Makové závinčeky

Autor receptu: narsila

Keďže je u nás pri závinoch vždy najväčšia bitka o "patky", nechala som sa inšpirovať receptom na krásne mini záviny od @Jenni a skombinovala som viacero receptov z netu, z ktorých som si povyberala čo sa mi páčilo a bolo po chuti.. Použila som minimum cukru, kto má rád sladšie, nech si osladí.. Tak dúfam, že bude po chuti aj vám.. :)

Suroviny

Postup

  1. Do tretiny mlieka pridáme med a droždie a necháme vzísť kvások. Múku zmiešame so zvyškom mlieka a ostatnými ingredienciami a pridáme hotový kvások. Kto chce sladšie, pridá med alebo cukor. Vypracovala som hladké cesto. Dosť lepí, takže som ho pomúčila a prikryté nechala na teplom mieste vykysnúť.
  2. Medzi tým som vidličkou popučila banány a pridala mak. Mám rada celé zrniečka, kto obľubuje mletý, použije ten. Pridala som ešte lyžicu kokosového oleja, škoricu a vanilkový cukor. Treba plnku ochutnať a nesladiť hneď, veľa závisí od zrelosti banánov. Nemixovala som, ale vidličkou premiešala celú zmes, až držala pekne po kope.
  3. Vykysnuté cesto som rozválala na velký plát, treba ho dobre pomúčiť, inak bolo krásne vláčne a veľmi dobre sa s ním pracovalo. Natrela som ho plnkou, zrolovala a nakrájala na hrubšie kolieska. Akurát sa mi pomestili na jeden plech. Nechala som ich ešte podkysnúť a potrela som ich rozšlahaným vajíčkom. Piekla som na 180 stupňov do zlata.
  4. Po vybratí z rúry som ich ešte horúce potrela vodou. Krásne sa lesknú, sú chutné, nie príliš sladké. Napriek špaldovej múke nestvrdli a posledné dva kúsky boli výborné ku káviče a "kakauku" aj na tretí deň na raňajky :)