Makový koláč

Makové pité špeciál (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

Milovníci maku iste ocenia tento chutný koláčik s krehučkým tenkým cestom a množstvom bohatej plnky.

40 minút
príprava
40 minút
na 160-180 °C

Suroviny

Postup

  1. Pôvodný recept som prerátala na 1,5-násobné množstvo surovín, tak sa mi naplnil môj vysoký plech 31x42 cm. Ako prvé treba uvariť v mlieku krupicu, nasypať do nej pomletý mak a za občasného premiešania nechať vychladnúť. Vajcia rozdelíme, žĺtky s práškovým cukrom vymiešane elektrickým šľahačom do bledej hustej peny. Primiešame makovo-krupicovú hmotu, ochutíme vanilkovým cukrom a nastrúhanou citrónovou kôrou. Odložíme bokom.
  2. Cesto: V mise zmiesime preosiatu múku so soľou, masťou a smotanou. Pôvodný recept uvádzal menej smotany, ale usúdila som, že to by bolo málo. Krehké cestá s masťou sú naozaj výborné. Aj žerbo robím s masťou.
  3. Dôkladne zmiesené cesto rozdelíme na polovice. To si radšej vážim, je to potom presnejšie. Pripravíme pečiaci papier veľkosti plechu.
  4. Na jemne pomúčenej doske cesto najprv rozvaľkáme do obdĺžnika a potom prikryté papierom prevaľkáme na presný tvar a veľkosť papiera. S cestom sa pracuje dobre. Cesto sa vaľkaním nalepí na papier a tak ho opatrne prenesieme na plech papierom dole.
  5. Plát je tenučký, cesto potrieme džemom. Až teraz vyšľaháme do tuha bielky a vmiešame ich do makovej plnky, ktorú rovnomerne rozprestrieme na džemom potretý plát. Zapneme rúru na 160 °C pečenie s ventilátorom.
  6. Tak isto rozvaľkáme pomocou papiera aj vrchný diel cesta a prenesieme ho na plnku, teraz papierom hore. Čím väčší plech, tým viac šikovnosti treba, aby to na seba pekne priľahlo. Papier odstránime. Cesto popicháme vidličkou. Aj tak sa sem-tam počas pečenia vydulo.
  7. Pečieme podľa farby cesta 35-40 minút. Necháme vychladnúť a pokrájame na útvary podľa gusta. Plnka je dostatočne sladká, vrch som cukrovala len kvôli krajšiemu vzhľadu koláčika. Musím podotknúť, že toto je zatiaľ najlepšie makové pité, aké som kedy piekla. Manžel sa nevedel dojesť a to makové ani moc neľúbi😃