Drobné pečivo

Makové gombíky

Autor receptu: hame

Mak je naša domáca superpotravina a pri tohtoročnom vianočnom pečení nesmie chýbať. Milujeme ho nielen pre jeho chuť, ale aj pre vysoký obsah vápnika, ktorý medzi potravinami nemá konkurenciu. A navyše, v cukrovinkách vyzerá báječne.

12
porcií
15 minút
príprava
15 minút
na 150 °C

Suroviny

Postup

  1. Múku premiešame s makom. Zmäknuté maslo vymiešame s cukrom a s vajíčkom, pridáme sypké suroviny. Vypracujeme cesto. Potom ho zabalíme do fólie a necháme aspoň pol hodiny odpočívať v chlade.
  2. Z vychladeného cesta oddeľujeme kúsky a rukami tvarujeme guľôčky s priemerom zhruba dva centimetre. Dávame ich na plech vyložený papierom na pečenie, sploštíme prstami a do stredu každej guľôčky urobíme jamku. Môžeme aj prstom, no ešte súmernejšie je to s obráteným koncom varešky. Do každej jamky dáme trochu lineckej ovocnej zmesi.
  3. Vložíme do rúry predhriatej na 150 °C a pečieme asi 15 minút.