebou, čím odležanejší, tým lepší
mracik9
Ja to zásadne robím v tortovej forme,na klasickom plechu sa určite stratí,tých surovín je tam akurát na tortu.A odležanejší,to by som musela nechať pri nej jedovatého hada :))
tiginko
@mracik9 ja som ho robila keď sme boli s dcérou samé doma a kedže sa snažíme kvôli línii ovládať, tak nám vydržal 2,5 dňa. Ale keby som nebola taká disciplinovaná (občas :-) ) tak by padol hneď, taký bol dobrý
mracik9
tiginko,veď takéto dobroty si doprajeme iba raz za čas,tak prečo nie,línia ide vtedy bokom :))
tiginko
až na to, že odkedy chodím na Varechu tak robím jednu dobrotu za druhou. Neviem kam to takto pôjde ďalej :-)
frezia68
@mracik9 :ďakujem,že si mi odpovedala k môjmu makovcu.Recept som našla pod názvom Rakúsky makovec a tam sa len všetko zmiešalo,až vznikne cesto.To sa mi nepáčilo,tak som zmenila technológiu a preto som bola zvedavá na Tvoj recept a jeho postup.Tento som prehliadla,lebo sladké zväčša obchádzam.Ale aj bez Tvojho vylepšenia,aj bez mojej pridanej čokolády,je výborný a šťavnatý a stačí pocukrovať.
mracik9
frezia68,tak to ti verím že bol dobrý,ja makovce môžem v akejkoľvek verzii,určite vyskúšam aj tvoj,keď naň príde čas :))
tiginko
nedá mi nepripomenúť túto dobrotu zas a znovu, piekli sme ho tretí krát a patrí u nás k favoritom. Dávam polovičné množstvo kokosového cukru a keď sa hneď po dopečení navrch natrie nejaký pikantný džem a nastrúha čokoláda, tá sa zleje sa do polevy a hneď je menej práce :-) Je fakt úžasný po dokonalom vychladnutí, alebo na druhý deň
rea1
orechy mi síce žily dajako extrémne netrhajú ale makového nie je nikdy dosť. takže treba len počkať do víkendu a idem na to. a hrozienka v rume a kandizované ovocie - ježišmárja, to sú tak nezdravé veci ... ale tak dobré! obetujem sa, normálne sa obetujem a rozhodne spravím. :-))
tiginko
skús @rea1 možno s mandľami, tie sú jemnejšie, aj tak sme už túto dobrotu robili. A ako alkohol som použila Amaretto, bolo po ruke
mracik9
rea1,ak chceš takúto dobrotu,tak neodporúčam nič meniť,stojí to za tu obetu,ja som dala višne naložené v rume miesto kand.ovocia,joj dobrotka :))
mracik9
tiginko,som rada že vám chutí,určite je dobrá aj z malými zmenami,teta v tom zošite mala samé excelentné recepty :))
afataga
chystam sa ho upiect, len kde zohnat toho jedovateho hada teraz v zime?
afataga
je v rure a krasne vonia, tiez som ubrala cukor, foto pridam neskor, ak sa bude cim chvalit
mracik9
No tak to ti verím,ta vôňa je perfektná a o chutí ani nehovorím,určite sa pochvaľ svojím koláčikom,budem sa tešiť :)
mracik9
No nádhera,ej ale si mi narobila chúťky a s tým chilli si to neviem predstaviť,no za pokus to stojí.Môj manžel by mal určite radosť :)
afataga
ked das toho cilli len ozaj stipku, skoro ho ani necitit, mne zvyrazni chut cokolady, nabuduce dam trochu viac, jaj mam rada aj kupenu cokoladu s chilli, vedia to aj moji kamarati, tak vedia co maju doniest na navstevu :-), alebo skus dat do polevy trochu skorice, to je tiez dobre

mracik9
Zatiaľ som nemala odvahu pridať chilii do čokolády,hoc ho mám veľmi rada,asi strach žeby mi to nechutilo,škoricu pridávam a robí to super chuť čokoláde.Pri prvej príležitosti to skúsim,ďakujem za inšpiráciu :)
citroen
veľmi dobrá torta.Jeden kúsok som odložil do chladničky,že ako bude chutiť za dva dni-bol vynikajúci,vláčny a bolo lepšie cítiť chuť maku a orechov
mracik9
citroen,najlepšia torta :)),piekla som rôzne,ale táto je vždy za odmenu,dobrota nad dobroty,som rada že Ti chutila :))
ewa1
práve som ju dorobila a ochutnala, je výborná, len mne sa trochu drobí....neviem prečo. Možno treba trochu počkať....ale ked to je také ťažké :) ďakujem za recept, určite ju budem robiť častejšie!
1x janger
havino
@mracik , ja som závislá na tvojom recepte, na maku vôbec, tebe pre radosť dávam foto, že u mňa má tvoj recept stále pravidelné miesto, včera som ho upiekla sama sebe so zero cukrom, chlapi mali veterníky a ja čo ostanem na sucho? piekla som ho na štvorcovom plechu, len som krájala trojuholníky



havino
a na povrch som dala čokoládu zmiešanú s pochúťkovou smotanou
mracik9
havino,tak to ma veľmi teší a určite by bola šťastná aj moja teta, keby žila,je to fakt dobrotka a tebe sa ako vždy,perfektne podarila :))
aj s tou polevou je určite dobrá,u mňa je na rade,nestíham,na chalupe mám iba malú rúru a teraz som hlavne tam,možno na sviatky,keď zoženiem dobrý mak :))
afataga
aj dnes som piekla tuto dobrotu, dala som to do babovkovej formy a mam po probleme s polevou :-)
mracik9
afataga,šikulka,ďalšia inšpirácia na víkend :)
elen52
určite vyskúšam, mám rada recepty starých mám :)

marianne
@tanicka ako ze si ho piekla so zero cukrom, vobec si nedala cukor? aj ja si ho chcem upiect....alebo nahradu? vyzera uplne krasne a ked tak chvalite..
mracik9
marianne,určite tým tmavým cukrom nič nepokazíš,skús a možno s toho vznikne zase niečo fajnové,ta torta sa chváli sama :)
marianne
@mracik9 skusim zatial s trstinovym ako radis, a s @tanickou som uz zero cukor prekonzultovala, tak neskor aj s tym. Dakujem, fakt sa nan tesim,vyzera podla zlozenia ohromne, fotku pridam:-)
luss44
baby, tolko ho spomínate až som naň kukla a veru ho skúsim, makové ja môžem. So zero cukrom občas pečiem, lebo musím a necítim rozdiel.
marianne
a kde ho kupujete kocky?, jakziv som o nom nepocula. Najskor som si myslela, ze ho @tanicka upiekla bez uplne cukru a bol nesladky, mi to neslo do hlavy, ze ake to moze byt bez ..:-)
mracik9
marianne,moja dcéra pečie iba s trstinovými(iný asi ani v tom ďalekom svete nemajú) a ja nevidím žiaden rozdiel medzi nimi,určite sa ti podarí,teším sa na foto :))
mracik9
luss44,škoda ho neskúsiť,ale tá kombinácia má niečo do seba,tak skúšaj a daj vedieť :))
tiginko
super baby, ďakujem že ste mi túto dobrotu pripomenuli, musím si ju znovu upiecť. Asi na víkend. Mňam! Inak Zero cukor predáva len sieť Norbi update, v bežných bio obchodoch sa môžete poobzerať po ovocnom cukre - erythritole  www.zdravie.tv/clanky-a-oznamy/sladidla-stevia-xilitol...
alebo po brezovom cukre - xylitole  www.zdravie.tv/kategoria/sladidla/brezovy-cukor-xilito...
(nemusí byť len fínsky samozrejme, výrobcovia sú rôzni) Ja používam kokosový cukor, brezový, alebo trstinový
marianne
@mracik9 k veceru sa na nu chystam :-) @luss44 v Ziline som Norbi Update nikde nevidela, ale v Martine urcite, chodila sem-tam okolo neho. ale @tanicka , dobra vila, mi slubila, ze mi spusti na kostovku, ci sa mi bude pacit...a o tom brezovom cukre som uz pocula @tigi ze je dobry
marianne
Tak @mracik9 nechcelo sa mi čakať do večera, tu je krásavica:-)
Potvrdzujem a ako môj muž povedal: toto je iný level..kde ja som bola,že som ho prešvihla..nedala som čokoládovú polevu, to jediné som nedodržala, lebo už máme čokoládového vyše hlavy, skoro každý koláč končil čokoládovou polevou, tak len džemik malinový- mandľové lupienky. Naozaj Ti veľmi pekne ďakujeme za recept, manna nebeská..


1x luss44
mracik9
marianne,no pozrime, aká krásna tortička a vôbec tam nechýba ta poleva,ona je dobrá iba tak pocukrovaná,na budúcu nedeľu si ju musím spraviť,určite sa poteší aj ta moja polovička.Nemusíš ďakovať,som najviac potešená,keď Vám chutí :))
tiginko
dcére som chcela urobiť k narodeninám nejakú bezmúčnu tortu. Nadstavba z jemného tvarohu s vyšľahanou šľahačkou, vystužená agarom a osladená javorovým sirupom + prepasírovaný slivkový rozvar tiež trochu stužený agarom a osladený kokosovým cukrom, povýšila tvoju skvelú tortu do luxusnejšieho levelu. Nielenže vyzerala výborne, ale chutila božsky

mracik9
tiginko,no tak to už fakt iný level,určite bola božská,škoda ,že mi neotvorilo obrázok,ale aj tak Ti verím :))
mracik9
tiginko,vau,krásny a o tej super chuti vôbec nepochybujem,ej ale by teraz sekol ku kávičke,jedným slovom umelkyňa :))
farbuska
tento koláč som piekla už niekoľkokrát - je vynikajúci! dnes som potrela ríbeľovým lekvárom a posypala plátkami madlí, tiež neskutočná dobrota. vďaka za tento skvelý recept.
bubaya
Včera som ju piekla, ale veľa z nej nezostalo, asi budem v sobotu piecť druhý kus. Ja nedávam hrozienka ani kandizované ovocie, lebo to nemám rada. Je výborná, nie je vôbec suchá, a vhodná aj pre celiatikov. Recept mi dala moja kamarátka ako nejaký super zdravý, nový, inovatívny.....raw, bio, bezmúkový a neviemčoešte, a ja pečiem podľa receptu tvojej starej mamy, hehe. Keby ona vedela...tak by si ani nezjedla, lebo podľa starej mamy to nemôže byť zdravé.
mracik9
Bubaya,ja nedám dopustiť na staré dobré recepty,ale tento je fakt výnimočný,som rada že vám chutil :))))
siisa
Výborný recept, už som si ho zapísala medzi moje obľúbené. Robila som do štvorcovej formy, ale nakrájala som na trojuholníky. Ďakujem za super receptík.


ariel
skvelý rýchly recept..len ako to už často býva v starých receptoch, zvláštna otázka prečo práve exaktne 14 deka masla, a prečo práve tých 18 cukru? je to v zmesi cesta celkom jedno,dôležité je poznať odhad. po 30 rokoch praxe s pečením..nerobte si starosti,, pri týchto mixoch, dajte masla zhruba a práve tak cukru,koľko do koláčov dávate, každý po svojom, vôbec nič sa nepokazilo, naopak + vanilkou ,aj kôrou som doladila a naozaj mňamka .




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia