Makové koláče

Makové šatôčky (fotorecept)

Autor receptu: luwinka

Tieto šatôčky som robila tak, že som do kvásku dala vodu a s výsledkom som spokojná. Sú nadýchané a mäkké.

15
porcií
35 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Ako prvé si spravíme kvások. Do hrnčeka rozdrobíme droždie, pridáme 1 čajovú lyžičku kryštálového cukru, medzi prsty múky a zalejeme teplou vodou.
  2. Do misy dáme múku, kryštálový cukor, soľ, olej, žĺtky a kvások. Pridáme šľahačkovú smotanu.
  3. Rozmiešame.
  4. Vypracujeme cesto, ktoré necháme pod utierkou odpočívať 40 minút.
  5. Tu je už vykysnuté.
  6. Cesto dáme na múkou vysypanú dosku.
  7. Pomletý mak si ochutíme podľa seba.
  8. Teraz z cesta povykrajujeme kúsky a tie vytvarujeme do okrúhleho tvaru. Na každý dáme lyžičkou kôpku makovej plnky.
  9. A začneme formovať šatôčku. Dva protiľahlé boky cesta preložíme a stisneme prstami, tak ako je na obrázku.
  10. A ďalšie dva boky cesta tak isto preložíme.
  11. Ešte si prstami upravíme po krajoch šatôčku tak, aby bolo vidieť aj mak.
  12. Takto si všetky šatôčky pripravíme a necháme ich kysnúť 15 minút.
  13. Potom ich dáme na plech vyložený papierom na pečenie do rozohriatej rúry na 200 stupňov a pečieme ich 35 minút. Po vrchu ich ešte potrieme zvyšnou šľahačkovou smotanou. Upečené tiež potrieme hneď zahorúca.
  14. Vychladnuté po vrchu posypeme práškovým cukrom. Vyšlo mi 15 kusov.
  15. Na to, že boli robené z kvásku s vodou sú naozaj mäkučké a chutné.