Maková torta bez múky s makovou plnkou s DIA cukrom

darinkab - bez fotkydarinkab, 27. mája 2014
Maková torta bez múky s makovou plnkou s DIA cukrom
Foto: darinkab

Dobrý deň priatelia, tento recept mám od môjho priateľa Vladka a piekla som ho prvý krát vo februári r. 2011 na moje narodeniny pre mojich priateľov. Vymyslel ho môj priateľ Vladko a ja som ho upiekla a zožal veľký úspech. Pečiem ho k narodeninám v jeho aj mojej rodine, na vianoce aj veľkú noc a pre moju kamarátku Vierku ako makové rezy do mrazničky. Darovala som ho veľa ľudom - mojim kamarátom a teraz aj Vám všetkým. Piekla som ho už aj s jahodami, malinami, kivi, čokoládovou polevou.

18
porcií
45 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Ingrediencie na korpus:
300 g
14 ks
1 g
300 g:
PLNKA:
300 g
200 g
65 ml
250 g
20 ml (nemusí byť)
4 PL alebo DK
4 PL (DK)
1000 g
1 bal. v tvare srdca a bodky

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Vajíčka musia byť veľké 72 g a viacej - najlepšie domáce. Postup aj pre začiatočníkov: Oddelíme si bielka od žĺtok, veľmi dobre vypracujeme mletý cukor so žĺtkami do peny a pridáme postupne mletý mak. Do zmesi zapracujeme tuhý sneh so štipkou soli. Cesto rozdelíme do dvoch foriem priemer 20 cm, alebo do jednej 28 cm, na dno dáme papier na pečenie a boky vymastíme olejom, kto môže múku tak boky vysypeme polohrubou múkou, alebo detskou krupičkou. Po naliatí do formy cesto odsunieme k bokom, aby sa nám pri pečení neurobil kopček v strede torty. Pečieme max. 40 min. vo vyhriatej rúre na 180 stupňoch. Po vychladnutí buď prerežeme, alebo naplníme plnkou, ktorú sme pripravili počas pečenia a nechali vychladnúť.

  2. 2

    Náplň: Mak 300 g uvaríme vo vode cca 65 ml, podľa hrúbky pomletého maku, pridáme vodu max. do 100 ml., cca 10 min. Pridáme DIA cukor 200 g, kto chce, môže variť aj s obyčajným mletým cukrom a na záver pridáme na zahustenie 4 PL jemného kukuričného škrobu pri diéte, alebo detskej krupičky mimo diétu. Po vychladnutí primiešame 250 g masla (kvalitného, s minimálnym obsahom vody). Všetko spolu vymiešame do peny, po vychladnutí naplníme korpusy, trochu krému dáme na boky torty, aj na povrch, ktorý môžeme zdobiť marcipánom, na túto tortu 1 kg, vyrábam si ozdoby sama, alebo sa dajú tiež kúpiť v obchodoch, alebo môžete tortu ozdobiť čokoládou, načo máte chuť.

Diskusia k receptu

7 komentárov k receptu
Tak toto je akoby pre mňa stvorené, len tých 14 vajec by bolo veľa, stačilo by aj menej. Ale bolo by dobré napísať aj cukor, teda sladidlo, ktoré sa dávalo miesto cukru, je ich viac druhov a ak by som mala byť presná, musela by som vedieť ktoré konkrétne, ako sa zdá, je toho pol kg dokopy a to je dosť, takže iste musí byť sladivosť 1:1, lebo sú aj iné pomery sladivosti. A ak by to bol napr. Xylitol, trochu by sa tým torta predražila. Ale v menšom by to šlo.

Pridaj komentár k receptu: