Foto: kukulienka71
Prípravu tohoto múčnika bez múky som dnes zachytila v Dámskom klube na RTVS od Petra Dudáša, šéfkuchára hotela Crown Plaza. Detaily sa môžu líšiť, Zobraziť celý popisPrípravu tohoto múčnika bez múky som dnes zachytila v Dámskom klube na RTVS od Petra Dudáša, šéfkuchára hotela Crown Plaza. Detaily sa môžu líšiť, presné znenie som si nezapísala, ale tortičky sa mi vydarili a sú naozaj chutné.
porcie
príprava
na 150 °C
Suroviny
Cesto: | |
3 ks vaječné |
|
80 g |
|
2 PL preosiaty |
|
Plnka: | |
250 g (alebo tvaroh) |
|
2 ČL |
|
(jahody,maliny...) |
|
lístky |
|
Postup
-
1
Pán šéfkuchár použil dva bielky, ja som mala maličké vajíčka, dala som preto tri. Toto je ďalší dobrý recept na využitie bielkov, ak ich máte nazvyš. Mak som pomlela do misy, priliala surové bielka a preosiaty cukor a všetko som len metličkou premiešala, netreba šľahať. Malý plech som vyložila papierom na pečenie a okraje som zahla. Masu som vyliala na papier a opatrne stierkou rozotrela na plochu, aby som z nej dostala šesť koliesok priemeru 7cm.
-
2
Cesto som piekla v predhriatej rúre 10 minút na 150°C. Ešte za tepla treba povykrajovať kolieska - korpusíky. Treba si počínať veľmi veľmi opatrne, lebo cesto sa rýchlo prelomí.
-
3
Hneď treba kolieska sňať z papiera, pomáhala som si lopatkou, na jednom mieste sa mi kúsok aj ulomil. Ale isto to chce len prax:-)
-
4
V TV použili na plnku tvaroh a maliny, ja som mala mascarpone a skočila som do obchodu, mali len jahody a čučoriedky, ale celkom chutné. Mätové lístky mám vlastné, ešte ich neskosil mráz, ktorý sa očakáva na víkend.
-
5
Mascarpone som ochutila malým množstvom medu a vyšľahala metličkou.
-
6
Na korpusíky som naniesla lyžicu plnky
-
7
prikryla druhým kolieskom a obozretne pritlačila pomocou lopatky, aby sa koliesko neprelomilo.
-
8
Takto som dostala tri mini tortičky. Zvyšnú plnku som cukrárskym vreckom navrstvila na vrch a dozdobila tortičky ovocím a mätou. Pán Dudáš iste zdobí krajšie, to som už nemala možnosť vidieť, lebo som utekala na vystúpenie dcérky pri vítaní novorodeniatok.
-
9
Dezert je rýchlo hotový, chutný, plný bielkovín a vápnika, mne sa páči a dúfam, že aj vás zaujme.
rozmyslam,ci by sa to nedalo upiect ako ked robis laskonky?
a tak mi to pride, ze nenaplnene by mohli par dni vydrzat ,ci ?
tak som nechcela nic nove vymyslat, ale mam tusak, ze bielka budu, tak asi aj makove torticky budu :-)
@smejkad , toto nie je snehové cesto, tu sa bielka nešľahajú, len premiešajú. Dali by sa aj tak určite, ale sneh musí byť potom pevný, menej maku pridať a piecť - sušiť pri nižšej teplote dlhší čas. Tieto korpusy sú krehké ale nie suché ako laskonky. Páči sa mi tento typ cesta, je jednoduché, cukor sa dodá podľa chuti, nemusí dodať objem, takže ho netreba veľa. Skús takto a potom uvidíš, či ti pasuje.
Môžem sa opýtať, čo si spravila s odrezkami? Či si im vymyslela nejaké využitie, alebo zmizli "len tak pomimo" v brušku? ;-)
@mariaklara , no vidíš, aspoň nie som sama, koho nadchli:-)), môžeš spresniť recept, ak vidíš niečo inak ako bolo v relácii, vďaka
@mataaa , super, už si aj vyskúšala, to som rada:-)) veľmi dobrý pocit mám, ak sa recept ujme, ďakujem ti pekne za odozvu. Odrezky som použila na vytretie zvyškov plnky z misy:-))) ani som nad iným nerozmýšľala, nebolo ich tak veľa. Ale dajú sa určite využiť aj inak.
Si sikulka a vdaka.
@cajca , popros redakciu o pridanie fotky.
Ďakujem vám všetkým.
Fotky len také nepekné, neviem fotiť mobilom.