Makové koláče
Makové šatôčky (fotorecept)
Autor receptu: luwinka
Tieto šatôčky som robila tak, že som do kvásku dala vodu a s výsledkom som spokojná. Sú nadýchané a mäkké.
15 porcií |
35 minút na 200 °C |
Postup
- Ako prvé si spravíme kvások. Do hrnčeka rozdrobíme droždie, pridáme 1 čajovú lyžičku kryštálového cukru, medzi prsty múky a zalejeme teplou vodou.
- Do misy dáme múku, kryštálový cukor, soľ, olej, žĺtky a kvások. Pridáme šľahačkovú smotanu.
- Rozmiešame.
- Vypracujeme cesto, ktoré necháme pod utierkou odpočívať 40 minút.
- Tu je už vykysnuté.
- Cesto dáme na múkou vysypanú dosku.
- Pomletý mak si ochutíme podľa seba.
- Teraz z cesta povykrajujeme kúsky a tie vytvarujeme do okrúhleho tvaru. Na každý dáme lyžičkou kôpku makovej plnky.
- A začneme formovať šatôčku. Dva protiľahlé boky cesta preložíme a stisneme prstami, tak ako je na obrázku.
- A ďalšie dva boky cesta tak isto preložíme.
- Ešte si prstami upravíme po krajoch šatôčku tak, aby bolo vidieť aj mak.
- Takto si všetky šatôčky pripravíme a necháme ich kysnúť 15 minút.
- Potom ich dáme na plech vyložený papierom na pečenie do rozohriatej rúry na 200 stupňov a pečieme ich 35 minút. Po vrchu ich ešte potrieme zvyšnou šľahačkovou smotanou. Upečené tiež potrieme hneď zahorúca.
- Vychladnuté po vrchu posypeme práškovým cukrom. Vyšlo mi 15 kusov.
- Na to, že boli robené z kvásku s vodou sú naozaj mäkučké a chutné.