Makové gombíky
Foto: hame
Mak je naša domáca superpotravina a pri tohtoročnom vianočnom pečení nesmie chýbať. Milujeme ho nielen pre jeho chuť, ale aj pre vysoký obsah vápnika, Zobraziť celý popisMak je naša domáca superpotravina a pri tohtoročnom vianočnom pečení nesmie chýbať. Milujeme ho nielen pre jeho chuť, ale aj pre vysoký obsah vápnika, ktorý medzi potravinami nemá konkurenciu. A navyše, v cukrovinkách vyzerá báječne.
porcií
príprava
na 150 °C
Postup
-
1
Múku premiešame s makom. Zmäknuté maslo vymiešame s cukrom a s vajíčkom, pridáme sypké suroviny. Vypracujeme cesto. Potom ho zabalíme do fólie a necháme aspoň pol hodiny odpočívať v chlade.
- 2
Z vychladeného cesta oddeľujeme kúsky a rukami tvarujeme guľôčky s priemerom zhruba dva centimetre. Dávame ich na plech vyložený papierom na pečenie, sploštíme prstami a do stredu každej guľôčky urobíme jamku. Môžeme aj prstom, no ešte súmernejšie je to s obráteným koncom varešky. Do každej jamky dáme trochu lineckej ovocnej zmesi.
- 3
Vložíme do rúry predhriatej na 150 °C a pečieme asi 15 minút.
Tiež drobné pečivo:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Mluvíš mi z duše, takové dobroty jsou nejlepší. Bezva receptík!
Aj ty???? aj ja.
:)))) veru tak. A dnes som narátala 5 druhov, ktoré určite musia byť. A toť, makový... číslo šesť :)
Ale aj mne sa tento rcp. paci, ale isto ho nejdem realizovat v blizkej dobe, ulozim a urobim, ked budem velka :-).
chcela som sa spýtať: keď napečiete niekoľko druhov, je jedno či päť alebo pätnásť, odoláte nejesť? teraz je menej pohybu a viacej kalórií. ach jaj.
Nepečiem, nezdivela som, ani sa nezbláznila. Len som si povedala, že tohto roku upečiem niečo nové, iné. Zatiaľ do užšieho výberu postúpilo 19 receptov. A každý deň príde aspoň jeden nový, čo sa mi zas páči. Asi to dopadne tak, že upečiem, ako posledných 30 rokov zas to isté, a tiež si odložím tie recepty, až budem veľká.
Ja mám dosť pohybu a snažím sa ubrať zas niekde inde, keď mlsám sladkosti. Ale riadim sa jedným heslom: Nie je zlé, keď priberieš medzi Vianocami a Novým rokom. Problém je, keď priberieš medzi Novým rokom a Vianocami. To sa mi zatiaľ darí.
@Bubaya , som sa zasmiala z chuti, ako u mňa, tolko vyberám recepty, tolko zapisujem, ukladám a skončím zas s tými istými čo každý rok a nie už jeden rok, kde tu je niečo nové, ale maximum obmena klasiky :-) , zajtra začínam, ak stihnem síce, od @sovka62 medový závin a perníky
Je to džem Ovocná zmes, ktorý je aj na úvodnej fotografii. Nahradiť môžete akýmkoľvek obľúbeným džemom.
Ďakujem, tak to by ma veru nenapadlo, že je to dzem.