Makový koláč
Makový koláč

Makové pité špeciál fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 15. januára 2023

Milovníci maku iste ocenia tento chutný koláčik s krehučkým tenkým cestom a množstvom bohatej plnky.

40 minút
príprava
40 minút
na 160-180 °C

Suroviny

Cesto:
450 g
180 g
6 PL hustá
3 štipky
Plnka:
300 g mletý
75 g
450 ml
3 ks
225 g
1 ČL
2 ks
150 ml (alebo broskyňový)




Postup

  1. 1

    Pôvodný recept som prerátala na 1,5-násobné množstvo surovín, tak sa mi naplnil môj vysoký plech 31x42 cm. Ako prvé treba uvariť v mlieku krupicu, nasypať do nej pomletý mak a za občasného premiešania nechať vychladnúť. Vajcia rozdelíme, žĺtky s práškovým cukrom vymiešane elektrickým šľahačom do bledej hustej peny. Primiešame makovo-krupicovú hmotu, ochutíme vanilkovým cukrom a nastrúhanou citrónovou kôrou. Odložíme bokom.

    Makové pité špeciál (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto: V mise zmiesime preosiatu múku so soľou, masťou a smotanou. Pôvodný recept uvádzal menej smotany, ale usúdila som, že to by bolo málo. Krehké cestá s masťou sú naozaj výborné. Aj žerbo robím s masťou.

    Makové pité špeciál (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Dôkladne zmiesené cesto rozdelíme na polovice. To si radšej vážim, je to potom presnejšie. Pripravíme pečiaci papier veľkosti plechu.

    Makové pité špeciál (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na jemne pomúčenej doske cesto najprv rozvaľkáme do obdĺžnika a potom prikryté papierom prevaľkáme na presný tvar a veľkosť papiera. S cestom sa pracuje dobre. Cesto sa vaľkaním nalepí na papier a tak ho opatrne prenesieme na plech papierom dole.

    Makové pité špeciál (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Plát je tenučký, cesto potrieme džemom. Až teraz vyšľaháme do tuha bielky a vmiešame ich do makovej plnky, ktorú rovnomerne rozprestrieme na džemom potretý plát. Zapneme rúru na 160 °C pečenie s ventilátorom.

    Makové pité špeciál (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Tak isto rozvaľkáme pomocou papiera aj vrchný diel cesta a prenesieme ho na plnku, teraz papierom hore. Čím väčší plech, tým viac šikovnosti treba, aby to na seba pekne priľahlo. Papier odstránime. Cesto popicháme vidličkou. Aj tak sa sem-tam počas pečenia vydulo.

    Makové pité špeciál (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pečieme podľa farby cesta 35-40 minút. Necháme vychladnúť a pokrájame na útvary podľa gusta. Plnka je dostatočne sladká, vrch som cukrovala len kvôli krajšiemu vzhľadu koláčika. Musím podotknúť, že toto je zatiaľ najlepšie makové pité, aké som kedy piekla. Manžel sa nevedel dojesť a to makové ani moc neľúbi😃

    Makové pité špeciál (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

trgi
Velmi sa mi páči recept, hlavne ked poznám klasiku jablkové pite, ale týmto si ma inšpirovala, svokra ma rada mak, mna nie, ale ked jej poslem makove rohlicky od Jericy hned je milšia a teraz mám další recept díiiiik :D :P
sobon
No tak tento urcite vyskusam, taketo poctive domace kolace na plech su naj… dakujem za recept uz sa tesim ako ho upeciem🙂🙂
staja
Koláčik vyzerá veľmi lákavo a určite tak aj chutí. Cestá s masťou mám vyskúšané a toto určite nesklame. Makové koláčiky pečiem často a aj tento je už v poradí. Vďaka za super recept.
kukulienka71
@trgi (15.1.2023 17:39)

Jerica má super recepty, verím, že svokra tie rožky ocenila. môj recept je tiež tradičný, tak hádam jej zašmakuje aj toto pité. Aspoň vieš, ako na ňu😃
kukulienka71
@sobon , @staja , ďakujem pekne. Za čerstva je cesto krehké, chrumkavé, po odstátí zmäkne ( odporúčam skladovať v plastovej dóze), pripomína mi koláčiky od babky. Nech vám chutí!

gabikapb
Zdravím, prosím aká krupica ide do plnky? Tento recept sa mi moc pozdáva, vyskúšala by som :-)
kukulienka71
@gabikapb (7.2.2023 19:54) dobrý večer, dávala som pšeničnú krupicu. Ale nič sa nepokazí ani jemnou detskou alebo špaldovou krupicou, myslím si.

mimaza
do plnky idú len žĺtka?....dobre tomu rozumiem?...bielka nepoužijeme?
kukulienka71
@mimaza (10.2.2023 19:13) bielka som šľahala do snehu neskôr, aby bola plnka čo najviac nadýchaná. Pridala som ju do plnky pred vrstvením na cesto, v bode 5.

babidka
Objavila som ho az teraz a uz rozmyslam, kolko by som asi potrebovala cesta aj plnky do tortovej formy.Sme dvaja a vnucky kolace s makom nechcu.Takze by mi stacil aj maly.Bude stacit tretina ?
45678
Ivetka, ako vždy,perfektný koláčik, pekná prezentácia , nepochybne vynikajúca chuť.Iba mi napadlo,či by taká plnka splnila účel aj v zavinoch 🤔
kukulienka71
@45678 (23.1.2024 17:41)

ďakujem pekne:-) podľa mňa do závinu nie, lebo tá plnka je tekutá, ono by sa to ťažko zavinovalo.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia